Πολλές ζημιές προκλήθηκαν και στη φάτνη της Σαλάκου

Πολλές ζημιές προκλήθηκαν και στη φάτνη της Σαλάκου

Πολλές ζημιές προκλήθηκαν και στη φάτνη της Σαλάκου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 708 ΦΟΡΕΣ

Τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκάλεσε και στην περιοχή της φάτνης Σαλάκου η θεομηνία που έπληξε το νησί τη Δευτέρα, όμως παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν, καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργήσει και φέτος η φάτνη, ένα έθιμο δεκάδων χρόνων.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» Παναγιώτης Εγγλέζος, τόνισε ότι η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε πρωτοφανείς ζημιές και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της φάτνης, καθώς ο καταρράκτης που βρίσκεται ακριβώς από πάνω στο βουνό του Προφήτη Ηλία, «κατέβασε» πολύ περισσότερο νερό από άλλες φορές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να καταστρέψουν στο πέρασμά τους τις υποδομές κάθε είδους στην περιοχή της φάτνης και να γεμίσουν τις δεξαμενές και τη λίμνη με λασπόνερα, ξύλα και πέτρες.
Μάλιστα σε αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονταν ψάρια της ποικιλίας Γκιζάνι που διατηρούνταν εκεί τα τελευταία χρόνια για αναπαραγωγή, καθώς και μεγάλα χρυσόψαρα που είχαν μεταφερθεί από τη λίμνη στο Φουντουκλί. Η λάσπη κάλυψε τις εγκαταστάσεις αυτές με αποτέλεσμα μέχρι και αυτή τη στιγμή να μην έχει γίνει γνωστό αν έχουν διασωθεί τα ψάρια.

Επίσης τα ορμητικά νερά έσπασαν τις ξύλινες γέφυρες, κατέστρεψαν τα φρεάτια, οι σωλήνες νερού για το πότισμα ξηλώθηκαν, τα φωτιστικά στα δρομάκια έσπασαν ενώ καταστράφηκαν και τα ξύλινα προστατευτικά που υπήρχαν τριγύρω.
Όπως τόνισε ο κ. Εγγλέζος, στην περιοχή παρατηρούνται συχνά προβλήματα όταν βρέχει. Όμως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν δεν είχε εκτελεστεί το αντιπλημμυρικό έργο επί θητείας Στέφανου Δημητρά, το οποίο σε ένα βαθμό αποτρέπει τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημιές μπορούν να αποκατασταθούν, όμως ο χρόνος είναι πολύ λίγος μέχρι τις γιορτές. Για το λόγο αυτό τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου και κάτοικοι εργάζονται εθελοντικά τα απογεύματα για να αποκαταστήσουν όσο μπορούν τις ζημιές, ενώ θα δουλέψουν και το Σαββατοκύριακο για να προλάβουν να στήσουν τη φάτνη.

«Ο χρόνος είναι λίγος αλλά έχουμε πείσμα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να προλάβει να λειτουργήσει η φάτνη έστω και οριακά» δήλωσε ο κ. Εγγλέζος ο οποίος τόνισε ότι το έργο τους θα ήταν πιο εύκολο αν μπορούσαν να ενισχυθούν με κάποιο μηχάνημα για να αδειάσουν τουλάχιστον τις δεξαμενές από τη λάσπη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο