Σε κατάμεστη αίθουσα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για την εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ» στη Ρόδο

Σε κατάμεστη αίθουσα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για την εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ» στη Ρόδο

Σε κατάμεστη αίθουσα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου για την εταιρεία «ΙΚΑΡΟΣ» στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 767 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε με τεράστια επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συντοπίτη μας Γιώργου Αλ. Διακοσάββα «I.C.A.R.O. (1927 – 1947) – ΙΚΑΡΟΣ (1948 – 1987).

60 χρόνια Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής Τέχνης», που αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Δημητρίου Χατζηκωνσταντή (ιδιοκτήτη της εταιρείας “Ίκαρος”) και σ’ όλους όσοι έγραψαν την εξηντάχρονη λαμπρή ιστορία της κεραμουργίας με τα υπέροχα έργα τους.

Κεντρικοί ομιλητές που φώτισαν την προσωπικότητα του συγγραφέα και βασικές πτυχές του βιβλίου του ήταν ο κ. Κώστας Ε. Σκανδαλίδης, συγγραφέας και ο κ. Γρηγόρης Τσιόγκας, φιλόλογος, ενώ συνόδευσε με την κλασική του κιθάρα ο Στάθης Κ. Σκανδαλίδης.

Ο συντονισμός έγινε από την κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, φιλόλογο και προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, η οποία άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας τη σπουδαιότητα της βραδιάς για την ιστορία του τόπου μας, αλλά και την αξιόλογη προσπάθεια του συγγραφέα «να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο πόνημα, προσιτό σε όλους και επιστημονικά τεκμηριωμένο, πραγματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πατήρ Ιωάννης εκ μέρους του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς και κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού – Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Δυστυχώς για λόγους υγείας δεν παρευρέθηκε ο Δημήτρης Κ. Χατζηκωνσταντής, γιος του ιδιοκτήτη Κωνσταντίνου Δ. Χατζηκωνσταντή, διαβάστηκε όμως σύντομος χαιρετισμός του. Όλοι τους συνεχάρησαν το συγγραφέα και τόνισαν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιβλίου, αφού το εργοστάσιο «Ίκαρος» συνδέεται στενά με την ιστορία του τόπου μας και αποτελεί μέρος της ψυχής μας.

Επακολούθως, ο πρώτος ομιλητής, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι «ο ΙΚΑΡΟΣ υπήρξε ένας από τους καλύτερους πολιτισμικούς πρεσβευτές μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο».

Εξήρε τις προσωπικότητες τόσο του ιδιοκτήτη του εργοστασίου μετά την ιταλική κατοχή, Κωνσταντίνου Δ. Χατζηκωνσταντή, όσο και του ίδιου του συγγραφέα, δηλώνοντας μάλιστα ότι «το βιβλίο το ίδιο είναι ένα κόσμημα της ροδίτικης βιβλιογραφίας, που δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη».

Κατόπιν, το λόγο πήρε ο κ. Γρηγόρης Τσιόγκας, φιλόλογος, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τίτλο «Μίλα: ν’ ακούω καλά τ’ όνομά σου», με συνεντεύξεις παλαιών εργαζομένων της Εταιρείας “Ίκαρος”.

Ο κ. Τσιόγκας επέλεξε να προσεγγίσει το βιβλίο μ’ αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο δίνοντας ζωντάνια, αμεσότητα αλλά και συγκίνηση, αφού μεγάλο μέρος του κοινού που συμμετείχε στην εκδήλωση εργάστηκαν και οι ίδιοι στον «Ίκαρο».

Επίσης, ο κ. Τσιόγκας πήρε μια σύντομη συνέντευξη από τον ίδιο τον συγγραφέα ρωτώντας τον γιατί μπήκε σε όλη αυτήν την «περιπέτεια», τη σχέση του με τον ιδιοκτήτη του «Ικάρου» Κωνσταντίνο Δ. Χατζηκωνσταντή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε και συνέλεξε το υλικό του.

Ο κ. Διακοσάββας κλείνοντας αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και γεμάτη συναισθήματα βραδιά ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη συγγραφή του έργου του, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και δήλωσε ότι «η συγγραφή εναρμονίζεται με τη μουσική, την επίσημη αγαπημένη του και αποτελεί μια σύνθεση, με την οποία ο συγγραφέας καλείται να αποτυπώσει το θέμα του με μέτρο και σωστή πορεία σεβόμενος τον εαυτό του και τους αναγνώστες του».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πατέρας Νεκτάριος, ο Αντιπρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην Πρόεδρος του ΔΚΣΜΡ κ. Αναστάσιος Κοντάκος αλλά και πλήθος κόσμου που τίμησε και καταχειροκρότησε το συγγραφέα.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας