Θα κλείσει η ιρλανδική διάβαση στον ποταμό της Κρεμαστής

Θα κλείσει η ιρλανδική διάβαση στον ποταμό της Κρεμαστής

Θα κλείσει η ιρλανδική διάβαση στον ποταμό της Κρεμαστής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4209 ΦΟΡΕΣ

Για να προστατευτούν οδηγοί και οχήματα, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Κλείνει η ιρλανδική διάβαση στον Κρεμαστενό ποταμό για τη διάρκεια του χειμώνα μετά από απόφαση της περιφέρειας, προκειμένου να προστατευτούν οχήματα και οδηγοί από ενδεχόμενη πλημμύρα.

Την απόφαση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου ο οποίος και προήδρευσε της συνεδρίασης. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, έκριναν επιτακτική την ανάγκη να αποκλειστεί η διάβαση με σκοπό την προστασία των διερχόμενων οχημάτων και των οδηγών τους καθώς τους χειμερινούς μήνες ο Κρεμαστενός ποταμός κατεβάζει μεγάλο όγκο όμβριων υδάτων. Όπως έγινε γνωστό, η παράκαμψη θα εκτελείται μέσω της παρόχθιας οδού σύμφωνα με σχετική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας μετά και τη σύμφωνη γνώμη της τροχαίας Ρόδου.

«Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ιρλανδική διάβαση με αποτέλεσμα η τροχαία να καλείται όποτε έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, και να την κλείνει. Επειδή και η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας έχει επιστήσει την προσοχή μας για τα φαινόμενα που έχουν γίνει πλέον πολύ επικίνδυνα και για την προστασία όλων προχωρήσαμε σε αυτή την απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευστρατίου.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Ανανίας, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως είναι υπερβολικός ο αποκλεισμός της ιρλανδικής διάβασης για όλο το χειμώνα καθώς εξυπηρετείται όλο το χωριό μέσω αυτού του δρόμου και πιθανόν όπως είπε να υπάρξουν αντιδράσεις για τον αποκλεισμό σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η παρόδια οδός δεν είναι νόμιμη καθώς δεν έχει αδειοδοτηθεί, θέτοντας την πρόταση αν θα μπορούσαν τουλάχιστον να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διέλευση των οχημάτων.

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ
Από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

Σημειώνεται ότι τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η πυροσβεστική υπηρεσία διά των εκπροσώπων τους στη χτεσινή συνεδρίαση, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για το κλείσιμο της ιρλανδικής διάβασης, ενώ το τμήμα τροχαίας έθεσε την προϋπόθεση να τοποθετηθεί πληροφοριακή κυκλοφοριακή πινακίδα και σήμανση σε αρκετή απόσταση πριν το σημείο ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί.

Με αφορμή την εκτενή συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση και την επισήμανση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας ότι τους χειμερινούς μήνες ο Κρεμαστενός ποταμός κατεβάζει μεγάλο όγκο υδάτων με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαίος ο προσωρινός αποκλεισμός της ιρλανδικής διάβασης για λόγους ασφαλείας των διερχομένων οδηγών και οχημάτων, έγινε γνωστό ότι η διάβαση δεν αποτελεί επαρχιακό δίκτυο καθώς δημιουργήθηκε προ ετών μόνο για την εξυπηρέτηση των μεγάλων φορτηγών της ΔΕΗ που έπρεπε να περάσουν από το σημείο. Η διάβαση όμως δεν έκλεισε ποτέ από τότε και παραμένει έως σήμερα ανοιχτή. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, κάτω από τη γέφυρα Κρεμαστής παρκάρουν και οχήματα και για το λόγο αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Πάντως στο πλαίσιο της συνεδρίασης επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι ιρλανδικές διαβάσεις θα πρέπει να αποτυπωθούν και να ενημερωθεί το κοινό για τη χρήση τους. Παρεμπιπτόντως αναφέρθηκε το παράδειγμα με το πρόσφατο περιστατικό στ’ Αφάντου όπου και εκεί παραλίγο να παρασυρθεί αυτοκίνητο που επιχείρησε να περάσει από ένα τέτοιο επικίνδυνο σημείο την ώρα της πλημμύρας.
Σημειώνεται ότι σκοποί της χτεσινής συνεδρίασης του οργάνου ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων στο νομό και ειδικότερα στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Καρπάθου. Μάλιστα εξετάστηκαν ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη χαρτογράφηση του κινδύνου πλημμυρών τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί, τον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, τον έλεγχο και καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου τον καθαρισμό φρεατίων, καθαρισμό ποταμιών κ.α.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου