Προχωρά η σύνδεση της Κύπρου με Πειραιά μέσω Ρόδου

Εν αναμονή της απάντησης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού - Πειραιά.

Το όλο εγχείρημα θα γίνει με κρατική επιχορήγηση της εταιρείας που θα κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό, κάτι που απαιτεί την έγκριση της ΕΕ η οποία θα εξετάσει το κατά πόσον δεν καταπατούνται οι κανόνες του ανταγωνισμού.
Ο μοναδικός τρόπος να καταφέρει το κράτος να πείσει κάποιες εταιρείες να δείξουν ενδιαφέρον για να αναλάβουν την γραμμή, είναι η ετήσια χρηματοδότηση της αφού από μόνη της είναι δεν είναι κερδοφόρα για μια εταιρεία.

Όπως δηλώνει στην offsite ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Κώστας Ιακώβου, το Υφυπουργείο προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έκανε όλη την μελέτη και απαιτούμενη προεργασία και πλέον αναμένει την έγκριση του Σχεδίου.

Παράλληλα, το Υφ. Ναυτιλίας εν αναμονή της έγκρισης προχωρά τις διαδικασίες για να ετοιμάσει τους όρους αναφοράς για τον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει.

‘’Στόχος είναι να είναι όλα έτοιμα και αμέσως μετά την έγκριση από την ΕΕ να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Εμείς εργαζόμαστε ήδη πάνω στους όρους της προσφοράς. Αν όλα πάνε καλά και πάρουμε την έγκριση θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να βγούμε σε διεθνή διαγωνισμό το συντομότερο για αρχίσουν τα ταξίδια από τον ερχόμενο Ιούνιο’’.
‘’Υπάρχει πολιτική βούληση για το θέμα, ο κόσμος και η κυπριακή κοινωνία θέλουν πάρα πολύ την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα και θα φροντίσουμε ούτως ώστε με το τελικό ποσό που θα δώσει η κυβέρνηση θα προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών για να καλύψουμε τις προσδοκίες του κόσμου’’

Τιμή - Δρομολόγια και η προσπάθεια απορρόφησης του κόστους για οχήματα
Ήδη έγιναν γνωστές πληροφορίες και δεδομένα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Όπως γράφτηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ για το θέμα στην offsite, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι περίπου 130 με 140 ευρώ. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνονται και οι διάφοροι φόροι που επιβάλλουν τα λιμάνια. Θα υπάρχει φυσικά η δυνατότητα για επιλογή καμπίνας, ή μεταφορά αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας και για αυτά θα υπάρχει επιπλέον κόστος.

Σκέψεις για απορρόφηση του κόστους μεταφοράς οχήματος
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι μία από τις σκέψεις που κάνει το Υφ. Ναυτιλίας της Κύπρου, είναι να απορροφηθεί από το κράτος το κόστος για μεταφορά οχήματος. Θα γίνουν διαβουλεύσεις και με το Υπουργείο Μεταφορών που έχει τις σχετικές συμφωνίες με το λιμάνι της Λεμεσού και θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Θα είναι σαφώς μια σημαντική εξέλιξη εάν τελικά διευθετηθεί το θέμα.

Η συχνότητα του δρομολογίου θα είναι μια φορά την  εβδομάδα από Μάη μέχρι Σεπτέμβρη και τους χειμερινούς μήνες μια φορά το δεκαπενθήμερο. Το ταξίδι θα διαρκεί 30 ώρες. Εξετάζεται το θέμα του ενδιάμεσου σταθμού, π.χ όπως η Ρόδος.