Ομιλία του νευροχειρουργού Αλεξάνδρου  Ανδρέου στο “Ροδίων Παιδεία”

Ο νευροχειρουργός διευθυντής Νευροχειρουργικής και Παρεμβατικής Νευροακτινολογίας του νοσοκομείου ‘’ΥΓΕΙΑ‘’  Αλέξανδρος Ανδρέου, προσκεκλημένος της  Λέσχης LIONS  ΡΟΔΟΥ πραγματοποίησε μια ομιλία στους μαθητές του Λυκείου του “ΡΟΔΙΩΝ  ΠΑΙΔΕΙΑ”,   με θέμα “ΟΙ  ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ  ΛΟΓΟΙ”.

Η ομιλία έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019,  στο κλειστό αμφιθέατρο του “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ”.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις πέντε προϋποθέσεις  που απαιτούνται,  σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, για να γίνει ένας νέος επιστήμονας  επιτυχημένος στον τομέα που θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και συγχρόνως να είναι ένας ολοκληρωμένος ηθικά  άνθρωπος και ανέλυσε τις πέντε αυτές προϋποθέσεις, οι οποίες είναι, η φύση του,  η παιδομάθειά του, η εργατικότητά του, η εκπαίδευσή του από τους κατάλληλους δασκάλους, ο τόπος εκπαίδευσης  και  ο χρόνος αυτής.

Αυτές οι προϋποθέσεις ορίστηκαν ως ο “Μονόδρομος” της ζωής και αποσαφηνίστηκε ότι κάθε άλλη “οδός” για την επιτυχία, ακόμη κι αν εξασφαλίζει μια πρόσκαιρη επιτυχία, στο τέλος οδηγεί τον νέο,  σε αδιέξοδο.

Η παιδαγωγική αξία της ομιλίας υπήρξε μεγάλη. Τονίστηκε ότι η προσπάθεια του ανθρώπου για την επίτευξη των στόχων του, είναι συγκερασμός των παραπάνω παραγόντων και ιδιαίτερη δόθηκε έμφαση στη μεγάλη σημασία του ρόλου του εκπαιδευτικού που υποδεικνύει στο μαθητή του,  το  “δρόμο”, τον  τρόπο δηλαδή της σκέψης για την απόκτηση της γνώσης και την αγάπη προς το Αγαθό και την Αρετή.

 Ο ομιλητής εξήρε και τη σημασία της Υπακοής που καλλιεργεί το Ταπεινό Φρόνημα,  αυτό που κάνει τον επιστήμονα πειθαρχημένο και ενάρετο, ικανό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο συνάνθρωπό του,  υπηρετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού.
Καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έναν λόγο διδακτικό, από έναν επιστήμονα μεγάλου κύρους, που απευθύνθηκε σε αυτούς με αμεσότητα, αγάπη και διάθεση ειλικρινούς επικοινωνίας.  

Ο λόγος με μια αφοπλιστική απλότητα, και  με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, μετέδωσε νοήματα υψηλής παιδαγωγικής αξίας, και διατήρησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου αμείωτο μέχρι  και το τελευταίο λεπτό της ομιλίας.
Στην ομιλία, παρευρέθηκαν  πολλά μέλη της Λέσχης, και στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητές και τις μαθήτριες προς τον Ομιλητή.
Το “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ” ευχαρίστησε θερμά  τόσο τον εξαίρετο επιστήμονα και Άνθρωπο νευροχειρουργό  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΝΔΡΕΟΥ,  τον  “δάσκαλο”,  που έδωσε γνήσια πνευματική τροφή στους μαθητές  του,  όσο και τη Λέσχη LIONS ΡOΔΟΥ  για την ενέργειά της.