Υποτονική η κίνηση στην τοπική αγορά

Υποτονική η κίνηση στην τοπική αγορά

Υποτονική η κίνηση στην τοπική αγορά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 620 ΦΟΡΕΣ

Ευελπιστούν πάντως όλοι ότι από σήμερα θα κινηθεί σε εορταστικούς ρυθμούς

Σε τρόφιμα, λογαριασμούς και δώρα (αν περισσέψουν) ξοδεύουν οι Ροδίτες τα χρήματά τους για τις γιορτές, οι οποίοι όμως ακόμη και σε αυτά είναι πολύ φειδωλοί!

Συντάξεις και επιδόματα θα δοθούν μέχρι και σήμερα και αναμένεται να δώσουν μία «ανάσα» στην αγορά, η κίνηση στην οποία είναι ακόμη πολύ υποτονική. Οι εισπράξεις στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται κάτω του μετρίου, ενώ υποτονική είναι και η κίνηση στις λαϊκές αγορές και τα κρεοπωλεία. Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα τροφίμων και οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το παιδί. Καταστήματα παιχνιδιών και δώρων, παιδικού ρούχου και υπόδησης έρχονται πρώτα στις λίστες των καταναλωτών, αν και εκεί περιορίζονται στο να αγοράσουν τα απαραίτητα και στοχεύουν σε μαζικότερη ίσως αγορά μετά τις γιορτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων.


Η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει κάνει όλους τους πολίτες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς αλλά και διερευνητικούς στις αγορές τους, καθώς υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις όπως λογαριασμοί, ασφάλειες, τέλη κυκλοφορίας κ.α. τα οποία έρχονται μαζί με τα …Χριστούγεννα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης είναι η περασμένη Κυριακή, όπου παρά την κίνηση στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, οι πωλήσεις τους δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Γαλοπούλα, κατσίκι ή χοιρινό
Στο γεγονός ότι όλοι περιμένουν να πάρουν χρήματα στα χέρια τους (μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό επίδομα) αποδίδει την υποτονικότητα της κίνησης στα κρεοπωλεία, όπως και στο κατάστημά του ο κ. Βασίλης Ψυλλάκης μιλώντας στον ΠΑΛΜΟ είπε πως περιμένει αύξηση της κίνησης από σήμερα, η οποία θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο και την Παραμονή των Χριστουγέννων.


«Ο Έλληνας είναι της τελευταίας στιγμής» είπε ο κ. Ψυλλάκης για να προσθέσει πως ωστόσο υπάρχει κόσμος «που θέλει κάποια ιδιαίτερα πράγματα και ήδη τα παραγγέλνει». Ερωτηθείς για το τι είδος κρέατος «κινείται» περισσότερο τώρα τις γιορτές, ο κ. Ψυλλάκης είπε πως «συνήθως εμείς οι Ροδίτες δεν είμαστε πολύ της γαλοπούλας όπως σε άλλες περιοχές, μας αρέσει περισσότερο το αμνοερίφιο όπως και το χοιρινό».


Ο ίδιος εξήγησε πως έχει προκύψει ένα θέμα (με ασθένειες) με το συγκεκριμένο είδος κρέατος σε Ασία και Αφρική με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο χοιρινό κρέας της Ευρώπης γεγονός που έχει ανεβάσει κατά πολύ τις τιμές, πλησιάζοντας ακόμη και την τιμή πώλησης του μοσχαριού. Ο κ. Ψυλλάκης επεσήμανε με αφορμή το θέμα αυτό, πως «ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστεύεται το κρεοπωλείο της γειτονιάς του, τον κρεοπώλη του που ξέρει τι θα του δώσει και όχι να προτιμάει «αλυσίδες» που δεν ξέρουμε από πού προμηθεύονται τα κρέατα.


Εμένα η προτροπή μου είναι σε όλο τον κόσμο να προτιμάει την τοπική αγορά, να βοηθάει αυτές τις μέρες τα τοπικά μαγαζιά της γειτονιάς μας» είπε ο κ. Ψυλλάκης. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει επάρκεια αγαθών ο ίδιος απάντησε θετικά τονίζοντας πως «υπάρχει αφθονία και σε ντόπια παραγωγή χοιρινών και σε αμνοερίφια». Αναφορικά με τις τιμές, αυτές είναι σχεδόν οι ίδιες με πέρυσι καθώς όπως είπε οι κρεοπώλες θα απορροφήσουν την αύξηση οι ίδιοι.


Η ντόπια γαλοπούλα –σύμφωνα με τον κ. Ψυλλάκη- είναι λίγο ακριβή και πωλείται από 8-8,50 ευρώ το κιλό, η εισαγωγής είναι φθηνότερη από 6-6,50 ευρώ, λίγο «τσιμπημένα» είναι και τα αμνοερίφια γιατί δεν επαρκούν από την τοπική αγορά και έτσι ο καταναλωτής θα τα βρει στην τιμή των περίπου 10 ευρώ.

Τα οπωροκηπευτικά
Απαραίτητο συμπλήρωμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές πώλησής τους κυμαίνονται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και υπάρχουν αρκετές ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες. Όπως δήλωσε στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Νίκος Δημήτρας λίιγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις αγορές του. Ο ίδιος είπε πως κάθε χρόνο παρατηρείται κάποια καθυστέρηση αλλά φέτος έχει αργήσει πολύ να «ανέβει» η κίνηση. Αυτό ευελπιστεί να γίνει τόσο αύριο όσο και την Τρίτη, Παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου, οπότε και θα λειτουργήσει κανονικά η λαϊκή αγορά (και τις δύο αυτές ημέρες) στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Το ίδιο δε θα γίνει και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Ο κ. Δημήτρας τόνισε επίσης πως υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών, καθώς έχουν βοηθήσει και οι καιρικές συνθήκες, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών, αυτές είναι πολύ χαμηλές. Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Δημήτρας ότι η Ροδίτικη πατάτα πωλείται 0,70-0,80 ευρώ το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια στην ίδια τιμή, αγγουράκι 0,70 ευρώ το κιλό, ντομάτες 1-1,20 ευρώ λάχανο 0,60-0,70 ευρώ το κιλό, τα μήλα ξεκινάνε από 1-1,5 ευρώ, μπανάνες το ίδιο, πορτοκάλια μέρλιν από 0,70- 1 ευρώ, μανταρίνια στις ίδιες τιμές με τα πορτοκάλια, κουνουπίδια 0,60-0,70 ευρώ κ.α.
Ο κ. Δημήτρας κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις αγορές του από τις λαϊκές όπου μπορεί να βρει ντόπια προϊόντα αρίστης ποιότητας και σε πολύ καλές τιμές.

Τα ζαχαροπλαστεία
Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για όσους δεν προλάβουν να τα φτιάξουν από μόνοι τους, υπάρχει πληθώρα σε αρτοποιεία, φούρνους και ζαχαροπλαστεία, όλα αρίστης ποιότητας, που μπορούν να προμηθευτούν. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα και μπορεί να τα βρει κανείς από 12 ευρώ το κιλό έως και 15 ευρώ το κιλό.

Το εορταστικό ωράριο
Υπενθυμίζεται πως από τις 15 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Έτσι για τις επόμενες ημέρες τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 09:00 – 21:00
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 10:00 – 18:00
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 11:00 – 18:00
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 09:00 – 21:00
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 09:00 – 18:00
Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 09:00 – 21:00
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 10:00 – 18:00
Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 11:00 – 18:00
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 09:00 – 21:00
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 09:00 – 18:00
Τετάρτη 1 Ιανουαρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 09:00 – 21:00
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 10:00 – 18:00
Κυριακή 5 Ιανουαρίου ΚΛΕΙΣΤΑ
Δευτέρα 6 Ιανουαρίου (Άγια Θεοφάνεια) ΚΛΕΙΣΤΑ.

Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της Κυριακάτικης λειτουργίας τους. Από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2010 η αγορά της Ρόδου επανέρχεται στο προτεινόμενο χειμερινό ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!