O ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ επίσημος προσκεκλημένος στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

O ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ επίσημος προσκεκλημένος στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

O ποιητής Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ επίσημος προσκεκλημένος στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 267 ΦΟΡΕΣ

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (Ε.Λ.Θ), προς τιμήν του Ρόδιου, καταξιωμένου ποιητή Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, με αφορμή τη δεύτερη έκδοση της έκτης ποιητικής του συλλογής με τίτλο: «Στην αρχή των συμπτώσεων δύο εκλάμψεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δωδώνη».

Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ε.Λ.Θ. Ηλία Κουτσούκου, ο ποιητής και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Θ. Δημήτρης Ι. Μπρούχος (πιστός και αγαπητός φίλος της Ρόδου από πολλών ετών, γνωστός από τις παρουσιάσεις των ορατορίων του στον Ευαγγελισμό), ως συντονιστής της βραδιάς, παρουσίασε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τον επίσημο προσκεκλημένο ποιητή, με τον οποίο τον συνδέει μακρά φιλία, καθώς και τις εκλεκτές εισηγήτριες: την Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου ποιήτρια-δοκιμιογράφο, την ποιήτρια Έλσα Κορνέτη και τη φιλόλογο - δοκιμιογράφο Λίλια Τσούβα, οι οποίες, καθεμιά με τον δικό της τρόπο προσέγγισε αριστοτεχνικά την ποίηση του Σουλεϊμάν. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δ. Ι. Μπρούχος: «Το μακρύ ταξίδι στις λέξεις, πέρα από την όποια εσωτερική ανάγκη, εξακολουθεί να παραμένει μια γοητευτική περιπέτεια.


Απόψε, έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε στη Στέγη μας, στη Στέγη της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αναμφίβολα και τη Στέγη της διανόησης αυτής της πόλης, έναν επιδέξιο μάστορα, έναν ευαίσθητο ποιητή, έναν καλό και αγαπημένο φίλο… Καλωσορίζουμε τον ποιητή Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ. Στη Ρόδο, το νησί που ο ήλιος θαρρείς πως φέγγει αλλιώτικα κι ο ουρανός κι η θάλασσα σμίγουν στο πιο υπέροχο γαλάζιο, 30 χρόνια τώρα επιδίδεται στην πιο επίπονη άσκηση, την Ποίηση, για να καταλήξει σ’ έναν προσωπικό στοχασμό, που «…διαπλατύνει τις μικροσκοπικές δομές της καθημερινότητας στα φτερά της πεταλούδας», όπως καταθέτει ο ίδιος σε ποίημά του.


Ακουμπώντας στις αναδρομές της μνήμης του (συνέχισε ο Δημήτρης Ι. Μπρούχος), ο ποιητής αφουγκράζεται τους καλπασμούς του αύριο και ατενίζει τους ιριδίζοντες λογισμούς του και όλο το γαλάζιο της θάλασσας κι όλη η ομορφιά του νησιού κι όλη η ζωντάνια κι η ειλικρίνεια των ανθρώπων κι όλος ο πλούτος της γλώσσας που… «του την έδωκαν ελληνική», γίνονται τα σύνεργα της γραφής του, με κυρίαρχο στοιχείο της έμπνευσής του «…τα σαστισμένα στη λάσπη της γης παιδιά/ που στην απαλή επιδερμίδα τους χαράζουν αριθμούς/ των περασμένων χρόνων τα λάθη...».

Οι λέξεις, έχουν τον τρόπο να πλάθουν εικόνες, που κινούνται στον κάθε χρόνο και στον κάθε τόπο, μεταφέροντας σημαντικά διδάγματα με πανανθρώπινη αξία». Ενδιαμέσως διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης - Πολιτισμού - Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Ταρασλιά, του κ. Μάρκου Λάζου των εκδόσεων «Δωδώνη», καθώς και του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Βέη ενώ ποιήματά του από την τελευταία του συλλογή «Στην αρχή των συμπτώσεων δύο εκλάμψεις» διάβασε ο ίδιος o Σ.Α. - Τσιαλίκ και ένα «τιμής ένεκεν» η καλή του φίλη Ιωάννα Κλιάρη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι θεσμών και φορέων, σημαντικοί λογοτέχνες της συμπρωτεύουσας και πολυάριθμοι φίλοι της φιλαναγνωσίας. Ευχάριστη έκπληξη για τον ποιητή, αποτέλεσε η παρουσία του παιδικού του φίλου, επίσης Ρόδιου επιφανούς ιστορικού-συγγραφέα Κώστα Χατζηαντωνίου, ο οποίος προέβη σε μια παρέμβαση από καρδιάς.

Η βραδιά, που μένει ανεπανάληπτη για όλους τους συντελεστές, τόσο λόγω του ύφους και του ήθους της ποίησης του Σουλεϊμάν Αλάγιαλη - Τσιαλίκ, όσο και της ποιότητας των εισηγήσεων, έκλεισε με δύο ταλαντούχες μουσικούς αναλογίου, τη Μαριάννα Ντίνου (στο βιολί και στις ερμηνείες) και την Κατερίνα Σωτηράκη (στο μπαγιάν), οι οποίες απέδωσαν με μοναδική εκφραστικότητα, μελωδίες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου