Δέκα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου «ΔΙΟΔΟΣ», ολοκλήρωσε μια ακόμα δεκαετία λειτουργίας.

Η «Δίοδος», ιδρύθηκε το 1994 ως πρόγραμμα του Δ.Ο.Π. Δήμου Ρόδου και το 2000 απέκτησε τη νομική μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Στόχος των προγραμμάτων της «Διόδου» είναι η ενδυνάμωση των υγειών μηχανισμών ατόμων και ομάδων (οικογένεια, σχολείο, σύλλογοι, επιστημονικά σωματεία, κτλ.) που λειτουργούν ως φυσικοί φραγμοί ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση.


Απευθύνεται σε όλη την Κοινότητα, με δράσεις ανοιχτές που αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα, αλλά και με δράσεις σε ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων και γενικού πληθυσμού, με στόχο την προσωπική ενδυνάμωση και εξέλιξη. Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της «Διόδου» αποτελούν οι δράσεις στα σχολεία Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας, με στόχο οι μαθητές να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες. Συγκεκριμένα, για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις.    

Βραχείες (δίωρες) παρεμβάσεις στα σχολεία.
1ο, 2ο, 5ο, 7ο, 8ο, Δημοτικά Σχολεία Ρόδου, 1ο Ιαλυσού, 2ο Αρχαγγέλου, 1ο Καλυθιών, 2ο Γυμνάσιο Ρόδου.


Συνολικά συμμετείχαν 300 μαθητές.
Προγράμματα 3 (δίωρων) συναντήσεων στα σχολεία.
2ο Πειραματικό, 8ο Δημοτικό, 2ο Αρχαγγέλου, 3ο Δημοτικό, Γυμνάσιο Σορωνής, Δημοτικό Καλαβαρδών, 6ο Δημοτικό, 1ο Κρεμαστής, 2ο Καλυθιών, 3ο Δημοτικό, 2ο ΕΠΑΛ, Δημοτικό Σγουρού, Εσπερινό Γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ, 5ο Γυμνάσιο.
Συνολικά συμμετείχαν 480 μαθητές.

Δράσεις στην ευρύτερη κοινότητα
• Διαθεματική οικολογική δράση περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, εργαστήρι κατασκευής ανακυκλώσιμου χαρτιού και βιβλιοδεσίας.
• Προβολή ταινίας στον κήπο της «Διόδου» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα «Τα παιδιά του φεγγαρόφωτος». 
• Πρόγραμμα μηνιαίων συναντήσεων στα ΚΑΠΗ Ρόδου και Ιαλυσού.
• Βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες μέσα μας και γύρω μας». 
• Βραχεία παρέμβαση στο Ροδίνι σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα φιλαναγνωσίας “Αερόστατο” με παρουσίαση 2 βιβλίων για τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο σε παιδιά Δημοτικού.
• Δημιουργία ομάδας εθελοντών 
• Δημιουργία ομάδας προφορικής ιστορίας έπειτα από εκπαίδευση 40 ατόμων.
• Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης 

Συνολικά 300 άτομα
Στόχος όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του Κ.Π. «Δίοδος», είναι η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας με δράσεις και προγράμματα καθώς και η δημιουργία κοινωνικών δικτύων μέσα από συνεργασίες με άτομα και φορείς που προάγουν υγιείς στάσεις ζωής στην Κοινότητα.