Κόντρες και εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Κόντρες και εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Κόντρες και εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 718 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός που ανέρχεται σε 204 εκατομμύρια ευρώ

Δεν έλειψαν οι «κόντρες» και οι εντάσεις μεταξύ μελών της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας, ακόμα και οι αποχωρήσεις, κατά την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς για το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου προχθές το βράδυ, κατά την οποία η νέα Δημοτική Αρχή έδωσε το στίγμα της πολιτικής που επιθυμεί να ακολουθήσει, ενώ ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.


Επρόκειτο για μία διπλή συνεδρίαση του Σώματος με εκείνην για τον προϋπολογισμό να γίνεται πρώτη και να είναι ειδική, ενώ ακολούθησε μία τακτική συνεδρίαση με την οποία και έκλεισε τις εργασίες του δ.σ. για το 2019.

Ο νέος προϋπολογισμός
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου είναι σημαντικές, ενώ για τη φιλοσοφία του είπε χαρακτηριστικά: «Δομούμε τον προϋπολογισμό σε μία ομοσπονδιακή δομή, κάνοντας μία οικονομική αποκέντρωση».
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 ανέρχεται στα 204 εκατομμύρια ευρώ περίπου και είναι ισοσκελισμένος. Στόχος, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, είναι να εκτελεστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα στο μέγιστο δυνατό, να γίνονται απορροφήσεις και να κάνει ο Δήμος έργα, δράσεις κτλ. Η Γενική Γραμματέας του Δήμου, κα Κυριακή Νικολαΐδου, εξήγησε ότι με το νέο προϋπολογισμό η κάθε δημοτική ενότητα θα κάνει τον δικό της προγραμματισμό πλέον και δεν θα αναγκάζεται να ζητάει συνέχεια από τον Δήμο. Επίσης, ενημέρωσε ότι η γνώμη του Παρατηρητήριου για τον προϋπολογισμό έχει έρθει και είναι θετική.


Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκίνησε σχολιάζοντας την καθυστέρηση που, όπως είπε, υπήρξε στις διαδικασίες για να έρθει ο νέος προϋπολογισμός προς ψήφιση, τονίζοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία διαδικασία του δ.σ. και έπρεπε να έχουν πάρει την εισήγηση τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση, ώστε να έχουν χρόνο να τη μελετήσουν.


Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η παράταξή τους, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί κανένας για το θέμα των κοινοτήτων ούτε με τα ποσά που έβγαλε η υπηρεσία για να δοθούν σε κάθε μία, ωστόσο διαφωνούν με τη διαδικασία. Όπως είπε, αν μπουν συνολικά τα ποσά τότε θα μπορούν να παίρνουν μεγαλύτερη έκπτωση στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες.


Ο κ. Χατζηδιάκος, θέλησε ακόμα να απαντήσει και σ’ αυτό που είχε δηλώσει ο Αντιδήμαρχος χαρακτηρίζοντας «ωρολογιακή βόμβα» τα οικονομικά του Δήμου, επισημαίνοντας ότι τα παρέλαβαν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Στο σημείο αυτό, πάντως, παρενέβη ο Πρόεδρος του δ.σ., κ. Μιχάλης Σοκορέλος, προτρέποντας τον πρώην Δήμαρχο να συντομεύει και να αφήσει τους…θεατρινισμούς!


Ακολούθησε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Κρητικού, ο οποίος είπε και εκείνος ότι επειδή πρόκειται για το σημαντικότερο θέμα του δ.σ. δεν πρέπει να ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις τελευταίες ημέρες του έτους. Πάντως, από την αρχή έκανε γνωστή την πρόθεσή τους να ψηφίσουν το νέο προϋπολογισμό σε μία κίνηση καλής θέλησης και επειδή βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής.


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, τόνισε για ακόμα μία φορά ότι ο προϋπολογισμός των Δήμων είναι σε συνάρτηση με τον Κρατικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκός, την ίδια στιγμή που οι Δήμοι συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις στα οικονομικά τους. Σχετικά με τα ΠΟΕ (σ.σ. οφειλές παρελθόντων ετών) είπε ότι αποτελούν απόδειξη ότι ο κόσμος δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει, ενώ αυτά που θα πρέπει να πληρώσει σε τέλη, φόρους κτλ. ανέρχονται στα 97,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, δήλωσε τη θέση τους ότι θα τον καταψηφίσουν.


Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από τα μέλη του δ.σ.: Ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός είπε ότι είναι ρεαλιστικός ο νέος προϋπολογισμός, ενώ οι κοινότητες δεν θα παρακαλούν πλέον την κεντρική διοίκηση του Δήμου, κάτι που κατά γενική ομολογία τις είχε καθηλώσει στο παρελθόν. Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος είπε ότι θα πρέπει να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις και να καταλήξουν σε έναν προϋπολογισμό που, πέρα από τα αυστηρά δημοσιονομικά κριτήρια που πρέπει να έχει, θα εξυπηρετεί και την ανάπτυξη, την κοινή ωφέλεια και το κοινό καλό. Ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης είπε ότι εφαρμόζουν το μοντέλο με τους χωρικούς Αντιδημάρχους και πιστεύει ότι θα λειτουργήσει καλύτερα στο θέμα των ελλείψεων στις δημοτικές ενότητες.

Γ. Ιατρίδης: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ, πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Γιάννης Ιατρίδης, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι ένας «μπούσουλας» που είναι καθορισμένος με βάσει τις διατάξεις. Ωστόσο, εδώ έρχονται τα βαρίδια που τον ακολουθούν και δεν εννοεί τις οφειλές, αφού πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν. Κατά τον ίδιο το μεγάλο βαρίδιο είναι τα δάνεια και τα τοκοχρεωλύσια για τα οποία θα πρέπει να δουν από πού προσήλθαν στον ενιαίο Δήμο και κάποια στιγμή να καταγραφούν. Και είπε, απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηδιάκο: «Γιατί, κάποια στιγμή, πέρασε στην κοινωνία ότι όλοι είναι ίδιοι και αυτό δεν είναι σωστό. Και πρέπει κάποια στιγμή το πρόσωπό μας να καθαρίσει στην κοινωνία.

Εγώ δεν το δέχτηκα και δεν θα το δεχτώ ποτέ αυτό το πράγμα». Το δεύτερο βαρίδιο είναι ότι τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος-κυβερνείο είναι πολύ λίγα και δεν περιλαμβάνονται μεγάλα έργα, ενώ περιλαμβάνονται έργα που δεν υλοποιούνται ακόμα. Γι’ αυτό τόνισε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουν την Τεχνική Υπηρεσία και να επικαιροποιήσουν τις μελέτες. Όπως είπε, δεν πρέπει να δεχθούν την κατάσταση αυτή, να μιλάμε σήμερα για τον Δήμο-κυβερνείο και να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Μάλιστα, ο πρώην Δήμαρχος έκανε λόγο για «κατάντια»!


Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης κατέθεσε προτάσεις για μεγάλα έργα σε δ.ε., όπως να σχεδιαστεί πίστα φόρμουλα 1 στη Νότια Ρόδο, να ιδρυθεί γεωπονική σχολή στις Πεταλούδες και προώθηση του αθλητικού τουρισμού για την Καλλιθέα. Το μέλος της μείζονος, πρώην Αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, αφού εξέφρασε και εκείνος το παράπονό τους για τη μη έγκαιρη ενημέρωση, θέλησε να απαντήσει στον Πρόεδρο για τους «θεατρινισμούς» λέγοντας ότι αυτοί είναι έξω από το δ.σ. και όχι μέσα διότι πρόκειται για ένα σοβαρό όργανο, ενώ ανέφερε ότι το 90% του προϋπολογισμού το κατήρτισαν επί της θητείας τους. Ζήτησε και εκείνος να γίνει ένας ενιαίος διαγωνισμός για τις ενότητες από τώρα.


Ιδιαίτερα περιγραφικός ήταν στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος λέγοντας ότι αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως πρώτο θέμα είναι ότι δεν υπήρχε…τσιμέντο ούτε για μικροπαρεμβάσεις και γενικά δεν βρήκαν προμήθειες.

...Και αποχώρηση
Στη συνέχεια, ανέβηκαν οι τόνοι όταν το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις οφειλές παρελθόντων ετών λέγοντας ότι οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές λειτούργησαν μέσα στην κρίση και ότι αυτές θα υπάρχουν πάντα. Η προτροπή, όμως, του Προέδρου να συντομεύει, προκάλεσε την αντίδρασή του και κάπου εκεί, όταν του είπε να κλείσει την τοποθέτησή του, ο κ . Διακοσταματίου εκνευρίστηκε επειδή ο κ. Σοκορέλος του αφαίρεσε το λόγο και του είπε ότι προσβάλει το Σώμα, αφού το Προεδρείο πρέπει να τηρεί πρώτο τις διαδικασίες. Έτσι, αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας και παρά τις εκκλήσεις ακόμη και του κ. Χατζηδιάκου!

Περί…κατατμήσεων
Κατά τη συζήτησε ήρθε και το θέμα των κατατμήσεων με συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας να υποστηρίζουν ότι με αυτές ο προϋπολογισμός χάνει χρήματα. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος, Τηλέμαχος Καμπούρης, απαρίθμησε πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2017 με τις οποίες από την απαγόρευση της κατάτμησης ομοειδών θεμάτων εισάγει εξαίρεση της οποίας και κάνουν χρήση. Όσο για τις απευθείας αναθέσεις, τόνισε ότι προβλέπονται κανόνες δημοσιότητας και ότι το ζητούμενο για τους ίδιους είναι η διαφάνεια.

Ο Δήμαρχος για τη σύμβαση για τα σκουπίδια
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος ξεκίνησε απαντώντας στον κ. Πότσο ότι φιλολαϊκός είναι ένας προϋπολογισμός που σέβεται το λαό που πληρώνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του. «Βεβαίως και στόχος μας είναι να προσφέρουμε ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες», είπε ακόμη ο Δήμαρχος, τονίζοντας όμως ότι ο νόμος δεν είναι αλλά καρτ, θυμίζοντας ότι στο ίδιο δ.σ. το Μάιο του 2018 είχε ψηφιστεί η αναπροσαρμογή των τελών σκουπιδιών, μίας επιπρόσθετης σύμβασης για τα σκουπίδια που σε μία αναφορά της Διεύθυνσης είχε υπολογίσει μία αύξηση της τάξεως του 20%-22% στα απορρίμματα και αντίστοιχη αύξηση στην αμοιβή της εργολαβίας της τάξεως του 12%-15%.


Όμως, από στοιχεία που πήρε ο ίδιος από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, το 2017 το ζυγολόγιο του ΧΥΤΑ Βορείου τριγώνου τον Αύγουστο είχε 9.800 τόνους, την ίδια ώρα που το 2018 μειώθηκαν στους 7.638 τόνους. Δηλαδή-εξήγησε ο Δήμαρχος-τη χρονιά που αυξήθηκαν τα έξοδα για τα σκουπίδια έχουμε μία πραγματική μείωσή τους κατά 25% και το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά. «Έτσι, δεν πετυχαίνεις φιλολαϊκή πολιτική στις χρεώσεις», είπε και ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα ήθελαν να συζητήσουν πολύ σοβαρά.


Όσον αφορά στην αντιπρόταση της μειοψηφίας την οποία και έλαβε, είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής σχετικά με αυτήν, άρα δεν υπάρχει. Κλείνοντας, τόνισε ότι είναι ευχαριστημένος με τον προϋπολογισμό, τουλάχιστον στο μέτρο που τους επιβάλουν τα νούμερα που παρέλαβαν. Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι εναλλακτικά κατατέθηκε η πρότασή τους στη συνεδρίαση του δ.σ. και δεν την κατέθεσαν νωρίτερα, αφού δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως.
Τελικά, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού και η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου ψήφισε όλους τους κωδικούς πλην αυτούς για τους οποίους κατέθεσαν την εναλλακτική πρότασή τους.

Ο κ. Διακοσταματίου κατά την ένταση με τον κ. Σοκορέλο την ώρα που αποχωρεί
Ο κ. Διακοσταματίου κατά την ένταση με τον κ. Σοκορέλο την ώρα που αποχωρεί

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών