Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Ρόδο

Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Ρόδο

Αρχές Νοεμβρίου η δίκη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1481 ΦΟΡΕΣ

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα γίνει η δίκη από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε πριν από επτά χρόνια στο νησί μας.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα βρεθούν τρία άτομα ηλικίας 71, 65 και 56 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση από κοινού για τους τρεις κατηγορούμενους, ενώ ο 56χρονος κατηγορείται για την πράξη αυτή και κατά μόνας.

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται περίπου στις αρχές του 2012 όταν στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αθηνών δόθηκε η πληροφορία από τον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γιώργο Τσούκαλη, ότι διακινούνται αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας. Αμέσως οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί από πού προέρχονται τα αντικείμενα αυτά και κυρίως σε ποιων την κατοχή βρίσκονται.


Στην πορεία της έρευνας προέκυψε ότι σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτιζαν δύο άτομα στη Ρόδο, τα οποία είχαν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό (περίπου 200 -300) αρχαίων αντικειμένων και αναζητούσαν αγοραστές να τα πουλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των 3 εκατ. ευρώ!

Μετά την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών, εξακριβώθηκε η ταυτότητα των δύο ανδρών που δεν ήταν άλλοι από τον 65χρονο αρχιτέκτονα και τον 71χρονο επιχειρηματία. Τότε στήθηκε η επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψής τους. Κλιμάκιο της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αθηνών μετέβη στη Ρόδο και έθεσε σε παρακολούθηση τους δύο άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 65χρονος επισκεπτόταν αρκετές φορές το κατάστημα με αντίκες και τουριστικά είδη που διατηρούσε ο 71χρονος στην Παλιά Πόλη, έχοντας μαζί του αρκετές φορές και άλλα άτομα, το παρουσιαστικό των οποίων προδήλωνε ότι ήταν οικονομικά εύπορα. Μάλιστα κατά τις επισκέψεις αυτές, ο 71χρονος φρόντιζε οι όποιες εργασίες, γίνονταν μέσα στο κατάστημά του να μην είναι εμφανείς από έξω.

Η «έφοδος» των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας έγινε στις 12 το μεσημέρι στις 19 Ιανουαρίου 2012 στο κατάστημα του 71χρονου όπου την ώρα εκείνη βρισκόταν μαζί του και ο 65χρονος. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, εντόπισαν τους δύο άνδρες να έχουν τοποθετήσει αρκετά αρχαία αντικείμενα σε μεγάλες πλαστικές σακούλες και να τις μεταφέρουν στο πατάρι του καταστήματος.

Σε έρευνα που έγινε τόσο στο κατάστημα όσο και στο πατάρι βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1600 αντικείμενα, όπως αμφορείς, λυχνάρια, λήκυθοι, πήλινα προσωπεία, λίθινα ειδώλια, μολυβδοσφραγίδες, διάφορα νομίσματα βυζαντινά αλλά και από την εποχή των Ιπποτών, δακτυλίδια, βραχιόλι, περόνες και άλλα.


Ανάλογες έρευνες διενεργήθηκαν και στο σπίτι των δύο ανδρών χωρίς όμως να εντοπιστούν άλλα αρχαία ευρήματα εκεί. Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν για να ερευνηθούν από αρμόδια αρχαιολόγο, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός της εμπορικής τους αξίας ανατέθηκε να γίνει από τριμελή Εκτιμητική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και παραδόθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και εν συνεχεία προσήχθησαν ενώπιον του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου ο οποίος και άσκησε σε βάρος τους βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση μνημείων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και από δράστη που το πράττει κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Μετά τις απολογίες των δύο ανδρών ο ανακριτής Ρόδου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 56χρονου ο οποίος και συνελήφθη το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012 στο σπίτι του σε χωριό της Νότιας Ρόδου από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαγγέλου.

Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, προκειμένου να εξετασθεί αν εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 3028/02 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτισμικής κληρονομίας».

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Πέντε (5) παλαιές εκκλησιαστικές εικόνες
• Είκοσι (20) παλαιά νομίσματα
• Ένα τμήμα πήλινου αγγείου διαστάσεων δέκα εκατοστών.
Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω