Η Ρόδος αποχαιρετά σήμερα τον Βασίλη Καμπουράκη

Η Ρόδος αποχαιρετά σήμερα  τον Βασίλη Καμπουράκη

Η Ρόδος αποχαιρετά σήμερα τον Βασίλη Καμπουράκη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1482 ΦΟΡΕΣ

Σήμερα Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι θα τελεσθεί από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου, η κηδεία του Βασίλη Καμπουράκη, του επιχειρηματία και πρωτοπόρου του Ροδιακού Τουρισμού.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθούν οι σκοποί του φιλόπτωχου ταμείου της Μητρόπολης Ρόδου, του Ορφανοτροφείου Θηλέων, του Ιδρύματος «Άγιος Ανδρέας» ή οποιοδήποτε άλλου φιλανθρωπικού σκοπού επιθυμείτε.

Ο Βασίλης Καμπουράκης πατέρας του σημερινού Δημάρχου Ρόδου, ήταν ένας χαμηλών και ήπιων τόνων άνθρωπος, και ένας από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες του νησιού μας. Με την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του κατάφερε να κυριαρχήσει σε κορυφαίες θέσεις στην τουριστική αγορά της χώρας μας. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1931 στη Αιθιοπία. Το 1947 έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Τζιμπουτί της τότε γαλλικής Σομαλίας.

Στη Ρόδο επέστρεψε το 1960, όπου παντρεύτηκε τη Βαλασία το γένος Μαρκουλή και απέκτησε δύο παιδιά: Τον Αντώνη (σημερινό δήμαρχο Ρόδου) και τη Μαίρη.

Το 1962 άρχισε τις οικοδομικές εργασίες του ξενοδοχείου Mediterranean δυναμικότητας 297 κλινών του οποίου τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 1964. Από το 1966 προγραμμάτιζε με τους συνεργάτες του νέες επενδύσεις και το 1968 έγινε ένας από τους κύριους μετόχους της εταιρείας η οποία κατασκεύασε το ξενοδοχείο Rodos Palace.

Τo 1970 αφού πούλησε τις επιχειρήσεις του στο εξωτερικό εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ρόδο ασχολούμενος προσωπικά με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Mediterranean και την ανέγερση του Rodos Palace που λειτούργησε το 1973 και ήταν δυναμικότητας 1220 κλινών.


Συλλυπητήρια μηνύματα
Δεκάδες ήταν τα συλλυπητήρια μηνύματα που εκδόθηκαν από πολιτικούς, συλλόγους, φορείς και αρχές του τόπου μας, για τον θάνατο του Βασίλη Καμπουράκη:

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας
«Ο Βασίλης Καμπουράκης ήταν άνθρωπος της δημιουργίας. Πρωτοπόρος επιχειρηματίας, έγραψε τη δική του ιστορία στον τουρισμό. Αυτοδημιούργητος, άνθρωπος με κοινωνική προσφορά και πάντα μπροστά από την εποχή του. Κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό όμιλο με στέρεες βάσεις και προοπτικές.
Με την επιχειρηματική του δραστηριότητα κατάφερε να κατακτήσει σπουδαίες θέσεις στην τουριστική αγορά της χώρας μας και συνέβαλε στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου.
Άνθρωπος ευγενής, διακριτικός, με κοινωνικές ευαισθησίες και εξαιρετικός οικογενειάρχης.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Η ΝΟΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
«Η ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου της ΝΔ με βαθιά οδύνη αποχαιρετά τον Βασίλη Α. Καμπουράκη, έναν από τους πρωτοπόρους του ροδιακού τουριστικού θαύματος, έναν άνθρωπο που με τη δημιουργικότητά του, το ήθος και την εργατικότητά του άφησε τα αποτυπώματά του στη Ρόδο, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη του νησιού μας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και σε όλη την οικογένειά του.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό και θα αποτελεί παράδειγμα για τη επιχειρηματική του δράση αλλά και την κοινωνική προσφορά του στην κοινωνία μας.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ροδίτικης γης που θα τον φιλοξενήσει.»

Ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης
“ Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα την απώλεια του αγαπητού μου Βασιλείου Καμπουράκη.
Του ευγενούς, ακούραστου, δραστήριου και αποτελεσματικού επιχειρηματία που, η σημαντική του διαδρομή, σηματοδότησε την πορεία του ροδιακού τουρισμού.
Εκφράζω στη σύζυγο και τα παιδιά του την απέραντη θλίψη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.
Να είναι η μνήμη του αιώνια.”

Η Μίκα Ιατρίδη
«Έφυγε από κοντά μας ο Βασίλης Καμπουράκης, ο άνθρωπος που τοποθέτησε τη Ρόδο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Με την οξυδέρκειά του, την επιχειρηματικότητά του και τον κοσμοπολιτισμό του, έθεσε τα θεμέλια της δημιουργίας του τουριστικού θαύματος της Ρόδου και υπήρξε ο οδηγός, ο δάσκαλος και ο εμπνευστής για πολλούς επιχειρηματίες του τουρισμού που ακολούθησαν. Η συνολική προσφορά του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ρόδου και της Δωδεκανήσου θα παραμείνει βαθιά χαραγμένη στις καρδιές και τη μνήμη όλων μας.
Ευτύχησε, ταυτόχρονα, να δει το έργο του να συνεχίζεται επάξια από την οικογένειά του, τη νέα γενιά.
Τον αποχαιρετούμε με το μέγιστο σεβασμό. Εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της ροδίτικης γης που θα τον δεχτεί».

Ο Περιφερειάρχης
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Βασιλείου Καμπουράκη, εκ των θεμελιωτών και πρωτοπόρων του Ροδιακού και εν γένει του ελληνικού τουρισμού, εκφράζει με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
“Προς τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, προς την οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασιλείου Καμπουράκη.

Εκ των θεμελιωτών και πρωτοπόρων του Ροδιακού και εν γένει του ελληνικού τουρισμού, υπήρξε κορυφαία, εμβληματική και ισχυρή προσωπικότητα, που συνετέλεσε στη δημιουργία του ροδιακού τουριστικού θαύματος και σφράγισε με την δράση του μια ολόκληρη εποχή για το τόπο.
Υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιχειρηματία, έκανε πράξη το όραμά του, τη διαμόρφωση και ανάδειξη ενός τουριστικού προϊόντος με υψηλά ποιοτικά στάνταρτς, που επηρέασε καίρια την οικονομική πραγματικότητα του νησιού, ενός από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς.
Η παρακαταθήκη που αφήνει για το μέλλον είναι πολύτιμη και το κενό δυσαναπλήρωτο στον τόπο και στο ελληνικό επιχειρείν.
Αιωνία του η μνήμη”.

Ο Μανώλης Γλυνός
«Η Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του Βασίλη Καμπουράκη. Υπήρξε ένας εξαιρετικός άνθρωπος και οικογενειάρχης. Σημαντικός επιχειρηματίας της Ρόδου, από τους πρωτοπόρους του Ροδιακού τουρισμού, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε το τουριστικό θαύμα του νησιού. Η “Συμμαχία” εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον Δήμαρχο Ρόδου και την οικογένειά του για τη μεγάλη απώλεια. Αλησμόνητος».

Ο Δημαρχος Κω
Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς για την απώλεια του Βασίλη Καμπουράκη, πατέρα του Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη.
Ο Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Βασίλης Καμπουράκης ήταν μια σεβαστή προσωπικότητα στην κοινωνία της Ρόδου, με εμβέλεια πέραν των ορίων του νησιού.

Πρωτοπόρος επιχειρηματίας, από τους βασικούς συντελεστές τουριστικής ανάπτυξης της Ρόδου.
Άνθρωπος δημιουργικός, με όραμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Έφυγε από τη ζωή καταξιωμένος, με αναγνώριση για την επιχειρηματική και προσωπική πορεία του.
Εκφράζω στο συνάδελφο Αντώνη Καμπουράκη και στους οικείους του τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου»

Ο Δήμαρχος Χάλκης
Ο Δήμαρχος Χάλκης κ Φραγκάκης Ευάγγελος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του κ. Καμπουράκη στην οικογένειά του και προσωπικά στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Μια εμβληματική προσωπικότητα για την κοινωνία της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Ένας πρωτοπόρος και οραματιστής επιχειρηματίας, ο οποίος οδήγησε με την ευρηματικότητα και την δημιουργικότητά του την Ελλάδα στην τουριστική ανάπτυξη.
Ένας πραγματικός ” Κύριος ” με όλη την σημασία της λέξεως.
Οι ρεαλιστικές και σοφές συμβουλές του, δείχνουν τον σωστό δρόμο στην επόμενη γενιά. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου
Καλό Παράδεισο»!

