Παρών στην εξέλιξη του ροδιακού τουρισμού ο ΠΡΟΤΟΥΡ

Παρών στην εξέλιξη του ροδιακού τουρισμού θέλει τον ΠΡΟΤΟΥΡ ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, και η νέα Δημοτική Αρχή, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει αυτός να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τον ορισμό νέων μελών της Διοίκησής του Οργανισμού Προώθησης και Προβολής του Ροδιακού Τουρισμού. Ο κ. Καμπουράκης, καταρχάς, θυμήθηκε ότι τελευταία φορά πήρε μέρος σε συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ με την προηγούμενη ιδιότητά του και είχαν πει ότι έχει έρθει η ώρα να μην δίνουμε έμφαση στην αύξηση του αριθμού των τουριστών αλλά να φέρουμε επισκέπτες που εκτιμούν αυτά που προσφέρει ο ροδιακός λαός. Ανέφερε, ση συνέχεια ότι από πέρυσι το Νοέμβρη ξεκίνησε μία συζήτηση για το λεγόμενο «Destination management», δηλαδή την ίδρυση Οργανισμού διαχείρισης προορισμού, σε δύο περιοχές, σε Ρόδο και τη Σαντορίνη, υπό την αιγίδα τότε της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων. Η μελέτη αυτή ήρθε στα χέρια τους και θα προχωρήσουν στην καλύτερη λύση γιατί η Ρόδος αυτή τη στιγμή χρειάζεται επισκέπτες αλλά ποιοτικούς, τόνισε ο Δήμαρχος.

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ εξέδωσε ένα καταστατικό τον Δεκέμβριο του 2016 ωστόσο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί προτείνει 23 μέλη στη γενική συνέλευση από τα οποία τα 15 προέρχονται από τον Δήμο Ρόδου και τα 8 από τους φορείς.
Όπως έκανε γνωστό, όμως, ο κ. Καμπουράκης, αυτή τη στιγμή ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν έχει ενεργοποιήσει το καταστατικό αυτό του 2016 και δημιουργήθηκε θέμα με τις πληρωμές, ενώ υπάρχει θέμα και με το Διοικητικό του Συμβούλιο. Και διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος: «Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη Ρόδο να έχει τον φορέα προώθησης και διαφήμισης που χρειάζεται. Θα προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τα μέλη με τρόπο που να καθιστούν τις αποφάσεις που πάρθηκαν νόμιμες και να μην έχουμε εμπλοκές».

Είπε ακόμη ο κ. Καμπουράκης ότι επιθυμία τους είναι, ο ΠΡΟΤΟΥΡ, «ένα καινοτόμο δημιούργημα της ροδιακής υπεροχής», να περάσει κάποια εμπόδια, ακόμα και με νέο καταστατικό που θα επιτρέψει τη συμμετοχή σε όλους τους φορείς, χωρίς συνεισφορά με χρήματα που δεν μπορούν να βάλουν κατά το νόμο, με στόχο να διευρυνθεί γιατί πιστεύουν ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ ήταν και πρέπει να είναι παρών στην εξέλιξη του ροδιακού τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος είπε ότι όταν ήταν Δήμαρχος είχε μία αγαστή συνεργασία στον ΠΡΟΤΟΥΡ με τον κ. Καμπουράκη, αφού πίστευαν ότι αυτό το «καινοτόμο δημιούργημα» προώθησε τη Ρόδο στις πρώτες εποχές του τουριστικού θαύματος. Τώρα-συνέχισε-προέκυψε μία αντικειμενική δυσκολία δημοσιονομικού θέματος αλλά την ξεπέρασαν στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι αυτό το αναγνωρίζει γιατί υπήρξαν και κάποιοι που δεν πίστευαν στον ΠΡΟΤΟΥΡ. Είπε ακόμη ότι πιστεύει να επανέλθει και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου που είχε αποσυρθεί από μέλος του ΠΡΟΤΟΥΡ. Στο νέο καταστατικό προέβλεψαν ακόμη να συμμετέχουν στη γ.σ. του ΠΡΟΤΟΥΡ φορείς, όπως οι ξεναγοί, οι ταξιτζήδες, οι εστιάτορες αλλά και όποιοι ασχολούνται με τον τουρισμό και η Διοίκηση να είναι σε αυτούς που κατέχουν το τουριστικό γίγνεσθαι. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα καταφέρουν να «αναστήσουν» τον άλλοτε κραταιό Οργανισμό.

Η νέα σύνθεσή του
Από την πλειοψηφία μετέχουν:
Ο Δήμαρχος, ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο κ. Θανάσης Στάμου, ο κ. Γιάννης Ιατρίδης, ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, η κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαλόγλου, ο κ. Μιχάλης Σεΐης και ο κ. Βασίλης Παπαοικονόμου.

Από τη μείζονα μειοψηφία:
Οι κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου και Μιχάλης Καφετζής στη γενική συνέλευση και ο κ. Παλαιολόγου στο Δ.Σ.
Από την ελάσσονα μειοψηφία: Ο επικεφαλής κ. Δημήτρης Κρητικός και στη γ.σ. αλλά και στο Δ.Σ. Η παράταξη της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέχει.