Πρώτο σε περιβαλλοντικές δράσεις το 22ο Νηπιαγωγείο της Ρόδου

Και πάλι πρώτο σε περιβαλλοντικές δράσεις του προγράμματος «Παιδικής HELMEPA»  βγήκε το 22ο Νηπιαγωγείο Ρόδου, τη χρονιά που μας πέρασε, εκπροσωπώντας επάξια, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!

Σε ειδική εκδήλωση που έγινε βραβεύτηκε και ταυτόχρονα συμμετείχε στο 26ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.
Πρόκειται για το περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει η  ΗELMEPA σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών σε όλη την Ελλάδα. Την εκδήλωση φιλοξένησε, όπως κάθε χρόνο, η εταιρεία Μέλος Costamare Shipping στο κτήριό της στο Παλαιό Φάληρο.

Τα δώδεκα παιδιά, αρχηγοί των πιο δραστήριων Ομάδων του Προγράμματος του σχολικού έτους 2018-2019 ήρθαν στην Αθήνα από Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αρμενοχώρι Φλώρινας, Γούρνες Ηρακλείου, Ιστιαία, Ιωάννινα, Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, Νίκαια Αττικής, Σάμο και από τη Ρόδο την Α. Τ. συνοδευόμενη από έναν γονέα, την εκπαιδευτικό Σ. Μαντικού καθώς και την υπεύθυνη προγραμμάτων  Π. Λόη

Την ώρα που οι μικροί πιο δραστήριοι-εθελοντές συνεδρίαζαν και αντάλλαζαν τις εμπειρίες τους από το Πρόγραμμα, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενημερώνονταν για την κύρια αποστολή και δραστηριότητα της HELMEPA στη ναυτιλία και την ευρύτερη κοινωνία.

Τους προσκεκλημένους χαιρέτισε εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου ο γιος του Χρήστος, ο οποίος εκφράζοντας το θαυμασμό του στους εθελοντές μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους, δήλωσε πως με χαρά η οικογένειά του και η Costamare υποστηρίζουν το πρόγραμμα, που ο πατέρας τους αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή, το 1993.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Γ. Γράτσος, επισήμανε στο χαιρετισμό του πως η εθελοντική συμμετοχή παιδιών και εκπαιδευτικών αποτελεί το στόχο της προσφοράς της περιβαλλοντικής ενημέρωσης της HELMEPA και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκπροσωπώντας την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα Α. Γκίκα και από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία η κα Μ. Κολούντζου. Η Αντιπλοίαρχος ΛΣ κα Α. Μαρή εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΛΣ-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τον δε Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας (ΠΟΙΑΘ) ο Πρόεδρός του, κ. Ι. Μαραγκουδάκης. Από το ΔΣ της HELMEPA παρέστησαν η Γενική Γραμματέας κα Ε. Νταϊφά, ο Αναπληρωτής Ταμίας, κ. Μ. Δαλακούρας και τα Μέλη, κ.κ. Π. Ζαχαριάδης και Α. Μπέης καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της HELMEPA, Καπ. Ι. Δρακογιαννόπουλος.

Η κα Γκίκα χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε μεταξύ άλλων, «Υποστηρίζουμε και θαυμάζουμε το πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» για την ανιδιοτελή προσφορά του τόσα χρόνια και ευχαριστούμε τη HELMEPA και τους εκπαιδευτικούς που πλάθουν και διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων ανθρώπων».

Συνοπτική αναδρομή της «καινοτομίας του 1982», όπως είπε, «Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών, που ίδρυσαν εθελοντικά τη HELMEPA» έκανε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Δ. Μητσάτσος προσθέτοντας συγκεκριμένα τα ακόλουθα:  «Η καινοτομία αυτή», είπε, «επαναστατική για την εποχή της, έχει πια εξαπλωθεί παγκόσμια, αφού ίδρυσε ομοειδείς Ενώσεις σε 7 ακόμα χώρες».

Η Εκτελεστική Συντονίστρια, κα Κ. Πρεκεζέ, παρουσίασε την 26ετή εξέλιξη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» και τις δράσεις παιδιών και εκπαιδευτικών στις δέκα Περιφέρειες κατά το περασμένο σχολικό έτος.
Με το τέλος της παρουσίασης, ο κ. Μαραγκουδάκης εξέφρασε με συγκίνηση το θαυμασμό του για το έργο της HELMEPA και την ποικιλία των δραστηριοτήτων που τα παιδιά-μέλη εκτελούν με το Πρόγραμμα κάθε χρόνο.

Το μήνυμα των παιδιών «Άνθρωπε,  πρόσεξε καλά, μη μολύνεις τα νερά! Τα σκουπίδια που πετάς, δεν γλιτώνεις, θα τα φας!», η HELMEPA θα προβάλλει με τη συνδρομή των ΜΜΕ γιατί το μέλλον ανήκει στα παιδιά που δικαιούνται ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων της HELMEPA στα  παιδιά και τους προσκεκλημένους και με την παράθεση γεύματος έκλεισε η εκδήλωση. Ακολούθησε επίσκεψη των φιλοξενούμενων στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, όπου παρακολούθησαν την προβολή «Διαστημικές Καταιγίδες και Βόρειο Σέλας», που οργάνωσε η HELMEPA.