Αθωώθηκε κτηνοτρόφος που κατηγορούνταν ότι προκάλεσε τον θάνατο κυνηγόσκυλου

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων 47χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος κατηγορούνταν ότι τοποθέτησε ισχυρό δηλητήριο μέσα σε δασική περιοχή κοντά στ’ Απόλλωνα, προκαλώντας έτσι το θάνατο σε ένα κυνηγόσκυλο.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από πέντε χρόνια και ο κτηνοτρόφος είχε συλληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2014 από προσωπικό της Θηροφυλακής του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δηλητηρίαση ζώου συντροφιάς με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 47χρονος τοποθετούσε ισχυρές δόσεις του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου ΛΑΝΕΪΤ μέσα σε ψόφια κατσίκια, προκειμένου να σκοτώσει όπως ισχυρίστηκε αλεπούδες που του είχαν ρημάξει το κοπάδι του. Ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει το  κυνηγόσκυλο 49χρονου.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου προσέφυγε στη δικαιοσύνη και τον Οκτώβριο του 2017 η υπόθεση εκδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο είχε κρίνει ένοχο τον 47χρονο κτηνοτρόφο για την κατηγορία της δηλητηρίασης του ζώου και του είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5000 ευρώ, ενώ έπαυσε εφ’ όρου με το νέο νόμο (4411/2016) η ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράνομης κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Ωστόσο με την ίδια απόφαση το δικαστήριο διέταξε τη δήμευση του όπλου του κτηνοτρόφου, ο οποίος άσκησε έφεση και η υπόθεση εκδικάστηκε προχθές σε δεύτερο βαθμό. Ενώπιον το δικαστηρίου εμφανίστηκε ο 49χρονος ο οποίος και δήλωσε ότι δεν ήταν βέβαιος για το ότι ο 47χρονος ήταν πράγματι αυτός που τοποθέτησε το ισχυρό δηλητήριο.

Έτσι μετά την αξιολόγηση όλων των στοιχείων, το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Στέλιου Αλεξανδρή έκρινε αθώο τον 47χρονο κτηνοτρόφο.