Η παράταξη «ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ»
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του Βασίλειου Καμπουράκη, πατέρα του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Η μεγάλη οικογένεια των ξενοδόχων του νησιού μας έχασε έναν οραματιστή, έναν συνειδητοποιημένο επιχειρηματία που με την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στον τουρισμό άνοιξε δρόμους ευημερίας για τον τόπο μας. Από τους στυλοβάτες του τουριστικού θαύματος της Ρόδου, και εκφραστής της ποιοτικής φιλοξενίας, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, παρακαταθήκη στους συνεχιστές της βαριάς βιομηχανίας του νησιού μας. Αιωνία του η μνήμη.
Δημήτρης Γ. Κρητικός
Γιατρός πνευμονολόγος
Επικεφαλής παράταξης
«Ρόδος Αξιών»
Πρώην δήμαρχος Καμείρου»


ΤΟ ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου
«Στη θλιβερή είδηση του θανάτου του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
πρωτοπόρου του τουρισμού και πατέρα του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντωνίου Καμπουράκη, συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 και ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Δ.Ε. και όλων των Μηχανικών της Δωδεκανήσου στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Να παραστεί σύσσωμη στη νεκρώσιμη ακολουθία.
3. Να αποδώσει αντί στεφάνου, χρηματική δωρεά στο Ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου.
4. Το παρόν να δημοσιευθεί στον τοπικό ημερήσιο Τύπο.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
Τ.Ε.Ε. – Π.Τ. Δωδ/σου
Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Ε. Γιαννικουρής»

Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός
Σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ρόδου ο κ. Κρεμαστινός αναφέρει: «Αγαπητέ μου Αντώνη,
Συμμετέχω και εγώ με πολλή θλίψη στη δική σου οικογενειακή θλίψη. Η απώλεια του Βασίλη δεν είναι μόνο μια οικογενειακή μεγάλη απώλεια για εσάς αλλά και για μένα που για πάρα πολλά χρόνια ήταν στενός μου φίλος. Ανταλλάσσαμε τις ανησυχίες μας επί ώρες όταν τον έβλεπα στο Mediterranean.
Είναι πράγματι μεγάλη απώλεια για τη Ρόδο γιατί δεν είναι μόνο αναντικατάστατος στην επιχειρηματική ζωή αλλά είναι και αναντικατάστατος στην κοινωνική ζωή της Ρόδου. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έρχονται εύκολα στη ζωή.
Εμείς οι γιατροί κάναμε ό,τι μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές της υγείας του, όμως ήταν αδύνατον. Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη την οικογένεια.»
Με αγάπη,
Δημήτρης Κρεμαστινός

O πρώην βουλευτής Δημήτρης Γάκης

Ο Δημήτρης Γάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Βασίλη Καμπουράκη και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ροδίτη επιχειρηματία.

Ο κ. Γάκης δήλωσε:

«Ο Βασίλης Καμπουράκης με την μακροχρόνια επιχειρηματική του δράση και τη μεγάλη συμβολή του στο Ροδιακό τουρισμό, αφήνει ουσιαστικό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Δωδεκανήσου. Την επαγγελματική καταξίωση του Βασίλη Καμπουράκη στον επιχειρηματικό τομέα συμπλήρωνε η σχεδόν μόνιμη ευγένεια του που κοσμούσε το ευθυτενές παράστημα του και συμπλήρωναν την αρχοντιά του ως άνθρωπος. Αντιμετώπιζε με σεβασμό τον συνομιλητή του και τις ιδέες του, και παρά τις διαφορετικές αφετηριακές του απόψεις, χαιρόσουν να κουβεντιάζεις μαζί του. Μερικές φορές μάλιστα ένιωθες ό,τι μέσα απ’ το διάλογο επιδίωκε να ακούσει την διαφορετική άποψη. Θερμά συλλυπητήρια στην κυρία Βαλασία, στον Αντώνη, στη Μαίρη και σ’ όλους τους οικείους του. Εύχομαι να βρουν τη δύναμη να αντέξουν τον μεγάλο πόνο της απώλειας του αγαπημένου τους Βασίλη».

