Γραφείο στήριξης κινηματογραφικών παραγωγών θα ιδρυθεί στη Ρόδο

Στο Κατάλυμα της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Ταρασλιάς ο οποίος ενημερώθηκε για όλες τις δράσεις του ΜΙΚ μίας δράσης που περιλαμβάνει τη δημιουργία σεναρίων πρώτα στη Νίσυρο και μετά στη Ρόδο τον Οκτώβριο τα τρία τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκειά της ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο κατά πόσο μπορεί να γίνει επέκταση αυτής της δράσης με μία διάχυση του κινηματογραφικού προϊόντος στους πολίτες της Ρόδου και πρότεινε να γίνουν προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετέχοντες τα παιδιά.

Επίσης έθεσε και το θέμα δημιουργίας στη Ρόδο γραφείου στήριξης κινηματογραφικών παραγωγών ακολουθώντας το παράδειγμα της Σύρου που έχει μπει ενεργά στον τομέα αυτό, καθώς εκτιμά ότι το νησί μας έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), διανύοντας πλέον την τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops 2019, σημαντικά ανανεωμένο.

Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 projects και 201 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 38 χώρες, επέλεξε συνολικά 60 συμμετέχοντες με 35 projects, καθώς και 7 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές. Ανάμεσά τους συμμετέχουν ως υπότροφοι περισσότεροι από 20 Έλληνες κινηματογραφιστές με 12 έργα υπό ανάπτυξη.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στη Νίσυρο (24/6-6/7), όπως πάντα από το 2000 έως σήμερα, και συνεχίζεται στη Ρόδο (13-20/10) για τρίτη συνεχή χρονιά. Μεσολάβησε μια περίοδος διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ θα διεξαχθεί μια ακόμα online περίοδο τον Δεκέμβριο. Τέλος, θα ακολουθήσει, για πρώτη φορά, ένα τρίτο εργαστήριο για πέντε επιλεγμένα σχέδια ταινιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Berlinale, τον Φεβρουάριο 2020. Eκεί οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια development και networking events.

Με την ευκαιρία τη φιλοξενίας του εργαστηρίου MFI Script 2 Film Workshops για τρίτη συνεχή χρονιά στη Ρόδο, και με στόχο να τιμήσει την προσφορά της Λουκίας Ρικάκη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, χτες το ΜΙΚ με την Ecofilms ποστήριξη του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε ένα spotlight στη μνήμη της. Στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, προβλήθηκαν οι ταινίες τα «Λόγια της Σιωπής» του 2002 και το «Κράτησέ Με» του 2006, τα περισσότερα γυρίσματα του οποίου έγιναν στη Ρόδο.