To «ΟΧΙ» της ΕΕ στον Ζάεφ και στην Αλβανία

To «ΟΧΙ» της ΕΕ στον Ζάεφ και στην Αλβανία

To «ΟΧΙ» της ΕΕ στον Ζάεφ και στην Αλβανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 227 ΦΟΡΕΣ

Της Μαίρης Παπανδρέου

Προσπαθώ να κατανοήσω τη «στενοχώρια» του Ζόραν Ζάεφ, για την άρνηση της ΕΕ, ακόμα και για την έναρξη διαπραγματεύσεων, επειδή είναι αρκετά έξυπνος και έπρεπε να περιμένει αυτή τη στάση των Ευρωπαίων ετέρων μας, με πρωταγωνιστή τον Γάλλο Πρόεδρο.

Ας μην ξεχνάμε τη σχετικά πρόσφατη Γαλλική Επανάσταση, 14 Ιουλίου 1789, με το σύνθημά της: «Ελευθερία-Ισότης-Αδελφότης», που επηρέασε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτός που θα έπρεπε, όχι απλώς να στενοχωριέται αλλά να ντρέπεται, είναι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πιστεύω ότι εδώ, είναι απαραίτητη η διευκρίνιση αναφορικά με την εννοιολογική διαφορά των λέξεων «πρώην» και «τέως», που πολλοί δεν κάνουν τον κόπο να ερευνήσουν τις σημαντικές διαφορές.

Η λέξη «πρώην», σημαίνει πως ήταν κάποτε και μπορεί να ξαναγίνει, ενώ η λέξη «τέως» σημαίνει ότι ήταν κάποτε και δεν πρόκειται να ξαναγίνει, π.χ. «ο τέως βασιλιάς …» σημαίνει ότι κάποτε ήταν και αποκλείεται να ξαναγίνει.

Μετά την απαραίτητη διευκρίνιση, των εννοιών «πρώην» και «τέως», πρέπει επίσης να υπογραμμίσομε και τα αισθήματα των Ελλήνων, για το προδοτικό ξεπούλημα της ονομασίας «Μακεδονία», που κανένας εχέφρων δεν μπορεί να κατανοήσει και να δικαιολογήσει, την άστοχη αν όχι προδοτική, παραχώρηση της ονομασίας τμήματος της πατρίδας μας.

Εφόσον ήδη είχαμε τη δυσάρεστη εμπειρία της «υφαρπαγής» εκ μέρους της όμορης χώρας, του εμβλήματος του μεγάλου αστεριού της Βεργίνας - του βασιλιά Φιλίππου – πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – που μετά από τον εύλογο ξεσηκωμό διαμαρτυριών κυρίως των Μακεδόνων μας, απλώς πρόσθεσαν κάποιες ακτίνες στη σημαία τους, κι ας μην ξεχνάμε και τη μη συμμόρφωσή του κρατίδιού του, τουλάχιστον σε όσα συνυπέγραψε, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ευτυχώς, οι εχέφρονες εταίροι μας, αξιολόγησαν και με ευθυκρισία, έδωσαν την αρμόζουσα απάντηση. Σίγουρα, θεληματικά, λησμόνησε ο κ. Ζάεφ, τη μη τήρηση των ελαχίστων συμφωνηθέντων με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τώρα κραυγάζει – προφανώς για εσωτερική κατανάλωση -για την άρνηση της ΕΕ, ακόμα και για απλή συζήτηση μαζί του.

Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Zάεφ, τι σημαίνει στη γλώσσα του, Μακεδόνας. Τίποτε δεν σημαίνει βέβαια, διότι η γλώσσα του είναι σλαβική και βέβαια δεν γνωρίζει ότι η λέξη Μακεδόνας στην ελληνική, προέρχεται από την αρχαία λέξη «Μακεδνός» που σημαίνει «ψηλός» και «αυτός που έρχεται από το βουνό. Για να εκφραστούμε ευγενικά, όποιος δεν έχει δική του ιστορία (=ρίζες φυλής), κυριολεκτικά, «κλέβει» την ιστορία άλλων.

Όσο για τη μητρική μου γλώσσα, την Ελληνική, οι επιστήμονες γλωσσολόγοι έχουν αποδείξει ότι είναι η αρχαιότερη, η πλουσιότερη, η πιο μουσική, δηλαδή εύηχη, η μόνη μαθηματική γλώσσα του κόσμου και θεωρείται η «μητέρα γλώσσα, όλων των γλωσσών». Να του θυμίσομε επίσης, ότι στη Βόρεια Ελλάδα, ανακαλύφθηκε μέσα σε λίμνη, πλάκα με χαραγμένη την προϊστορική μας γλώσσα, που είναι η αρχαιότερη γραπτή απόδειξη της μακραίωνης ιστορίας μας, καθώς αυτή η ξύλινη πλάκα, είναι 7.000 ετών.

Προφανώς η Αλβανία, τηρεί «σιγήν ιχθύος» προς το παρόν, διότι κατανοεί, πως δεν την συμφέρει να φέρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στο φως της αδυσώπητης επικαιρότητας, όλα τα προβλήματα και τις ατασθαλίες της χώρας τους, που δυστυχώς, εξάγει και σε γειτονικά πολιτισμένα κράτη.

Στην Ακριτική μας Ζάκυνθο, ο αείμνηστος βουλευτής του πάλαι ποτέ Κέντρου και μετέπειτα Δήμαρχος Ζακύνθου, Αντιστασιακός κατά της «χούντας των συνταγματαρχών» και συγγραφέας Τάλμποτ Κεφαληνός, είχε γράψει με τεράστια γράμματα σε εξωτερικό τοίχο του Δημαρχείου Ζακύνθου, μια στροφή από ποίημα του Ανδρέα Κάλβου: «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία», που ευτυχώς, πραγματώνεται από τον σημερινό μας πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"