Ο πρώην βουλευτής Βασίλης Παπανικόλας
«Ο καθένας μας χαράσσει το δικό του μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα, περνώντας από τούτον εδώ τον κόσμο.
Ο αείμνηστος Βασίλης Καμπουράκης εγκαταλείπει σήμερα αυτόν τον κόσμο, αφήνοντας το δικό του μεγάλο αποτύπωμα στην ιστορία της τουριστικής ανάπτυξης και της προόδου του νησιού μας.
Προσωπικά, θα θυμάμαι τις συζητήσεις μας που πάντα είχαν στο επίκεντρο τους ιδέες και προτάσεις για να πάει μπροστά το νησί μας, την ευγένεια και τον μειλίχιο του χαρακτήρα, αλλά και το σθένος με το οποίο υπερασπιζόταν τις απόψεις του.
Εκφράζω στην οικογένειά του και προσωπικά στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλειά τους».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κωστής Ζωγραφίδης επισημαίνει τα ακόλουθα: “Ο Βασίλης Καμπουράκης, υπήρξε κατά κοινή ομολογία, ηθικός ως άνθρωπος, ακούραστος αγωνιστής της ζωής, σοβαρός οικογενειάρχης, διορατικός και πρωτοπόρος στον τουρισμό της Δωδεκανήσου.

Οι τουριστικές μονάδες που δημιούργησε αποτέλεσαν και αποτελούν υπόδειγμα για όσους θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο αυτό.
Όσοι είχαν την τύχη να εργαστούν κοντά του, γνώρισαν και διδάχτηκαν τον σωστό προγραμματισμό, τη συνέπεια, το μέτρο, την τελειότητα και την ηθική στην εργασία.
Έφυγε από τη ζωή πλήρως ικανοποιημένος όχι μόνο για τα όσα δημιούργησε, αλλά γιατί άφησε πίσω του άξιους και σοβαρούς απογόνους, οι οποίοι με βεβαιότητα θα συνεχίσουν την ανοδική και ποιοτική του πορεία.
Ειδικότερα, ο γιος του Αντώνης, ως νέος δήμαρχος της Ρόδου, έδειξε από τις πρώτες κιόλας ημέρες ότι βαδίζει στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα του και οραματίζεται να κάνει τη Ρόδο πρότυπο Δήμου για όλη τη χώρα.
Προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συμπολίτη και σπουδαίου επιχειρηματία Βασίλη Καμπουράκη και ευχόμαστε ο Θεός να δώσει παρηγοριά στους οικείους του, η μνήμη του να είναι αιωνία, και ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του Ρόδου που θα τον σκεπάσει”.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών, σας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον αδόκητο θάνατο του αειμνήστου πατρός σας Βασιλείου, επί σειράν ετών επιφανούς στελέχους της ξενοδοχειακής και τουριστικής υποδομής της Δωδεκανήσου”.

Ψηφίσματα επίσης εξέδωσαν:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου
Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος

Το ΕΒΕΔ
Ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου κος Γιάννης Ιατρίδης και το διοικητικό συμβούλιο
Το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος
Αρχίπολης.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λίνδου

Ως πρόεδρος της κοινότητας Λίνδου, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Δημάρχου Ρόδου, Αντωνίου Καμπουράκη, για την απώλεια του πατέρα του, Βασιλείου Καμπουράκη.

Ενός αξιόλογου ανθρώπου, σπουδαίου οικογενειάρχη, αυτοδημιούργητου και άξιου επιχειρηματία, του οποίου ο βίος αποτελεί πράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του, δίνοντας δύναμη και κουράγιο στους οικείους του.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Λίνδου,
Λάμπης Χρυσοβαλάντης

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας