Β. Περίδης: «Απαγορευτική» θα καταστεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη

«Απαγορευτική» για μεγάλη μερίδα πολιτών καθίσταται η προσφυγή στη δικαιοσύνη με την επαναφορά του τέλους του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου με το νέο νόμο 4640/2019.


Η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλη Περίδη, εισήχθη με μία εκπρόθεσμη τροπολογία, χωρίς καμία προηγούμενη θεσμική διαβούλευση, προκαλεί μία δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες, ενώ υπάρχουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.


Το θέμα αυτό και η μη ισχύ του, ήταν ένα από τα αιτήματα που οδήγησαν χθες τους δικηγόρους της Ρόδου σε αποχή από τα καθήκοντά τους. Όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠΑΛΜΟ» ο κ. Περίδης, το ζήτημα αυτό «έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για το δικηγορικό κόσμο αλλά ευρύτερα για την κοινωνία  καθώς οδηγούν σε υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».


Εξηγώντας πως έχει το θέμα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδο είπε πως το ένσημο αυτό το οποίο αφορά το Πολυμελές Πρωτοδικείο αλλά και τις αναγνωριστικές αγωγές, πλέον καλείται να το πληρώνει ο πολίτης. Και μιλώντας με αριθμούς πρόκειται για το 1% επί του αιτήματος, του ποσού δηλαδή που ζητάμε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο με την αγωγή μας. Για παράδειγμα, για μία αγωγή με την οποία διεκδικούμε ποσό 250.000 το αντίστοιχο ποσό είναι 2.500 ευρώ, χρήματα τα οποία πρέπει να προκαταβάλλει ο πολίτης, ανεξαρτήτως της εκβάσεως της υπόθεσής του και τα οποία δεν τα παίρνει πίσω και ουσιαστικά πηγαίνουν στο Δημόσιο. 


«Καθιστά δηλαδή πιο ακριβή –τονίζει ο κ. Περίδης- και ενδεχόμενα απαγορευτική την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε ομάδες πληθυσμού. Φανταστείτε παραδείγματος χάρη μία προσφυγή στη δικαιοσύνη με μία αγωγή για το ελβετικό φράγκο, ένα κλασικό παράδειγμα. Όπου ο πολίτης δεν θα μπορεί να προσφύγει γιατί αν για παράδειγμα το χρέος του, το δάνειό του είναι 300.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει προκαταβολικά 3.000 ευρώ για να ξεκινήσει η διαδικασία»!


Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου πρόσθεσε επίσης και μία άλλη παράμετρο, εξίσου σημαντική, στην υπόθεση: Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και εμφανίστηκε με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο περί διαμεσολάβησης. «Κανείς δεν το ήξερε και ξαφνικά το είδαμε μπροστά μας. Ο φόβος μας δε είναι ότι δεν θα μείνει εκεί. Ενδεχόμενα μετά μπορεί να μεταφερθεί και στις υπόλοιπες αγωγές ή ακόμη και στις δίκες που αφορούν το Κτηματολόγιο για την αναγνώριση δικαιούχων, εάν η υπόθεση υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.


Αυτή είναι μία διάταξη η οποία ουσιαστικά ευνοεί συγκεκριμένους κλάδους όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο, τις τράπεζες, σίγουρα όμως δεν ευνοεί τον πολίτη» είπε ο κ. Περίδης.
Ο ίδιος εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη η ετεροχρονισμένη εφαρμογή της διάταξης αυτής: «Δηλαδή έχει αναδρομική ισχύ και το θέμα που έχει προκύψει είναι εάν απορριφθεί η αγωγή, τα χρήματα δεν τα παίρνεις πίσω. 


Παλαιότερα το σύστημα που ίσχυε είχε ως εξής: Κατατίθετο η αναγνωριστική αγωγή, έβγαινε η απόφαση και αφού δημοσιευόταν η απόφαση, στην πορεία ανάλογα με το ποσό της απόφασης πλήρωνες και το αντίστοιχο δικαστικό ένσημο, εκδιδόταν διαταγή πληρωμής και εκτελούσες με την εντολή πληρωμής. Εφόσον είχες δικαιωθεί, αν δεν είχες δικαιωθείς δεν πλήρωνες κάτι. Τώρα θα προπληρώνει ο πολίτης χωρίς να ξέρει την έκβαση και για ποσό το οποίο ενδεχόμενα δεν θα σου αποδοθεί ποτέ. Η σκοπιμότητα δηλαδή όλου αυτού, είναι να περιορίσει την προσφυγή στη δικαιοσύνη την οποία καθιστά πιο ακριβή».


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου τόνισε ότι από τη συγκεκριμένη διάταξη δεν θίγονται μόνο οι δικηγόροι αλλά και οι πολίτες. «Δεν θα μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη ο μέσος πολίτης γιατί θα είναι πολύ ακριβή. Φανταστείτε τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 250.000 ευρώ δεν θα μπορούν να προσφύγουν. Τα στεγαστικά δάνεια επιχειρηματικών, βιοτεχνικών, τα βιομηχανικά ή ξενοδοχειακά  δάνεια. Ο άλλος θα έχει πάντα το ποσό που θα αναλογεί, το αγωγόσημο, για να το καταβάλει; Αν δεν το ‘χει, δεν θα μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία. Ποιος επωφελείται; Ο δανειστής. Ποιος είναι ο δανειστής; Οι τράπεζες».