Ο ψηφιακός μετασχηματισμός  ως στοιχείο βελτίωσης της εργασίας

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας
του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Σε μια ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τεχνητή Νοημοσύνη» που διοργάνωσε ξενοδοχειακός όμιλος και μια ιδιωτική σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, παρουσιάστηκε η νέα αντίληψη της επιχειρηματικότητας με στόχο την παραγωγικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού.

Ήταν μια καινοτόμα παρουσία γεμάτη γνώση, έξυπνη ψηφιακή διαχείριση της πληροφορίας μέσα από μια cloud πλατφόρμα και με την προβολή της αναβάθμισης μιας επιχείρησης σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις.

Το όλο concept βασιζόταν στην digital transformation για την επιτυχία μιας artificial intelligent, ώστε η όποια πληροφορία που καταγραφόταν στην επιχείρηση να αξιοποιούνταν με τη βέλτιστη απόδοση.   

Η πληροφορία αποτελούσε στοιχείο ανάλυσης και διαχείρισης μέσα από τη σύλληψη, την επεξεργασία, τη συνεργασία, την παραγωγικότητα και την τελική ασφαλή αρχειοθέτησή της.

Το εντυπωσιακό ήταν  η συνεχής εξέλιξη και δυναμική της ψηφιακής εργασίας αθροίζοντας και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης θέσεων εργασίας και το σπουδαιότερο χωρίς να παρουσιάζεται δυσφορία στο προσωπικό ώστε μέσα από την επιμόρφωσή του, ο επιδιωκόμενος μετασχηματισμός να γίνεται «εύπεπτος» και αποδεκτός.
Τη στιγμή της παρουσίας, ζήλεψα.

Παραλλήλισα τον ιδιωτικό τομέα με τον δημόσιο σε μια συνομιλία ειλικρίνειας και εκσυγχρονισμού. Φεύγοντας από τα στερεότυπα κλισέ της γραφειοκρατίας, θα μπορούσε και ο δημόσιος τομέας να υιοθετήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Γνωρίζω ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες και ενέργειες ώστε και το Δημόσιο να ακολουθήσει τα βήματα της digital εποχής μέσα από μια κεντρική κατεύθυνση και μετέπειτα  εξειδίκευση ανά υπουργείο.

Η κατοχυρωμένη ηλεκτρονική υπογραφή και η σύνδεση υπουργείων με στόχο την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της ενέργειας στο γενικότερο Δημόσιο χρησιμοποιώντας την «έξυπνη διεκπεραίωση», σίγουρα θα ήταν ένα μείζον αναπτυξιακό έργο δημόσιας ωφέλειας.

Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακός χάρτη, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων, είναι μια απάντηση.  

Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης.

Είναι μια πρόταση καινοτόμα, εξωστρεφής η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα για τις θεσμικές γραμμές.
Δηλαδή όλα τα δεδομένα, που απαιτούνται για να εκδώσει κάποιος μία οικοδομική άδεια

και συνακόλουθα να υλοποιήσει μία μικρή ή πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα.
Η εποχή μας επιζητάει τομές και αλλαγές και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται θα συρρικνωθούν. Το ζήτημα καθίσταται εθνικού ενδιαφέροντος, όταν μιλάμε για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.  

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα πρέπει τάχιστα να είναι ένας βασικός στόχος για οποιαδήποτε οργανωμένη πολιτεία.

Δεν είναι μόνον μια προσφορά στην κάθε επένδυση και συνεπώς στην ευρεία έννοια της ανάπτυξης αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία ποιοτική υπηρεσία υπέρ του πολίτη, που καθιστά ένα κράτος, κράτος δικαίου και ισονομίας.

Οι καιροί ου μενετοί…