Επέκταση της δομής στην Κω και πιθανόν και δεύτερη στη Λέρο

Επέκταση της δομής στην Κω και πιθανόν και δεύτερη στη Λέρο

Επέκταση της δομής στην Κω και πιθανόν και δεύτερη στη Λέρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 452 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ά. Σκέρτσου, του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ά. Στεφανή και του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μανώλη Λογοθέτη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν βουλευτές της ΝΔ των συγκεκριμένων Περιφερειών, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του Star Γιάννης Ευσταθίου.

Οι περιφερειάρχες συμμετείχαν μέσω skype ενώ παρόντες ήταν οι δήμαρχοι ή οι αντιδήμαρχοι από τα νησιά που έχουν hot spot. H νέα πρόταση της Κυβέρνησης ήταν ότι δεν θα γίνουν νέες προαναχωρησιακές δομές στα νησιά, αλλά θα επεκταθούν οι υπάρχουσες. Στη Λέσβο για παράδειγμα η Μόρια θα επεκταθεί κατά 40% και από 3.300 οι θέσεις θα γίνουν περίπου 4.700, ενώ συνολικά οι μετανάστες είναι 19.000 στο νησί. Η επέκταση των δομών στη Σάμο θα φέρει αύξηση των θέσεων κατά 40%, ενώ οι αλλοδαποί είναι επτά φορές πάνω (Οι θέσεις από 1.600 θα γίνουν 2.300 αλλά είναι 9.000 οι μετανάστες στο νησί. Επέκταση θα γίνει στην Κω και στη Χίο επίσης, ενώ στη Λέρο ενδέχεται να δημιουργηθεί μια δεύτερη μικρή δομή.


Οι αυτοδιοικητικοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κάποιοι μάλιστα φέρονται να αναρωτήθηκαν «πώς θα επιστρέψουμε στα νησιά μας;». Οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Ανατολικής Σάμου είπαν ότι πλέον το χειμώνα η αναλογία είναι ένας ντόπιος με έναν αλλοδαπό. Οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι με ταχύτατους ρυθμούς θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα οι αιτούντες άσυλο, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα εντατικοποιηθούν οι επιστροφές και επαναπροωθήσεις όσων δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. «Υπάρχει στα νησιά ασύμμετρη απειλή» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γ. Στάντζος.


Ακολούθησε η σύσκεψη για τη Θεσσαλία με την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρόθεσης για τη δημιουργία νέου hot spot στο Κυψελοχώρι Τεμπών, στο ανενεργό στρατόπεδο «Αργυρίου Ζιώγα». Οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν, αλλά οι παράνομοι μετανάστες θα φύγουν όλοι.


Όπως υπολογίζεται, από τη χώρα μέχρι το τέλος 2020 θα φύγουν 20.000 - 50.000 παράτυποι μετανάστες. Στη συνάντηση αυτή κλήθηκαν δήμαρχοι που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ακολουθήσει αντίστοιχη σύσκεψη για την Κεντρική Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου