Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν  οι Νοτιοροδίτες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο της Ρόδου, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την 1η Νοεμβρίου (11 π.μ.) οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου.

Αίτημα της διαμαρτυρίας είναι να δοθούν μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις, στη λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου Γενναδίου.

Για την κινητοποίηση, η επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Ο σοφός λαός μας λέει μια παροιμία: «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!». Αυτό ακριβώς ισχύει για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου για τις δομές δημόσιας υγείας.

Μετά από τόσες άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών που οφείλονται στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, μετά από τόσα χρόνια που οι κάτοικοι της Ν. ΡΟΔΟΥ είναι στους δρόμους, αντί οι κύριοι της κυβέρνησης να κάνουν άμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στο Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ, επιλέγουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως δεν εξασφαλίστηκε η 24ωρη λειτουργία του ιατρείου, ούτε αναβαθμίστηκαν στο ελάχιστο οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή μας. Αυτό αποδυκνείεται από τα εξής αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

• Δεν έγινε καμία προκήρυξη θέσης μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ.

• Δεν έγινε καμία προκήρυξη θέσης διασωστών του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ 24 ώρες 365 ημέρες στο Γεννάδι

• Μέχρι τις 31/08/2019 είχαμε κανονικές εφημερίες στο Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ παρουσία γιατρού περίπου  20  ημέρες τον μήνα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες όπως και αυτές τις 53 ημέρες που το ιατρείο δεν εφημέρευε καθόλου, οι αγροτικοί γιατροί βάσει ενός παλιού αναχρονιστικού νόμου θεωρητικά ήταν σε εφημερία ετοιμότητας.

• Η εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ο αγροτικός γιατρός πρέπει να περιμένει πάνω από το τηλέφωνό του και να τρέξει στο ιατρείο όποτε του ζητηθεί. Ας σκεφτούμε πώς θα αντεπεξέλθει ένας γιατρός μέσα στην τουριστική σεζόν που μπορεί να έχει και 40 περιστατικά σε μία 24ωρη βάρδια.

Επίσης ο νόμος της εφημερίας ετοιμότητας δεν προβλέπει συγκεκριμένη απόσταση στην οποία πρέπει να παραμένει ο γιατρός σε επιφυλακή και επιπλέον αυτές οι εξαντλητικές εφημερίες δεν πληρόνονται.
Στην πραγματικότητα με την εφημερία ετοιμότητας σε μια περιοχή με 30000 πληθυσμό κινδυνέυουν οι κάτοικοι και οι γιατροί.    

Γιατί όμως επέλεξε τώρα η κυβέρνηση να δημοσιεύσει ότι έλυσε το πρόβλημα ενώ στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα στην τραγική υφιστάμενη κατάσταση;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων τον τελευταίο χρόνο μέσα από την επιτροπή αγώνα, αναγκάστηκαν να ασχοληθούν αρκετά με το θέμα διάφοροι αρμόδιοι και αναρμόδιοι φορείς.

Ειδικά η τελευταία επιτυχημένη κινητοποίηση με μεγάλη συμμετοχή  για τα δεδομένα της Ν. Ρόδου και το κλείσιμο του δρόμου για πάνω από μία ώρα μέσα στην τουριστική σεζόν, ενόχλησε πολύ την κυβέρνηση. Αυτό που δεν θέλουν είναι να οργανώνονται οι κάτοικοι των χωριών και να διεκδικούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους μια καλύτερη ζωή στη διαρκώς υποβαθμισμένη από τις πολιτικές τους ύπαιθρο.

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας πολύμορφα μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας  που είναι:

• να ξαναρχίσουν άμεσα οι καθημερινές κανονικές εφημερίες στο Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ όπως ίσχυε μέχρι 31/08/2019

• να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού-ιατρικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ ώστε να λειτουργεί το Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ όλο το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο, με ασθενοφόρο

• να αναβαθμιστεί το Π.Ι. ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

• γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία

Καλούμε όλους τους Νοτιοροδίτες, τους προέδρους, τα τοπικά συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας, τους συλλόγους γονέων των σχολείων της περιοχής, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 11:00 στο νοσοκομείο Ρόδου”.