«Στα μαλακά» έπεσε 25χρονος για  δέκα διαρρήξεις σε σχολικά κυλικεία

Στα «μαλακά» έπεσε χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 25χρονος που κατηγορείται για συνολικά 10 διαρρήξεις σε σχολικά κυλικεία, σε ένα περίπτερο και στο Αθλητικό κέντρο στο Βενετόκλειο από όπου αφαίρεσε εξοπλισμό αξίας 6.700 ευρώ!

Αν και πρωτόδικα ο 25χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη,  χθες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε κλοπή κατ’ εξακολούθηση με διάρρηξη, αναγνωρίζοντάς του και ελαφρυντικό και έτσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται πως στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και δύο άλλα άτομα ηλικίας 30 και 26 ετών τα οποία απαλλάχτηκαν από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί τον Νοέμβριο του 2012 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι είχαν συλλάβει τους τρεις άνδρες και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση.
Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών που διενεργήθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν στις 30 Οκτωβρίου 2012 το απόγευμα τον 25χρονο, ο οποίος,  όπως διαπιστώθηκε,  την ίδια ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες, από κοινού με τον 14χρονο, διέρρηξαν επιχείρηση - περίπτερο στην πόλη της Ρόδου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ καθώς και διάφορα πακέτα τσιγάρων.

Επιπλέον εξακριβώθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι ενεργώντας από κοινού διέπραξαν τις ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών και συγκεκριμένα:
• Το χρονικό διάστημα από 28-09 έως 01-10-2012 εισήλθαν στο σχολικό συγκρότημα «ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ» και αφού διέρρηξαν κυλικείο, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ. Το ίδιο κυλικείο διέρρηξαν ξανά στις 23/24-10-2012, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ
•  Το χρονικό διάστημα από 28-09 έως 01-10-2012 εισήλθαν στο σχολικό συγκρότημα «ΚΑΖΟΥΛΕΙΟ» και αφού διέρρηξαν κυλικείο, αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα η αξία των οποίων μαζί με τη φθορά που προκάλεσαν υπολογίζεται σε 200 ευρώ. Το ίδιο κυλικείο διέρρηξαν ξανά το χρονικό διάστημα από 19 έως 22-10-2012, αφαιρώντας προϊόντα.

•  Στις 21/22-10-2012 αφού εισήλθαν στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου «ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ» διέρρηξαν κυλικείο και αφαίρεσαν αναψυκτικά και ζαχαρώδη προϊόντα. Επίσης αφαίρεσαν από γραφεία αθλητικού συλλόγου, που συστεγάζεται στον ίδιο χώρο, δυο βαλίτσες που περιείχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό διαιτησίας, όργανα γραμματείας και ειδή ρουχισμού εκτιμώμενης αξίας 6.700 ευρώ.
•  Στις 22/23-10-2012 εισήλθαν στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου και αφού διέρρηξαν κυλικείο, αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα και μικρό χρηματικό ποσό, ενώ η φθορά που προκάλεσαν υπολογίζεται σε 500 ευρώ.

• Στις 22/23-10-2012 εισήλθαν στο χώρο του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου και αφού διέρρηξαν κυλικείο, αφαίρεσαν διάφορα προϊόντα και μικρό χρηματικό ποσό.
• Στις 22 Οκτωβρίου τα ξημερώματα ο 18χρονος με τον 25χρονο, διέρρηξαν το κυλικείο που βρίσκεται εντός του κτηρίου της Εφορίας Ρόδου από όπου και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 140 ευρώ και τσιγάρα αξίας 800 ευρώ,  σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κυλικείου.

Για τη διάπραξη των παραπάνω διαρρήξεων, οι δράστες χρησιμοποιούσαν κόφτη σιδήρων με το οποίο καταστρέφανε τα λουκέτα και τα ρολά ασφάλειας κατά περίπτωση.
Ο αθλητικός εξοπλισμός-όργανα, μέρος των χρημάτων και προϊόντων που αφαίρεσαν οι δράστες από το περίπτερο, βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και καθώς είχε συλληφθεί μόνο ο 25χρονος, για τον 14χρονο και τον 28χρονο εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Έτσι στις 2 Νοεμβρίου 2012 το πρωί εντοπίστηκε στην πόλη της Ρόδου ο 30χρονος και στις 4 του ίδιου μήνα, ο 26χρονος  οι οποίοι και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν.
Ο 25χρονος συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Γιώργο Κακακιό απολογούμενος, ομολόγησε τις πράξεις του, τις οποίες,  σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι τις έκανε εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο 25χρονος είπε συγκεκριμένα, πως απολύθηκε από την εργασία του λίγο καιρό πριν την σύλληψή του, ενώ και η μητέρα του που ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος, παρέμενε απλήρωτη με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα τρία αδέλφια του.  Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 25χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σε ό,τι αφορά τον 26χρονο, αυτός αρνήθηκε τη κατηγορία και δήλωσε ότι καμία κλοπή ή διάρρηξη δεν έχει διαπράξει, παρουσιάζοντας ως άλλοθι το ότι βρισκόταν σε χαρτοπαιχτική λέσχη και έπαιζε πόκερ!
Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 26χρονος αφέθηκε  ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Σημειώνεται πως με τους ίδιους όρους αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του και ο 30χρονος.