Τις βαριές "πληγές" της άγριας κακοκαιρίας αποτιμά σήμερα η Ρόδος

Τις βαριές  "πληγές"  της άγριας κακοκαιρίας αποτιμά σήμερα η Ρόδος

Τις βαριές "πληγές" της άγριας κακοκαιρίας αποτιμά σήμερα η Ρόδος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6229 ΦΟΡΕΣ

Μία νεκρή γυναίκα και τεράστιες ζημιές ο πρώτος απολογισμός

Βαρύ ήταν το πλήγμα που δέχθηκε η Ρόδος από το ξέσπασμα της άγριας κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας.

Μία ανήμπορη ηλικιωμένη γυναίκα νεκρή στην περιοχή της Ιαλυσού και τεράστιες ζημιές σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, είναι ο πρώτος απολογισμός του πρωτοφανούς κύμματος κακοκαιρίας που σάρωσε τη Ρόδο.

Εκατοντάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου

Οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου ήταν πάνω από 250 μόνο το τελευταίο δωδεκάωρο ενώ οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα κι επιχειρήσεις, συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για ολόκληρη την ημέρα.

Κατέρρευσε η γέφυρα

Η γέφυρα επί της Ρόδου - Λίνδου στο Χαράκι που είχε κλείσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πριν από μερικές μέρες, κατέρρευσε επίσης χθες αργά το βράδυ. Ήδη Δήμαρχος και Περιφερειάρχης ζήτησαν να τεθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε μήνυμά του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος σημειώνει: "Πρίν απο 12 ημέρες κλείσαμε την Γέφυρα της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου στο Χαράκι, λόγω επικινδυνότητας. Τότε, κάποιοι μίλησαν για "πολιτικό κόστος". Σήμερα στέκομαι με δέος εκεί ακριβώς. Εκεί που το πολιτικό κόστος, όπως και αν το εννοεί κανείς, δεν έχει καμία αξία. Απολύτως καμία. Γιατί, Αξία στην πολιτική έχει μόνο η Ευθύνη. Αυτή η γέφυρα, κατέρρευσε χωρίς να κινδυνεύσει κανείς, παίρνοντας μαζί με την ιστορία της και τον μύθο του πολιτικού κόστους."

Ανυπολόγιστο το κόστος των ζημιών

Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Η περιοχή της Ιαλυσού και της Νότιας Ρόδου, φαίνεται να δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, περιουσίες κι ένα αγροτικό δίκτυο διαλυμένο σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής που προκάλεσε μέσα σε ελάχιστες ώρες η κακοκαιρία.

Η αναλυτική αποτίμιση και καταγραφή, θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, με τη βοήθεια των τοπικών συμβουλίων, σε ολόκληρο το νησί μας.

Πρόβλημα και στην γέφυρα της Μαλώνας

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται και η γέφυρα του Πλατανερού στη Μαλώνα, η οποία έκλεισε χθες για διάστημα τουλάχιστον τριών ωρών, λόγω υπερχείλισης του ποταμού. Όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, έχουν σπασεί τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, γι' αυτό και συνίσταται η προσοχή των οδηγών που περνούν από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον δρόμο που περνάει μέσα από το χωριό και συνδέει εδώ και αρκετές ημέρες ως παρακαμπτήρια οδός την Μαλώνα με τα Μάσαρη και κατεπέκταση με όλη την ανατολική και νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη.


Κλειστός ο δρόμος στο Χαράκι

Παρόλο που επισήμως ο δρόμος του Χαρακίου που συνδέει Μαλώνα με Μάσαρη δεν περιλαμβανόταν λόγω επικινδυνότητας στις παρακαμπτήριες οδούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί, καθώς περνάει μέσα από τον ποταμό Μάκκαρη που εκβάλλει στον οικισμό, εντούτοις αρκετοί ήταν οι οδηγοί που την χρησιμοποιούσαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα και τον μεγάλο όγκο κυκλοφορίας μέσα από τα δύο χωριά. Ωστόσο από χθες έκλεισαν και οι δύο πλευρές του δρόμου και φυλάσσονται μάλιστα από προσωπικό του δήμου Ρόδου, για λόγους ασφαλείας, καθώς συν τοις άλλοις βρίσκεται και εκείνος σε κακή κατάσταση.



Διαβάστε ακόμη

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου