Ουρές από τα ξημερώματα στη Ρόδο για την έκδοση διαβατηρίων

Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται συμπολίτες μας που θέλουν να εκδώσουν διαβατήριο, καθώς – όπως καταγγέλλουν στη «Ροδιακή»- αναγκάζονται να ξημεροβραδιάζονται έξω από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εξυπηρετηθούν!

Η κατάσταση αυτή επικρατεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα και σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν υποστεί την ταλαιπωρία της ατέλειωτης αναμονής, και δύο και τρεις φορές αυτό το διάστημα, χωρίς ποτέ να έχει φθάσει η σειρά τους για να ολοκληρώσουν την πολυπόθητη διαδικασία!

Για μικρή αύξηση στην ανανέωση και έκδοση διαβατηρίων, κάνει λόγο με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο Αστυνομικός Διευθυντής της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Καληωράκης, τονίζοντας πως έχουν δει το πρόβλημα, για αυτό και έχουν αυξήσει το προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο διπλάσιο από τις θέσεις που προβλέπονται.

Ο κ. Καληωράκης αποδίδει την καθυστέρηση που υφίστανται οι πολίτες στο χρόνο που απαιτείται για την έκδοση ενός διαβατηρίου, κάτι το οποίο δεν γίνεται να αλλάξει. Ο ίδιος πάντως ξεκαθαρίζει πως αν η κατάσταση συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα,  τότε θα προβούν και σε άλλες ενέργειες για την επίσπευση της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης μιλώντας στη «Ροδιακή» επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει και τις δύο πλευρές (πολίτες και αστυνομία), και πως οι συνάδελφοί του κάνουν το μέγιστο δυνατό αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί. Για αυτό και για να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση – σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη - θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, δηλαδή η λειτουργία και απογευματινής βάρδιας και να επανέλθει ο θεσμός των «ραντεβού».

«Ουρές» από τα ξημερώματα
Την έντονη αγανάκτησή τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους στη «Ροδιακή» συμπολίτες μας που και χθες βρέθηκαν να περιμένουν έξω από το γραφείο έκδοσης διαβατηρίων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Αν και η ώρα ήταν ακόμη νωρίς το πρωί (περίπου 11) και το συγκεκριμένο γραφείο χθες (Τετάρτη) είχε ωράριο λειτουργίας απογευματινό (δηλαδή άρχιζε να λειτουργεί από τις 2.30 το μεσημέρι), εντούτοις δεκάδες συμπολίτες μας βρίσκονταν ήδη εκεί και περίμεναν τη σειρά τους.

«Έχουμε έρθει για να βγάλουμε διαβατήριο» μας είπαν και σε ερώτηση που τους έγινε αν γνωρίζουν ότι το γραφείο θα ανοίξει το μεσημέρι, μας απάντησαν: «Ναι,  το γνωρίζουμε, όμως αν θέλουμε να προλάβουμε να εξυπηρετηθούμε θα πρέπει να «πιάσουμε» σειρά από τώρα»!

Κάποιος πρόσθεσε ότι και την προηγούμενη Τετάρτη βρίσκονταν εκεί από τις 5 το απόγευμα και παρά το γεγονός ότι περίμενε μέχρι τις 9 το βράδυ δεν  κατάφερε να εξυπηρετηθεί (προηγούνταν άλλοι) και έτσι είπε «να προσπαθήσει και πάλι αυτή την εβδομάδα».

Κάποιος άλλος δήλωσε ότι προχθές είχε πάει από τις 3 τα ξημερώματα για να πάρει σειρά προτεραιότητας αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε να εξυπηρετηθεί, ενώ κάποιες κυρίες πρόσθεσαν πως είχαν βγάλει το παράβολο από τις αρχές Οκτωβρίου και έχουν ξοδέψει αρκετές ώρες περιμένοντας για ένα διαβατήριο που ακόμη δεν έχουν πάρει στα χέρια τους!

Τέλος,  μία κυρία η οποία έκανε τη διαδικασία τόσο για την ίδια όσο και για την κόρη της, προέκυψε ένα λάθος στο διαβατήριο της κόρης της και τώρα πρέπει να περιμένει ξανά στην «ουρά» προκειμένου να εκδώσει νέο διαβατήριο για το παιδί της!

«Αν θέλεις να βγάλεις διαβατήριο στην πρωινή βάρδια,  τότε πρέπει να έρθεις ξημερώματα και αν θες στην απογευματινή,  τότε να έρθεις νωρίς το πρωί» με συμβούλεψαν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι μάλιστα μου υπέδειξαν και μία πρόχειρη λίστα στην οποία γράφουν τα ονόματά τους για να υπάρχει και «επίσημα» σειρά προτεραιότητας!

«Στόχος μας η εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι η καθυστέρηση του»
Για το θέμα ζητήσαμε την θέση του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου της Α΄Αστυνομικής Διεύθυνσης κ. Μιχάλη Καληωράκη ο οποίος και δήλωσε ότι πράγματι υπάρχει αύξηση σε ό,τι αφορά την ανανέωση και την έκδοση των διαβατηρίων στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καληωράκης διευκρίνισε ότι αυτό έχει να κάνει με τις λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» από τους διαμένοντες στο εξωτερικό και οι οποίοι έρχονται για λίγο στο νησί μας, τους συμπολίτες μας που θέλουν να ταξιδέψουν στην Αγγλία ή και σε άλλες χώρες το χειμώνα κ.α.

«Επειδή έχουμε δει το πρόβλημα, έχουμε αυξήσει το προσωπικό μας στο διπλάσιο από τις θέσεις που προβλέπονται. Αυτοί που έρχονται αναγκαστικά μπαίνουν με τη σειρά, δεν γίνεται διαφορετικά» είπε ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου.

