Κι αν υπάρξει δεδικασμένο από τη ΔΟΕ στο Μαραθώνιο…

Εδώ και κάνα χρόνο έχει γίνει πολύς ντόρος σχετικά με τα όρια για την πρόκριση στο αγώνισμα του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Άνδρες και Γυναίκες και το κατά πόσο πια ένας καλός δρομέας μπορεί να συμμετάσχει στην κορυφαία αθλητική συνάντηση του πλανήτη.

Με βάση τις επιδόσεις για τη συμμετοχή είναι φανερό πως η ΔΟΕ και ο μηχανισμός της στο θέμα των προκρίσεων θέλησαν να μειώσουν τον αριθμό των δρομέων, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθούν τα όρια. 

Για να μιλάμε με αριθμούς και να ξέρουμε τι λέμε, αναφέρω πως το όριο πρόκρισης στους Άνδρες είναι 2.11.30 και στις Γυναίκες 2.29.30.  Για κάποιον γνώστη του αθλήματος και των επιδόσεων που… παίζουν στην Ελλάδα, είναι κατανοητό πως αθλητής από τη χώρα μας δεν πάει σε Μαραθώνιο υπό αυτές τις συνθήκες ούτε πετώντας…

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Κώστας Γκελαούζος, κορυφαίος  Έλληνας μαραθωνοδρόμος, είχε επίδοση στη δυσκολότερη διαδρομή παγκοσμίως, αυτή της Αθήνας φέτος, 2.19.02 (ατομικό ρεκόρ στο Βερολίνο στα 2.18.37), αλλά το ρεκόρ διαδρομής κατέχει ο βετεράνος δρομέας πια, Νίκος Πολιάς με 2.17.56.


Στις Γυναίκες, η Ελευθερία Πετρουλάκη, νικήτρια από πλευράς της χώρας μας στην ίδια διοργάνωση, είχε επίδοση 2.45.49.  Επειδή λοιπόν ο ΣΕΓΑΣ την …ψυλλιάστηκε τη δουλειά, απέστειλε επιστολή στη ΔΟΕ, ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή ενός αθλητή και μιας αθλήτριας από την Ελλάδα στο Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κατ’ εξαίρεση ως υπεράριθμων σε περίπτωση που δεν πετύχει κανείς το όριο για τη διοργάνωση από τη χώρα μας.

Στην περίπτωση αυτήν θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πώς θα το πάρουν οι διοργανωτές, διότι αν δεχτούν, δημιουργείται αυτομάτως δεδικασμένο και ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον με ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα αγωνίσματα.

Ο ΣΕΓΑΣ βάζει μπροστά την Ιστορία και το ότι το αγώνισμα γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως έτσι κι ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, πρέπει να ξέρουν στην ομοσπονδία με ποιον τρόπο θ’ αντιδράσουν και θ’ αντικρούσουν ανάλογες προτάσεις στο κοντινό μέλλον, όταν μπορεί κάποιοι να θελήσουν να μπουν σε ιστορίες συμψηφισμών… 

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