Συνάντηση της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων για τα  προβλήματα υγείας στα νησιά

Προχθές, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη, μέσα σε λίγες μέρες, συνάντηση εργασίας  στη 2η ΥΠΕ,  παρουσία  του προέδρου και της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς κ.κ. Γιάννη Φραγκούλη και Κατερίνας Βουρεξάκη,  του διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστου Ροϊλού και του Κασιώτη ιατρού κ. Γιάννη Αράπη.

Είχε προηγηθεί η αποστολή  προς τη  2η ΥΠΕ υπομνήματος της Ομοσπονδίας με αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά  μας και για τα οποία έγινε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα ακόλουθα;

“α. Ανάγκη διατήρησης ανοικτής προκήρυξης πρόσληψης ατόμων σε ΠΠΙ και ΚΥ μικρών νησιών, μέχρι να γίνει η πρόσληψη

β. Για την στελέχωση των ΠΠΙ και ΚΥ μικρών νησιών, υπάρχει ανάγκη θέσπισης ελκυστικών οικονομικών κινήτρων για την πρόσληψη ιατρών ειδικότητας. Επίσης, προτείνεται η διερεύνηση δυνατότητας  νομοθετικής ρύθμισης για την κάλυψη  των θέσεων κάθε ΠΠΙ ή ΚΥ από ιατρούς  συγκεκριμένου Νοσοκομείου με κυκλική εναλλαγή (π.χ. ένας ιατρός ανά εξάμηνο).

Η υλοποίηση αυτής της πρότασης έχει δύο τουλάχιστον πλεονεκτήματα: ο ιατρός δεν αποκόπτεται από την επιστημονική του εξέλιξη αφού λείπει από το Νοσοκομείο για μικρό μόνο χρονικό διάστημα  και  παράλληλα  υπάρχει μια συνέχεια στην τήρηση ιατρικού ιστορικού των κατοίκων στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

γ. Για το Νοσοκομείο της Καρπάθου, εκκρεμεί η οριστικοποίηση του οργανογράμματος   και η ολοκλήρωση των εργασιών για την παράδοση του έργου.

δ. Για το ΠΠΙ Κάσου, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον ιατρό κ. Αράπη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπλήρωσης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στις ελλείψεις εξοπλισμού καθώς και στην ανάγκη πρόβλεψης διοικητικής  σύνδεσης του  Νοσοκομείο Καρπάθου με το ΠΠΙ Κάσου

ε.  Για το ΠΠΙ  Σύμης, αναφέρθηκε η ανάγκη κάλυψης θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δόθηκε στον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ  σχετική επιστολή.

Από την πλευρά του, ο διοικητής κ. Ροϊλός, αφού κατέγραψε όλα τα αιτήματά μας, δήλωσε την πρόθεσή του για ικανοποίησή τους. Σχετικά με το αίτημα της διατήρησης ανοικτής προκήρυξης για τις  προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τουλάχιστον για τα μικρά νησιά, θα πρέπει να επανυποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας, διότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων υποψηφίων προβλέπεται να ανοίξει αρχές του 2020.

Κατά γενική ομολογία, ήταν μια ακόμα χρήσιμη συνάντηση στη 2η ΥΠΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει  ανάλογη συνέχεια στο άμεσο μέλλον” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.­