Οι τράπεζες αντικατέστησαν τον άνθρωπο με μηχανήματα

Οι τράπεζες αντικατέστησαν τον άνθρωπο με μηχανήματα

Οι τράπεζες αντικατέστησαν τον άνθρωπο με μηχανήματα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 455 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Έμπορος από το 1960 έως το 1995, και παράλληλα πρόεδρος των παραγωγικών τάξεων της περιοχής που έζησα, στο Νομό Καστοριάς, είχα πάντοτε σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα γιατί πίστευα και πιστεύω στη σημαντική συμβολή τους στο εμπόριο, την οικονομία και ανάπτυξη, φτάνει ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει σωστή χρήση του τραπεζικού συστήματος και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Τότε οι τράπεζες έδιναν δύσκολα δάνεια, ζητούσαν πολλαπλές εγγυήσεις, γι’ αυτό και εγώ τότε συνιστούσα κυρίως στους εμπόρους λιανικής, ένδυσης, υπόδυσης, ηλεκτρικών ειδών, τροφίμων και άλλων, να εφαρμόζουν το σύστημα της αυτοχρημτοδότησης, δηλαδή αγοράζω προϊόντα από τον προμηθευτή μου επί πιστώσει, τότε 6 ή 12 μήνες, προσπαθώ και τα πωλώ τοις μετρητοίς περιορίζοντας λίγο τα κέρδη, αποκτώ έτσι ταμειακή αυτάρκεια, όμως και τα καταθέτω στην Τράπεζα για εξόφληση των οφειλών μου.

Όμως τότε οι Τράπεζες έδιναν -το θυμάστε όλοι- υψηλά επιτόκια, τόσα που μπορούσες να καλύψεις σημαντικό μέρος των εξόδων σου και κυρίως να πληρώσεις τους φόρους σου στην Εφορία, αφού οι τόκοι ήτο αφορολόγητοι, ήταν ένα πολύ σημαντικό έσοδο αν το διαχειριζόσουν σωστά. Μάλιστα οι βιοτέχνες που δικαιούνταν χαμηλού επιτοκίου δανεισμό, έπαιρναν δάνειο και αντί να το χρησιμοποιήσουν στις βιοτεχνίες τους, το κατέθεταν προθεσμιακά, εισπράττοντας όλους τους τόκους.

Πάντως τότε υπήρχε η Νομισματική Επιτροπή που είχε έδρα την Τράπεζα της Ελλάδος και ήλεγχε και παρακολουθούσε με επιτυχία όλο το Τραπεζοπιστωτικό σύστημα της χώρας, δάνεια νόμιμα, συνάλλαγμα, εισαγωγές, εξαγωγές, επιτόκια δανεισμού και καταθέσεων, υπήρχε σωστό νοικοκυριό, και βέβαια οι τράπεζες τότε αποτελούσαν την κορωνίδα της οικονομίας.

Σήμερα οι Τράπεζες, και δεν γνωρίζω ποιοι, σε μια περίοδο κρίσης με ελπίδα την ανάκαμψη, μείωσαν, μηδένισαν τα επιτόκια, κατήργησαν σχεδόν τα ταμεία εξυπηρέτησης κοινού των Τραπεζών, κατήργησαν τα βιβλιάρια καταθέσεων και αναλήψεων για να γνωρίζουμε τι έχουμε και πόσα και να μπορούμε εύκολα να παρακολουθούμε μέσω αυτών και τις υποχρεώσεις μας και μεταξύ αυτών των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών από αγορές, πληρωμές και αντικατέστησαν το τραπεζικό ανθρώπινο δυναμικό με τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, κινήσεις ακατανόητες που ταλαιπωρούν τον πελάτη Τράπεζας.

Η ευθύνη μάλλον ανήκει στην Ένωση Τραπεζών και στο υπουργείο Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται το Τραπεζικό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου