Ρόδος: Δεκάδες ελαφάκια απελευθέρωσαν κι εφέτος τα στελέχη του Δασαρχείου

Δεκάδες ήταν κι εφέτος  τα ελάφια που σώθηκαν από βέβαιο θάνατο έπειτα από παρέμβαση των αρμόδιων στελεχών της Διεύθυνσης Δασών της περιοχής μας.

Τα περισσότερα από αυτά, είχαν μπλεχτεί τα κέρατά τους κι είχαν ακινητοποιηθεί σε περιφράξεις που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε δάση του νησιού μας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο, στελέχη του οποίου ακολουθώντας ειδική μέθοδο, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν αρχικά τα ελαφάκια και στη συνέχεια να τα απελευθερώσουν και πάλι στα δάση.

Το τελευταίο περιστατικό κατεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου, σε περιοχή των Σιαννών, όπου ελάφι είχε ακινητοποιηθεί σε δίχτυα που βρίσκονται σε αγροτική περιοχή. Στο σημείο έσπευσαν στελέχη του δασονομείου Έμπωνα με επικεφαλής τον κ. Σταμάτη Χουρδάκη, όπου μετά από προσεκτική προσπάθεια, κατάφεραν ν απελευθερώσουν το ελαφάκι, αφού πρώτα προχώρησαν σε ειδική σήμανσή του.

Υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι όπου πολλές φορές τα ελαφάκια βρίσκουν τραγικό θάνατο, πολλά από αυτά έχασαν τη ζωή τους, όταν παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα στην προσπάθειά τους να περάσουν το δρόμο, σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των ελαφιών αυτών που χάθηκαν με αυτό τον τρόπο, ήταν φέτος μειωμένος.
Ενδεικτικά, τα έτη 2017 και 2018 έχασαν τη ζωή τους 79 συνολικά ελάφια τα οποία είτε χτυπήθηκαν από διερχόμενα οχήματα είτε εγκλωβίστηκαν στις περιφράξεις.

Έτσι, εκτός  του ότι χάνεται ένας σημαντικός αριθμός αγρίων ζώων του νησιού μας προκαλούνται επικίνδυνα δεδομένα για την πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος.

Το 2016 ο αριθμός των νεκρών ελαφιών σε τροχαία ατυχήματα και αυτά που εγκλωβίστηκαν σε περιφράξεις σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου έφθασε τα 42! Τα περισσότερα από αυτά (περίπου 30)  βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από σύγκρουση που είχαν με διερχόμενο όχημα. Τα υπόλοιπα 12 εγκλωβίστηκαν μέσα σε ελαιόδιχτα ή περιφράξεις  και βρήκαν επίσης τραγικό θάνατο.

Το 2017 συνολικά 34 ήταν τα ελάφια που βρέθηκαν νεκρά σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Τα περισσότερα από αυτά (25) τραυματίστηκαν θανάσιμα και ξεψύχησαν είτε επιτόπου είτε λίγες μέρες αργότερα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητα.  Διασώθηκαν έπειτα από φροντίδα των στελεχών του Δασαρχείου Ρόδου και αρμοδίων κτηνιάτρων τα δύο από αυτά. Σε περιφράξεις ή δίχτυα θανατώθηκαν άλλα 9 ελαφάκια μέσα στο 2017. Διασώθηκαν έπειτα από παρέμβαση αρμοδίων στελεχών του δασαρχείου 2.

Το 2018 τραγικό θάνατο βρήκαν μετά από σύγκρουση με διερχόμενα οχήματα 3 ελαφάκια, τα δύο από αυτά στην περιοχή του Αγίου Σουλά.

Η σήμανση μείωσε τα ατυχήματα
Από τα στατιστικά στοιχεία αλλά και από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες αρχές, προκύπτει ότι από την χρονιά που τοποθετήθηκαν στο νησί της Ρόδου οι προειδοποιητικές πινακίδες σήμανσης κοντά στα «περάσματα» των ελαφιών τόσο στη Νότια Ρόδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή από Ψίνθο – Σορωνή – Απόλλωνα, τα τροχαία ατυχήματα με ελάφια έχουν μειωθεί αλλά ωστόσο ο αριθμός τους κυμαίνεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Οι αρμόδιοι του Δασαρχείου της περιοχής μας, πάντως συνιστούν στους οδηγούς που κινούνται στις περιοχές αυτές όπου υπάρχει σήμανση, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τις πρώτες πρωϊνές ώρες και το βράδυ και αργά το απόγευμα.