ΡΑΕ: Οικονομικότερη η διασύνδεση  των νησιών του Αιγαίου σε σχέση με το αέριο

Δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση της ΡΑΕ από τον Ιούλιο που αφορά το οικονομικό κόστος των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (με εξαίρεση το Καστελόριζο, τη Γαύδο και τον Άγιο Ευστράτιο).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της σχετικής επιτροπής, το κόστος των διασυνδέσεων των νησιών εκτιμάται στα 2,15-2,35 δισ. ευρώ. Επίσης, τονίζεται ότι και για τα τρία νησιωτικά συμπλέγματα, η διασύνδεση είναι οικονομικότερη συγκριτικά με τη μετατροπή των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε να λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα οκτώ ΗΣ των ΜΔΝ των Κυκλάδων, ήτοι Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, (Φολέγανδρος) Θήρα, Ανάφη, Αμοργός, Δονούσα και Αστυπάλαια, το κόστος υπολογίζεται σε περί τα 400 εκατ. €.

Όσον αφορά τα αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα των Ρόδου, Κω – Καλύμνου, Καρπάθου, Πάτμου, Σύμης και Αρκιών το κόστος εκτιμάται σε περί τα 900-1.000 εκατ. €.
Τέλος, για τα ΗΣ του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ήτοι της Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Αγαθονησίου και Αγ. Ευστράτιου, το κόστος υπολογίζεται σε μεταξύ 850 και 950 εκατ. €.
Τέλος, ορίζεται ως χρόνος ολοκλήρωσης των έργων διασύνδεσης των νησιών κατά μέγιστο το έτος 2029.