«Το θέμα το παρακολουθούμε δεν το αφήνουμε και από εκεί και πέρα ό,τι χρειαστεί υπηρεσιακά θα το κάνουμε. Αν δούμε ότι υπάρχει περαιτέρω αύξηση,  θα κάνουμε τις όποιες απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Η ώρα έκδοσης διαβατηρίου είναι 20 λεπτά , καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να ταλαιπωρούνται ορισμένοι, αλλά από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να εξυπηρετείται ο πολίτης και στόχος μας είναι η άμεση εξυπηρέτηση τους και όχι η καθυστέρησή τους. Ζητάμε την κατανόησή τους, το βλέπουμε κάθε μέρα» είπε ο κ. Καληωράκης

Ερωτηθείς γιατί δεν εφαρμόζεται – όπως παλαιότερα- το σύστημα των ραντεβού στο γραφείο διαβατηρίων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να επανέλθουμε στο ραντεβού γιατί με εντολή του Αρχηγείου έχει οριστεί ο τρόπος διαδικασίας. Αν ωστόσο κρίνουμε ότι πρέπει να αλλαχτεί το ωράριο θα κάνουμε πρόταση στο αρχηγείο το οποίο και θα το εγκρίνει, ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί διπλή βάρδια (πρωί- απόγευμα), με προσωπικό που θα έχει εκπαιδευτεί».

Οι αριθμοί
Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται αύξηση στην έκδοση διαβατηρίων στο νησί μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το Σεπτέμβριο 2018 μέχρι και την 20ή  Οκτωβρίου 2018 εκδόθηκαν 953 διαβατήρια (μόνο ανανεώσεις και εκδόσεις σε ημεδαπούς) και φέτος το αντίστοιχο διάστημα 1.047, δηλαδή υπάρχει μία διαφορά περί τα 100 διαβατήρια.

Σε ό,τι αφορά δε το χρονικό διάστημα (περίπου δεκάμηνο) από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2018 είχαν εκδοθεί 3.494 διαβατήρια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος εκδόθηκαν 3.840, δηλαδή στους περίπου δέκα μήνες εκδόθηκαν 400 διαβατήρια περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ευθύνονται και οι δύο πλευρές
«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στην έκδοση των διαβατηρίων με τον κόσμο να συνωστίζεται, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης με δηλώσεις του στη «Ροδιακή».

«Καταρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους συμπολίτες μας για την ταλαιπωρία που υφίστανται κατά την προσπάθεια έκδοσης διαβατηρίων αν και η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά και μόνο της αστυνομίας, οι ευθύνες βαραίνουν και τις δύο πλευρές- είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Από την πλευρά των πολιτών έχουν ευθύνη διότι προσέρχονται μαζικά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο με τη λήξη της τουριστικής σεζόν για να εκδώσουν διαβατήρια, ανεξάρτητα από το πότε έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν.

Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο όγκο δουλειάς για ένα γραφείο που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και το οποίο βάσει των νέων προδιαγραφών δεν μπορεί να εκδώσει παραπάνω διαβατήρια από αυτά που προβλέπονται.

Από εκεί και πέρα και εμείς ως αστυνομικές υπηρεσίες το γνωρίζουμε αυτό το ζήτημα, αυτή την «κακιά» συνήθεια των συμπολιτών μας να έρχονται την τελευταία στιγμή για να εκδώσουν διαβατήριο και ειδικά αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Θα έπρεπε λοιπόν να έχουμε και επιπλέον προσωπικό και αν χρειαστεί να υπερβούμε – με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών -τις διαταγές του Αρχηγείου και να λειτουργήσουμε τα γραφεία Διαβατηρίων και σε απογευματινή βάρδια, αλλά και να επαναφέρουμε και τον θεσμό των «ραντεβού», ο οποίος εξυπηρετούσε πάρα πολύ κόσμο για να μην χάνει τα μεροκάματά του, να μην χάνει το χρόνο του, περιμένοντας εκεί και στο τέλος να μην εξυπηρετείται.

 


Θεωρώ ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή αυτά θα βοηθούσαν πάρα πολύ και τους συμπολίτες μας αλλά και τους συναδέλφους μας, οι οποίοι και αυτοί ταλαιπωρούνται αφού, από την ώρα που θα πάνε στη δουλειά τους έως τη στιγμή που θα φύγουν, είναι φορτισμένοι, πιεσμένοι και λειτουργούν σε αυτούς τους ρυθμούς πάνω από ένα – ενάμιση μήνα»!

Ερωτηθείς ο κ. Ανδρουλάκης τι εννοεί λέγοντας «συγκεκριμένες δυνατότητες» για το γραφείο των διαβατηρίων απάντησε: «Ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί ένα διαβατήριο είναι συγκεκριμένος. Όλες οι καταχωρήσεις γίνονται πλέον  on line, δεν υπάρχουν πια χειρόγραφες καταχωρήσεις, οπότε το σύστημα δίνει το «ρυθμό» της έκδοσης. Σε ένα οχτάωρο λοιπόν υπάρχει συγκεκριμένη δυνατότητα του συστήματος για να εκδώσει διαβατήρια και εκδίδει συγκεκριμένο αριθμό. 

Οι συνάδελφοί μας εδώ στη Ρόδο, να ξέρετε ότι έχουν «πιάσει ταβάνι», ότι καθημερινά βγάζουν το μέγιστο αριθμό που τους δίνεται η δυνατότητα. Από εκεί και πέρα όμως βλέπουμε ότι δυστυχώς δεν επαρκεί. Άρα θα πρέπει για να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση να ληφθούν επιπλέον μέτρα, δηλαδή η λειτουργία και απογευματινής βάρδιας και να επανέλθει ο θεσμός των «ραντεβού» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.