Τρεις παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου βεβαιώθηκαν στη Ρόδο

Έλεγχοι για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποιήθηκαν και στο νησί μας την περίοδο των εορτών, από τους οποίους προκύπτει ότι είμαστε μία … άκαπνη περιοχή!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τρεις παραβάσεις καταγράφηκαν στο νησί της Ρόδου και αυτές βεβαιώθηκαν τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα,  τα κλιμάκια που έκαναν τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι δεν τηρούνταν η σχετική νομοθεσία σε δύο καταστήματα στην πόλη της Ρόδου, στα οποία και βεβαίωσαν τη σχετική παράβαση, ενώ αντίστοιχη διαδικασία κινήθηκε και σε βάρος ενός πελάτη που εντοπίστηκε να καπνίζει σε χώρο που δεν επιτρεπόταν.

Αξίζει να σημειωθεί πως και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου και εκεί διενεργήθηκαν αντίστοιχοι έλεγχοι, οι περιπτώσεις παραβατών ήταν λιγοστές γεγονός που αποδεικνύει ότι ο .. φόβος του τσουχτερού προστίμου έχει κάνει πολλούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως στα 500 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης των κλειστών δημόσιων χώρων για κάθε παράβαση που αφορά την ανοχή του προς τον καπνιστή, την έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής του καπνίζειν και έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου.

Σε περίπτωση δε επανάληψης της παράβασης, τότε διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ίδιο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για τα μπαρ, εστιατόρια και καφέ διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκταση που έχουν.

 Έτσι, για μικρά καταστήματα έκτασης κάτω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο ξεκινά από τα 500 ευρώ, για τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και για τα μεγάλα καταστήματα (άνω των 300 τ.μ.) από τα 6.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, στην πέμπτη παράβαση προβλέπεται και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και όσοι επιμένουν να καπνίζουν σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλειστούς χώρους εργασίας, κλειστούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, καφετεριών καθώς  τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ στα 200 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους όπου βρίσκονται παιδιά (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, γήπεδα κ.α.), και 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος καπνίζει σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Τέλος,  υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 1142 όπου κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας που υπέπεσαν στην αντίληψή του.