Μουσταφά Σιέχ: “Η πρώτη αιτία των τροχαίων  είναι ο ίδιος ο οδηγός”

Τριάντα χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος η επιχείρηση του συμπολίτη μας, κ. Μουσταφά Σιέχ, η οποία έχει να κάνει με την παροχή βοήθειας, μεταφορά αλλά και επιδιόρθωση κάθε είδους προβλήματος στο αυτοκίνητο.

Είναι αυτός που φθάνει πρώτος σε όλα σχεδόν τα δυσάρεστα συμβάντα και κυρίως στα τροχαία δυστυχήματα, όπως μας λέει, για να μεταφέρει το εμπλεκόμενο όχημα.

Και αυτά τα 30 χρόνια τα μάτια του κ. Σιέχ αλλά και των υπόλοιπων μελών της ομάδας που εργάζονται μαζί του, έχουν δει πολλά και συνεχίζουν να βλέπουν.
Του ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη δουλειά του και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από αυτήν, για όλα αυτά τα 30 χρόνια που έχει βιώσει!

Και ο κ. Σιέχ επικεντρώθηκε στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, σε αυτό που δυστυχώς εδώ στη Ρόδο είμαστε «πρωταθλητές»!
Όπως ο ίδιος μας είπε, δεν είναι λίγες οι φορές που φθάνουν γρηγορότερα και από το ασθενοφόρο και η εικόνα αυτή δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Η εικόνα του ανθρώπου που «χάνεται» στην άσφαλτο!

Ρωτήσαμε τον κ. Σιέχ αν έχει αλλάξει η κατάσταση τα τελευταία χρόνια και μας είπε πως πράγματι έτσι έχει γίνει, όμως προς το χειρότερο. Όπως τόνισε, τα δύο τελευταία χρόνια όλα δείχνουν να έχουν «ξεφύγει»!

«Οι οδηγοί στην πλειονότητά τους κινούνται κρατώντας ένα κινητό στο χέρι,  δεν σταματάνε στο Στοπ, παραβιάζουν το κόκκινο, δεν φοράνε ζώνες ασφαλείας, δεν σέβονται ο ένας τον άλλο στο δρόμο, βρίζονται.

Είναι τραγική η κατάσταση, εκεί που κινείσαι σταματάει κάποιος και σε βρίζει.
Αυτό όλο έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπορείς να τους μιλήσεις πας να τους κάνει μία παρατήρηση ώστε να μην περνάνε με κόκκινο και σε βρίζουν» είπε ο κ. Σιέχ.

Ερωτηθείς για τις αιτίες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων ο κ. Σιέχ είπε:

«Η πρώτη αιτία είναι ο ίδιος ο οδηγός! Η απροσεξία, η ταχύτητα, το αλκοόλ και η χρήση κινητού τηλεφώνου. Φυσικά και οι δρόμοι μας δεν είναι οι καλύτεροι αλλά εάν προσέξουμε ή οδηγάμε σιγά δεν θα μας συμβεί ατύχημα. Για παράδειγμα όλοι εμείς που βρισκόμαστε στο δρόμο χρόνια τώρα, ποτέ δεν προκαλέσαμε ατύχημα. Ναι, έπεσαν επάνω μας, όμως εμείς τροχαίο δεν προκαλέσαμε.
Επίσης, σημαντικό είναι και η έλλειψη της Τροχαίας. Δεν υπάρχει πουθενά η αστυνομία! Βέβαια και αυτοί οι άνθρωποι τι να κάνουνε με 5 ή 10 άτομα που έχουν. Οπότε θέλει προσοχή και αύξηση της αστυνόμευσης. Να βγουν περισσότερα άτομα στο δρόμο να υπάρχει έλεγχος μήπως και γίνει κάτι αν και δεν νομίζω».

Ο κ. Σιέχ μιλώντας με αριθμούς είπε πως σε μία σχετικά «καλή» ημέρα σημειώνονται περίπου 15-20 ατυχήματα κυρίως υλικών ζημιών ή και με ελαφρύ τραυματισμό στο νησί μας, ενώ τα θανατηφόρα καταγράφονται κυρίως τις βραδινές ώρες ή τις μεταμεσονύκτιες.

Μία «κακή» ημέρα, όπως είναι αρκετές το καλοκαίρι, σημειώνονται 45-50 τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς!

«Το καλοκαίρι τα αυτοκίνητά μας δεν σταματάνε καθόλου! Έχουμε επτά αυτοκίνητα και είναι όλα έξω στους δρόμους, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο» είπε ο κ. Σιέχ.

Η δουλειά τους ωστόσο δεν σταματάει ούτε τους χειμερινούς μήνες, και ιδίως το προηγούμενο διάστημα χρειάστηκε να παρέμβουν αρκετές φορές εξαιτίας των περιστατικών που σημειώθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και η Ιαλυσός ήταν η περιοχή αυτή με τα περισσότερα περιστατικά. Όπως είπε ο κ. Σιέχ, στην πρόσφατη κακοκαιρία και επί της Ρόδου – Λίνδου πριν από το Τσαΐρι υπήρξε πρόβλημα και μάλιστα ο γιος του, ο Ιζέτ, χρειάστηκε να διασώσει και να απεγκλωβίσει και μία οδηγό που «έμεινε» με το αυτοκίνητό της και κινδύνευε να παρασυρθεί!

Εκείνη την ημέρα μέσα σε λίγες ώρες, ο Ιζέτ μετέφερε στην άκρη 19-20 αυτοκίνητα!

Τώρα με αφορμή τις ημέρες των εορτών που έρχονται και κατά τις οποίες καταγράφεται αύξηση των ατυχημάτων κυρίως λόγω μέθης, ο κ. Σιέχ επισημαίνει:

 «Έχεις πιει; Πάρε ένα ταξί και πήγαινε σπίτι σου, μην οδηγήσεις γιατί μπορεί να προκαλέσεις ατύχημα ή και να σκοτωθείς και εσύ ο ίδιος! Δώσε 10-20 ευρώ στον ταξιτζή και πήγαινε την επόμενη ημέρα να πάρεις το αμάξι σου. Έτσι όλα θα είναι μία χαρά! Δεν θα κινδυνεύσεις εσύ αλλά ούτε και οι άλλοι από εσένα.
Και θα πρέπει να θυμόμαστε: στο σπίτι μας περιμένουν τα παιδιά, η γυναίκα, η μητέρα, ο πατέρας, είναι βλακεία να σκοτώνεσαι από τέτοιες αιτίες!

Άρα θα πρέπει να προσέχουμε περισσότερο όταν οδηγούμε, να μην πίνουμε και να πιάνουμε το τιμόνι, να τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας!

Διότι αν δεν προσέξουμε, περιμένουν από πίσω η αστυνομία, το ασθενοφόρο, η νεκροφόρα και εμείς. Όχι! Να μην περιμένει κανείς. Όλοι να περάσουμε ευχάριστες και ασφαλείς γιορτές με τις οικογένειές μας»!