Βιωματικό σεμινάριο  αυτοάμυνας για γυναίκες

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων λειτουργίας του, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου συνδιοργανώνει, μαζί με το Φιλότιμο Ίδρυμα,  βιωματικό σεμινάριο Επιμέλειας Εαυτού και Αυτοάμυνας για γυναίκες, με τίτλο: «Εξασκώντας τη Δύναμη της Ευαλωτότητας», την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιανουαρίου, από τις 9:00 το πρωί έως τη 1:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία».

Για το σημαντικό αυτό σεμινάριο, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο πολιτικός προϊστάμενος του Κέντρου, Αντιδήμαρχος, κ. Στράτος Καρίκης, και οι επιστήμονες και ειδικοί που θα το κάνουν.
Καταρχάς, ο κ. Καρίκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για τις δράσεις του Κέντρου και για την σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη του για την ικανοποίηση των σκοπών για τους οποίους δημιουργήθηκε. Όσο αφορά στο σεμινάριο, είπε: «Πρόκειται για ένα καινοτομικό βιωματικό σεμινάριο σχεδιασμένο αποκλειστικά για γυναίκες, που έχει ως στόχο τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική τους ενδυνάμωση».

Εισηγητές του σεμιναρίου είναι ο ψυχολόγος κ. Μάνος Χατζημαλωνάς και η προπονήτρια και πρωταθλήτρια πολεμικών τεχνών κα Ευαγγελία Πότσου, οι οποίοι θα αναπτύξουν την πολυδιάστατη έννοια της ψυχοκοινωνικής και σωματικής ευαλωτότητας, παρουσιάζοντας εργαλεία ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης με αποτελεσματικές τεχνικές ετοιμότητας και αυτοάμυνας. Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να καταπιαστούν με τις έννοιες βιοτροπισμού (αφηγηματικός αυτοπροσδιορισμός, συναισθηματική ανθετικότητα, ανάδειξη δυνατοτήτων χαρακτήρα κ.α.), να εκπαιδευτούν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους επιμέλειας (σ.σ. ενσυνειδητότητα, διαφραγματικές ασκήσεις, μικροφροντίδα/ροή), ενώ παράλληλα θα εξασκηθούν συνδυαστικά σε τεχνικές σωματικής ενδυνάμωσης (στάση σώματος, ανάλυση κινήσεων) και αυτοπροστασίας (όρθια συμπλοκή, μάχη εδάφους, αποκλιμάκωση). Σημειώνεται ότι η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν με περιορισμένες θέσεις, λέγω της ιδιαιτερότητάς του ενώ στο τέλος θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Όπως είπε, μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος, το ενδιαφέρον για το σεμινάριο είναι πολύ μεγάλο και έχει κλείσει ήδη αφού οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 70 και δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλες. Το κέντρο όμως σχεδιάζει να προχωρήσει και σε άλλες, παρόμοιες, δράσεις ώστε να δοθεί η ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν και όσοι δεν πρόλαβαν αυτό το σεμινάριο.
Από την πλευρά της, η κα Δέσποινα Φακιδαράκη, ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του πριν από έξι χρόνια. Όπως είπε, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, αφού χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ και να το κάνουν με αγάπη. Μέχρι στιγμής, το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει 400 γυναίκες οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον θύματα βίας, αλλά και γυναίκες άνεργες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες γυναικών.

Εκτός από τη συμβουλευτική που παρέχουν στις γυναίκες, η οποία είναι ψυχοκοινωνκή και εργασιακή, παράλληλα κάνουν και αρκετές δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης προς το ευρύ κοινό καθώς και προς ειδικές ομάδες επαγγελματιών, προς τα παιδιά α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης. «Είμαστε εδώ πέρα για να υποσχεθούμε ότι και τα επόμενα χρόνια θα είμαστε παρούσες να εξυπηρετήσουμε τις γυναίκες με την ίδια αγάπη, με το ίδιο πάθος, με την ίδια προσπάθεια και την ίδια θέληση», είπε ακόμη η κα Φακιδαράκη και ευχαρίστησε για την υποστήριξη τους παριστάμενους.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Χατζημαλωνάς, ο οποίος έβαλε το γενικότερο πλαίσιο του σεμιναρίου, εξηγώντας ότι η ευαλωτότητα είναι μία σύγχρονη ψυχολογική έννοια του ατόμου, ανεξαρτήτως φύλλου, που δεν υποδηλώνει αδυναμία αλλά αντιθέτως το αυθεντικότερο κομμάτι του εαυτού μας, στο οποίο βιώνονται σημαντικές ανθρώπινες εμπειρίες  και από το οποίο πηγάζουν οι ισχυρότερες αξίες του χαρακτήρα μας: Θάρρος, συλλογικότητα, ενσυναίσθηση και αγάπη είναι μερικά από τα χαρίσματα που ευδοκιμούν μέσα από την ευαλωτόττητα ως αντίδοτο στις συνθήκες χάους, αβεβαιότητας, ρίσκου και συναισθηματικής έκθεσης που εγκυμονούν στη σύγχρονη εποχή.

Συνδυάζοντας, λοιπόν, τα αντικείμενα της ψυχολογικής και της σωματικής ενδυνάμωσης, στο σεμινάριο θα προσπαθήσουν από κοινού την κα Πότσου να αναπτύξουν αυτή την πολυδιάστατη έννοια της ψυχοκοινωνικής κα σωματικής ευαλωτότητας συναρτώντας εξελιγμένα εργαλεία ενδυνάμωσης, με αποτελεσματικές τεχνικές ετοιμότητας και αυτοάμυνας.
Αμέσως μετά, η κα Πότσου είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά την ίδια το σεμινάριο αυτό αφορά την κάθε γυναίκα αφού κατά τη διάρκειά του θα αναλύσουν κατά πόσον η ψυχική και σωματική ευεξία έχον αντίκτυπο στο πολυπόθητο για όλους μας ευ ζην και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής μας σε υψηλά επίπεδα. Ακόμη, θα αναλυθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που καθιστούν μια γυναίκα σωματικά ευάλωτη, κατά πόσο το άγχος επηρεάζει ψυχοσωματικά την ποιότητα ζωής της καθώς και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται στο σώμα. Τέλος, όπως είπε ο κ. Καρίκης, με το σεμινάριο αυτό ξεκινάει ένας σημαντικός κύκλος αφού το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές τέτοιες δράσεις από το Δήμο Ρόδου. Σημειώνεται ότι, στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ακόμη η κα Εύη Μηνατσή, κοινωνιολόγος, και η κα Θεανώ Χρυσού, Κοινωνική Λειτουργός.