Ξεκινάει άμεσα συνεργασία μεταξύ συλλόγου Aρχιτεκτόνων και Κτηματικής Υπηρεσίας

Ουσιαστική συνάντηση στην οποία κατεγράφησαν καίρια ζητήματα είχαν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων με την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Τριανταφύλλας - Προϊστάμενος ΚΥΔ, ο κ. Σκιαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΑΔ, ο κ. Ματσαμας –Ταμίας ΣΑΔ και η κ. Τσιώκα – Μέλος Δ.Σ. ΣΑΔ.


Εντός της ατζέντας της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η καταγραφή προβλημάτων, κωλυμάτων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Στόχος είναι η νέα αυτή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Κτηματικής Υπηρεσίας, να συνδράμει προς την επίλυση των παραπάνω κωλυμάτων.


Ορισμένα από τα καίρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
• Η αντίστροφη όσμωση και διαδικασίες αδειοδότησής της, οι οποίες επιβάλλεται να επιταχυνθούν και να ξεμπλοκάρουν από τα αρμόδια Υπουργεία, δεδομένης της λειψυδρίας που παρατηρείται σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.
• Στις περιοχές εκτός σχεδίου κατά  τη  διαδικασία χάραξης  των  ορίων  αιγιαλού  και  παραλίας, είναι σημαντικό να εξαιρούνται των  κοινοχρήστων  χώρων οι  μερίδες  οικοδομών, οι  οποίες  είναι  καταγεγραμμένες στα  Κτηματολογικά  Βιβλία  των Κτηματολογικών  Γραφείων  Ρόδου, Κω, και  τμήματος  της  Λέρου, καθώς  επίσης  και  κτήρια που  προϋφίστανται  του  έτους  1948.
• Αναγνωρίσεις οδών και κωλύματα που έχουν παρουσιαστεί.
• Διαδικασία αποχαρακτηρισμού κοινοχρήστων χώρων σε εκτός σχεδίου περιοχές.
• Αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστης κοίτης ποταμών.
• Η Π.Ο.Α. (προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού) και τα προβλήματα που υπάρχουν στα Δωδεκάνησα λόγων της ύπαρξης κτηματολογίου.


Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ενήργησε άμεσα, συντάσσοντας σε συνεργασία με τον κ. Τριανταφύλλα την παρακάτω επιστολή προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου:
«Αξιότιμοι Βουλευτές
Κατόπιν της συνάντησής μας με τον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, κ. Τριανταφύλλα, θα επιθυμούσαμε να έχουμε τη συνδρομή σας ως προς τα παρακάτω καίρια θέματα:

• Α. Να ξεμπλοκάρει άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών και κάθε άλλο αρμόδιο Υπουργείο και Φορέα η Αδειοδότηση της διαδικασίας της αντίστροφης όσμωσης. Η Αφαλάτωση είναι απαραίτητη, προκειμένου ξενοδοχειακές μονάδες χιλιάδων (και όχι μόνο) κλινών, με τεράστιες ετήσιες απαιτήσεις σε νερό, να μπορούν να το απορροφούν από τη θάλασσα, δίχως να επιβαρύνουν την αποδεδειγμένα μειωμένη δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ.

• Β. Με την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας προς τους ΟΤΑ θα πρέπει να γίνει μέριμνα για τα θαλάσσια αθλήματα να μπορούν να τοποθετούν στον κοινόχρηστο χώρο κάποιες ξύλινες ελαφριές κατασκευές για τη φύλαξη των θαλασσίων μέσων που χρησιμοποιούν, με την προϋπόθεση ότι μετά το πέρας της θερινής περιόδου θα απομακρύνονται όλες οι παραπάνω κατασκευές.

(Παρόμοια περίπτωση έγινε στο παρελθόν στην ΚΥΑ του 2015 ΦΕΚ 578/2015 όπου στο παράρτημα αναφέρονταν η δυνατότητα τοποθέτησης ξύλινης κατασκευής μέχρι 15,00 Μ2. Τα 15,00 Μ2 ίσως είναι λίγα και θα προτείναμε τουλάχιστον 25,00 Μ2 ούτως ώστε να υπάρχει χώρος και για ένα μικρό γραφείο για την ταμειακή μηχανή κ.λπ.). Αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν,  δεδομένου ότι τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (είτε είναι πανιά και σκάφη για windsurfing είτε είναι jet ski) πέραν του μεγάλου κόστους αγοράς είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όλη τη θερινή περίοδο και στον οποιονδήποτε για δολιοφθορά. 


Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προβλεφθεί στο νέο νόμο περί αιγιαλού όπου θα έχουν τη δυνατότητα αυτοί που θα πάρουν άδεια για θαλάσσια σπορ, να κατασκευάσουν μια πρόχειρη κατασκευή βασισμένη σε δύο ή τρία διαφορετικά πρότυπα σχέδια, τα οποία θα προκύψουν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προκειμένου να είναι καλαίσθητα και ομοιόμορφα για όλους. 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.»


Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου 
Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου 
Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου 
Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου 
Ανθούλα Τσιώκα Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.