Άσκηση ετοιμότητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Άσκηση ετοιμότητας που προέβλεπε πτώση αεροσκάφους εκτός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Ρόδου πραγματοποιήθηκε χτες στο «Διαγόρας» σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες.

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: ένα αεροσκάφος τύπου Α320 αναχώρησε στις 10.30 το πρωί από τη Ρόδο με 170 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος έχοντας για προορισμό του την Αθήνα. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση και ενώ στην περιοχή υπήρχε χαμηλή ορατότητα λόγω νέφωσης ο κυβερνήτης ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και να προσγειωθεί, καθώς μέσα στην καμπίνα των επιβατών υπήρχε καπνός.

Μετά την επικοινωνία του με τον πύργο το στίγμα του αεροπλάνου χάνεται από το ραντάρ και από εκείνη τη στιγμή χάνεται και η επικοινωνία. Το αεροσκάφος φαίνεται ότι κατέπεσε στην περιοχή βόρεια του “Διαγόρας” σε απόσταση περίπου 5 χλμ από το αεροδρόμιο, πιθανόν ανάμεσα στην περιοχή Κρεμαστής –Σορωνής χωρίς να είναι εξακριβωμένο αν αυτό έγινε στη στεριά ή τη θάλασσα.

Αμέσως σημαίνει συναγερμός στο αεροδρόμιο, στη Fraport και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του, ενώ κινητοποιούνται και όλες οι αρχές στο νησί. Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Πολιτική Προστασία, συντονίζουν τις δυνάμεις τους και ξεκινούν έρευνες σε στεριά και θάλασσα πραγματοποιώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Κάτοικος της περιοχής αναφέρει ότι είδε το αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα βόρεια του αεροδρομίου και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή της Θολού.

 

 

Η πληροφορία φτάνει και στο λιμενικό σώμα, πλωτά του οποίου καταπλέουν στην περιοχή και εντοπίζουν συντρίμμια του αεροσκάφους. Μάλιστα εντοπίζουν και δεκαπέντε επιζώντες μέσα σε σωστική λέμβο του αεροσκάφους. Μετά την καταμέτρηση διαπιστώνεται ότι από την πτώση του αεροσκάφους αγνοούνται 161 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα). Στο άκουσμα της είδησης, οικογένειες των επιβατών συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο και ζητούν να ενημερωθούν για τα συγγενικά τους πρόσωπα. 

Στο λιμάνι
Αμέσως μετά την περισυλλογή των επιζώντων τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος τους μεταφέρουν στο λιμάνι της Ακαντιάς, που έχει αποκλειστεί από τους λιμενικούς, οι οποίοι φρόντισαν να δημιουργήσουν ειδικό χώρο για την υποδοχή, ρυθμίζοντας την κίνηση και την κυκλοφορία τριγύρω.

Οι επιζώντες αποβιβάζονται στην προβλήτα από όπου τους παραλαμβάνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ  με τη βοήθεια γιατρών και στη συνέχεα μεταφέρονται στις ειδικές σκηνές που στήθηκαν μέσα στο λιμάνι για τις πρώτες βοήθειες μέχρι να διακομιστούν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Την άσκηση στο λιμάνι παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου, ο προϊστάμενος Ασφαλείας του ταμείου Παναγιώτης Ντόκος, και ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νικόλαος Χατζηγεωργίου.