Η Μαρία Ευθυμίου για άλλη μια φορά στην Κάλυμνο

Η Μαρία Ευθυμίου  για άλλη μια φορά στην Κάλυμνο

Η Μαρία Ευθυμίου για άλλη μια φορά στην Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 275 ΦΟΡΕΣ

Ήρθε, δίδαξε, μάγεψε για άλλη μια φορά κι έφυγε. Μιλάμε για την καθηγήτρια Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Ευθυμίου.

Ήταν ένα ξεχωριστό τριήμερο για την Κάλυμνο, - 22, 23 και 24 Νοεμβρίου - αφού το διψασμένο για Ιστορία κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως από την καθ’ ύλην αρμόδια, καταξιωμένη Πανεπιστημιακή Δασκάλα, κ. Μαρία Ευθυμίου.
Όσοι είχαμε παρακολουθήσει τα μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας από την ίδια προ πέντε ετών, που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας στον ίδιο χώρο, δεν αιφνιδιαστήκαμε. Γνωρίζαμε την ποιότητα, το ύφος, το διδακτικό στιλ, το ύψος και το βάθος των διδασκαλιών από μια χαρισματική, προικισμένη και καταρτισμένη Εκπαιδευτικό. Ως εκ τούτου, γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι μας περιμένει…

Απλώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες μας. Η κ. Μαρία Ευθυμίου ήταν και πάλι μαγευτική και καθηλωτική στην παράθεση των ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης. Γιατί; Γιατί πριν αναφερθεί σ’ αυτά καθ’ αυτά τα σημαντικά γεγονότα (πολεμικά, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, κοινωνικά) σε μεταφέρει νοερά στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, όχι μόνο στο χρόνο κατά τον οποίο εκτυλίσσονται αυτά, αλλά σε ταξιδεύει –κάτι σαν τη μηχανή του χρόνου- για κάποιες δεκαετίες πίσω απ’ αυτά, για να καταλάβεις και να συμπεράνεις κάτι πολύ σημαντικό.

Το πού …πατάνε τα μεταγενέστερα και υπό εξέταση σοβαρά ιστορικά γεγονότα. Τονίζει, δηλαδή, τα πραγματικά αίτια, υπογραμμίζει τις αφορμές, φωτίζει άγνωστες πτυχές απλών αλλά και σύνθετων καταστάσεων, που όμως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων. Κάνει, παράλληλα, απίστευτες προεκτάσεις, για να θεμελιώσει και να καταδείξει την ορθότητα αυτών που λέει. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, δε στρογγυλεύει γωνίες, δεν κρύβει αστοχίες, λανθασμένες αποφάσεις, ελαττώματα κι ανθρώπινες αδυναμίες.

Τα λέει όλα έξω από τα δόντια, φωτίζοντας όλες τις πλευρές των γεγονότων, γνωστές και άγνωστες, λαμπρές και οδυνηρές για μας τους απογόνους των παράτολμων, ηρωικών και κατά καιρούς αυτόχειρων προγόνων μας. Όλα αυτά, λοιπόν, σε συνδυασμό με ένα μοναδικό διδακτικό ταλέντο που σε κρατά διαρκώς σε εγρήγορση και με ένα λόγο άκρως γλαφυρό, χρωματισμένο και ρέοντα σε κάνουν να παρακολουθείς το τρίωρο μάθημα χωρίς να καταλαβαίνεις πώς κύλησε ο χρόνος και να ΘΕΛΕΙΣ να συνεχίσει κι άλλο, κι άλλο!
Αυτή είναι η κ. Μαρία Ευθυμίου!
Την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν την πολύτιμη για μας επίσκεψή της στο νησί μας. Ευχαριστούμε και τους διοργανωτές, 1ο ΓΕΛ και έπαρχο Καλύμνου κ. Μανόλη Μουσελλή, για την πρόσκληση.

Παναγιώτης Ν. Γιαμαίος
Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου