Επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση των δανείων της Τράπεζας Δωδεκανήσου

Επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση των δανείων της Τράπεζας Δωδεκανήσου

Επιτακτική ανάγκη η ρύθμιση των δανείων της Τράπεζας Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 613 ΦΟΡΕΣ

Γ. Φλεβάρης: πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατόν η αδικία

Κοινό μέτωπο έχουν δημιουργήσει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου και ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας Γιάννης Φλεβάρης προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση του ζητήματος που αφορά τους δανειολήπτες της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου, η οποία όπως είναι γνωστό τελεί υπό εκκαθάριση.

Και οι δύο συντονίζουν τις δυνάμεις τους και ασκούν πιέσεις στην κεντρική κυβέρνηση για να υπάρξει κανονιστική ρύθμιση, ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος των δανειοληπτών της τράπεζας, καθώς αναγκάζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι οι δανειολήπτες άλλων τραπεζών.

Βέβαια, όπως δήλωσε χθες ο κ. Φλεβάρης η νομοθεσία που αφορά τις υποθέσεις εκκαθάρισης είναι... σκληρή γι’ αυτό πρέπει να ασκηθούν έντονες και συνεχείς πιέσεις, τονίζοντας ότι στην ουσία οι δανειολήπτες της περιοχής μας τιμωρούνται επειδή επέλεξαν να στηρίξουν τον τόπο τους και την τράπεζά τους. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι για τους κατοίκους των μικρών νησιών το δάνειο από τη συνεταιριστική τράπεζα Δωδεκανήσου ήταν μονόδρομος, αφού έπρεπε σε άλλη περίπτωση να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να συνάψουν δάνειο με άλλη τράπεζα.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή μας. Έχουμε μία διαρκή συνεργασία που έχουμε εγκαινιάσει ήδη από την πρώτη μέρα της νέας θητείας με το επιμελητήριο Δωδεκανήσου και προσωπικά με τον πρόεδρο Γιάννη Πάππου, όπου εντοπίζουμε τα ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν και απασχολούν τους επιχειρηματίες του τόπου.

Θα ξεκινήσω με την αδικία που έχει συμβεί σε βάρος των δανειοληπτών της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου. Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε συναντήσεις κάθε εβδομάδα, και για το οποίο προχωρούν κινήσεις εκεί που πρέπει να γίνουν στην κεντρική κυβέρνηση όπου ζητείται κανονιστική ρύθμιση» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης και εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας είπε τα εξής:

«Ένας δανειολήπτης συνάπτοντας δανειακή σύμβαση έχει με βάση τη συμφωνία του ένα περιθώριο δέκα, δεκαπέντε, είκοσι ετών ή και παραπάνω ανάλογα με την ηλικία του ή τις εγγυήσεις που έχει το δάνειο προκειμένου να το αποπληρώσει.

Για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε η τράπεζα Δωδεκανήσου δυστυχώς για τα νησιά μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της εκκαθάρισης. Και η εκκαθάριση όμως προηγείται της λύσης, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο υπάρχει και λειτουργεί μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης αλλά δεν έχει λυθεί πριν ακόμα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ο εκκαθαριστής ζητά από όλους τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το δάνειό τους, όχι στα χρόνια της αρχικής σύμβασης αλλά να τα παραδώσει άμεσα ή σε ένα μικρό διάστημα, οχταετίας το ανώτερο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ανατραπεί ο οικογενειακός και επαγγελματικός προϋπολογισμός για τους δανειολήπτες και τον επιχειρηματικό κόσμο με αποτέλεσμα σήμερα να καλούνται να πληρώσουν σε πολύ λίγες δόσεις και άδικα, καθώς δε φταίνε για το γεγονός ότι πτώχευσε η τράπεζα Δωδεκανήσου.

Άδικα λοιπόν υφίστανται δυσμενείς συνέπειες που πρέπει να εξομαλυνθούν και να έχουν τη δυνατότητα που έχουν οι δανειολήπτες άλλων τραπεζών που μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις και διακανονισμό αλλά και επεκτάσεις χρόνου.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον εκκαθάρισης δεν μπορούν να γίνουν. Είναι πάρα πολλοί επιχειρηματίες που υποφέρουν από αυτή την κατάσταση γιατί επέλεξαν την τοπική τράπεζα την τράπεζα Δωδεκανήσου για να αποκτήσουν ένα επιχειρηματικό κεφάλαιο με σκοπό να το επενδύσουν στην επιχείρησή τους. Επέλεξαν δηλαδή την τράπεζα του τόπου τους.

Στα μικρότερα νησιά το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, αφού η τράπεζα ήταν μονοπώλιο, καθώς δεν υπήρχαν άλλες τράπεζες. Οπότε εύκολα ο καθένας πήγαινε στην τράπεζα του νησιού του και δε χρειαζόταν να μετακινηθεί σε άλλο νησί».

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης είναι μεγάλο το θέμα και μάλιστα το έχει «σηκώσει ψηλά» και το επιμελητήριο με τον πρόεδρο Γιάννη Πάππου, τονίζοντας ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα έχουμε στην πρώτη γραμμή γιατί μόνο διεκδικώντας θα καταφέρουμε κάτι.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η υπόθεση δεν είναι εύκολη και ότι πρέπει να ασκούνται συνεχώς πιέσεις για να μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι. «Είναι μία συγκκεριμένη σκληρή νομοθεσία, η ραχοκοκαλιά του πτωχευτικού δικαίου, και η φάση της εκκαθάρισης. Εκεί πρέπει σε αυτό το κομμάτι να υπάρξει κάποια γενική επιμέλεια προκειμένου να αλλάξουν και κώδικες με τη διαδικασία της τροποποίησής τους που είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και συγκεκριμένα νομοθετικά πλαίσια και διατάγματα που αφορουν τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Όμως αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι ότι στην ευνομούμενη πολιτεία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αν χρειάζεται μεταρρύθμιση αυτό πρέπει να γίνει» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης, ο οποίος στην ερώτηση αν υπάρχει θέληση από την πολιτεία να λύσει το πρόβλημα, απάντησε :

«Το ζητούμενο είναι αρχικά η ενημέρωση. Σε πολλά θέματα η γενική κυβέρνηση δεν είναι ενήμερη ή δεν τα γνωρίζει ειδικά. Υπάρχουν δύο... σχολές: η μία του αυτόματου πιλότου όπου μπαίνει το θέμα, ώστε κάποιος κάποια στιγμή να ασχοληθεί με αυτό. Η δεύτερη είναι της διεκδίκησης και σύμφωνα με αυτήν όσα πιο πολλά διεκδικήσεις τόσο περισσότερα θα πάρεις».

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου