Αρχίζουν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις

Από αύριο Δευτέρα 13 του μήνα θα ξεκινήσουν και στη Ρόδο οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα σύμφωνα με το νόμο,  όσα καταστήματα το επιθυμούν μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων,  δηλαδή στις 19 του μήνα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του καθεστώτος των χειμερινών εκπτώσεων ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου (Ε.Σ.Ρ.) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία καθώς στους παραβάτες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά καταστήματα της Ρόδου, πραγματοποιούν ήδη προσφορές αυτές τις μέρες με ικανοποιητικά  ποσοστά μείωσης στις τιμές ενώ πολυκαταστήματα άρχισαν να κάνουν προσφορές από τις 3 Ιανουαρίου και μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες εκπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόψεις για τη διενέργεια ή όχι εκπτώσεων αμέσως μετά τις γιορτές διίστανται, και πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να επανεξεταστεί ο θεσμός και να τεθεί σε νέες βάσεις αφού ληφθεί υπόψη και η υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά.

Αναφορικά με το καθεστώς των εκπτώσεων ο ΕΣΡ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι Χειμερινές Εκπτώσεις έτους 2020 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα λήξουν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).     Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.   Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.  Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 από τις 11:00 έως τις 18:00».