Εξαιρετικής ποιότητας το ελαιόλαδο της Ρόδου

Εξαιρετικής ποιότητας το ελαιόλαδο της Ρόδου

Εξαιρετικής ποιότητας το ελαιόλαδο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1737 ΦΟΡΕΣ

Σε ποσοστό 56,36% είναι εξαιρετικά παρθένο, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν

Εξαιρετικής ποιότητας είναι το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μέχρι στιγμής στη Ρόδο, η ποσότητα του οποίου σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών πλησιάζει του 1.500 τόνους.

Ειδικότερα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου η παραγωγή ελαιολάδου στο νησί μας έφτασε τους 1.481 τόνους και 603 κιλά, ενώ από την ανάλυση των δειγμάτων που έστειλαν τα ελαιοτριβεία προκύπτει ότι σε ποσοστό 56,36% είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σε ποσοστό 42,13% παρθένο ελαιόλαδο και σε ποσοστό 1,51% βιομηχανικό και μη βρώσιμο λάδι (λαμπάντε).

Μιλώντας για το θέμα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου ότι «Είναι η απάντηση σε αυτούς που θέλουν την ποιότητα του λαδιού της Ρόδου να είναι χαμηλή, και τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία που έχει κάνει η υπηρεσία σύμφωνα με τα δελτία τα οποία στέλνουν τα ελαιοτριβεία που εκθλίβουν τον ελαιόκαρπο».

Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι της υπηρεσίας συνεχίζονται και είναι τριών ειδών: αφορούν ελέγχους για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τη θερμική επεξεργασία για την προστασία της ποιότητας και φυσικά τον έλεγχο της ποιότητας.

«Με μία πρώτη εικόνα βλέπουμε ότι η ποιότητα του λαδιού είναι πάρα πολύ καλή και είναι η απάντηση σε όλα αυτά που λέγονται για την ποιότητά του» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γλοιοσπόριο αλλά και το κυκλοκόνιο τους μύκητες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στον ελαιόκαρπο.

Όπως τόνισε είναι υπό την παρακολούθηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας , και μάλιστα συνεχίζεται η αποστολή δειγμάτων για ανάλυση στην Αθήνα ενώ συνεχίζεται και συνεργασία της περιφέρειας με το υπουργείο ώστε τη νέα περίοδο να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν από αυτούς τους μύκητες.

«Όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση καθώς είχαμε την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου» είπε επίσης ενώ απευθυνόμενος στους παραγωγούς δήλωσε ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί για τη δακοκτονία όσο αφορά την πληρωμή της στα ελαιοτριβεία καθώς θα πρέπει να καταβάλλονται τρία λεπτά ανά κιλό. Επίσης σε ότι αφορά την πληρωμή του δικαιώματος λαδιού αυτό όπως είπε μπορεί να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τον ελαιοτριβέα και είναι θέμα στο οποίο η περιφέρεια δεν μπορεί να παρέμβει. Αυτό θα γίνει μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί αισχροκέρδεια.

Για το Πυρηνελαιουργείο
Αναφορά έκανε ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και στο θέμα του πυρηνελαιουργείου το οποίο σημειωτέο έχει σταματήσει να λειτουργεί. «Εμείς είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε συνεχείς επαφές με τους ενδιαφερόμενους ελαιοτριβείς που θέλουν να ασχοληθούν με τη λειτουργία του, είμαστε σε συνεχή διαβούλευση και αναζήτηση λύσης. Δεν είναι ανακοινώσιμο κάτι αυτή τη στιγμή, όμως μπορώ να πω ότι βοηθά και ο καιρός, προκειμένου τις επόμενες μέρες να υπάρξει μία θετική εξέλιξη σε αυτή τη λειτουργία.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι καταγγελίες συνεχίζονται και είναι αυτές που εμποδίζουν κάθε φορά να βρεθεί μία λύση σε αυτό που προέκυψε ξαφνικά με τη λειτουργία του» δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει κάτι νεότερο θα το ανακοινώσουμε αλλά να ξέρετε ότι γίνεται συνεχής προσπάθεια από την περιφέρεια για τη βοήθεια και την αντιμετώπιση του προβλήματος ωστόσο οι καταγγελίες που υπάρχουν μεταξύ τους όσο και από πολίτες για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου μας εμποδίζει ώστε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τους νόμους ειδικά την περιβαλλοντική νομοθεσία που είναι αυστηρή».

Στην ερώτηση γιατί τελικά η περιφέρεια αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα ενώ είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα ότι επρόκειτο για ιδιωτικές επιχειρήσεις και ότι δεν ήταν δική της αρμοδιότητα ο κ. Ζαννετίδης απάντησε: «Υπάρχει μία πίεση από τους ελαιοπαραγωγούς αντιλαμβάνεστε ότι το λάδι είναι ένα προϊόν πολύ σημαντικό και δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να έχουμε τις επαφές που πρέπει.

Προσπαθούμε να βοηθήσουμε χωρίς να έχουμε την αρμοδιότητα γιατί προερχόμαστε από την κοινωνία και με αυτήν συναλλασσόμαστε και με την κοινωνία θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Δεν γυρίζουμε αλλού το κεφάλι όπως θέλουν να νομίζουν μερικοί, συζητάμε, είμαστε στο θέμα το παρακολουθούμε και ενημερώνουμε τον κόσμο γι αυτό που μπορούμε».

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη