Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις χωματερές σε Νότια Ρόδο και Λίνδο

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις  χωματερές σε Νότια Ρόδο και Λίνδο

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις χωματερές σε Νότια Ρόδο και Λίνδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1176 ΦΟΡΕΣ

Μόνο από μία περιοχή μαζεύτηκαν 200 φορτηγά, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Ν. Καραμαρίτης

Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή ευθύνης του, οι δημοτικές ενότητες Λίνδου και Νότιας Ρόδου, αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο χωρικός Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι επέβαλε και το πρώτο πρόστιμο για την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, ύψους χιλίων ευρώ!

Καταρχάς, ανέφερε ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα εδώ και τεσσεράμισι μήνες, το πρώτο στο οποίο εστίασε ήταν μία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στις Δ.Ε. Λινδίων και Νότιας Ρόδου καθώς αποτελούνται από δεκαπέντε χωριά. Αναλυτικά, τα σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με τον ίδιο:

Πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης
Ο κ. Καραμαρίτης έκανε λόγο για μεγάλες βλάβες που έχουν διαπιστώσει στο δίκτυο ύδρευσης της περιοχής και μάλιστα, αυτούς τους μήνες, χρειάστηκε να αποκαταστήσουν περί τις 300 βλάβες από μόνοι τους, με υδραυλικούς του Δήμου. Είπε ακόμη χαρακτηριστικά ότι έχουν υδραυλικούς, μηχανήματα που τα συντηρούν, έχουν εργαζόμενους οι οποίοι είναι πρόθυμοι, τοπικούς Προέδρους που τρέχουν και βοηθούν και έτσι όλοι μαζί προσπαθούν σ’ αυτές τις δύο ενότητες, με τα μέσα που διαθέτουν και πάντα υπό την εποπτεία του Δημάρχου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, λοιπόν, το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής είναι πάρα πολύ παλιό και οι ζημιές αυτές ήταν μία έκπληξη για τον ίδιο αφού δεν περίμενε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να αντιμετωπίζουν τρεις-τέσσερις βλάβες κάθε μέρα.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται πολύ μακριά από την περιοχή καθώς ποτέ δεν υπήρχε η σκέψη να φτιάξει μία δομή στη Νότια Ρόδο ώστε να αποκαθίστανται άμεσα οι ζημιές. Αποκάλυψε, λοιπόν, ότι στα σχέδιά τους είναι να γίνει μία δομή της ΔΕΥΑΡ στη Νότια Ρόδο την οποία θα συνδράμουν με υδραυλικούς του Δήμου.

Οι λάμπες
Επίσης, ένα θέμα που αντιμετώπισαν από την αρχή είναι η έλλειψη σε λάμπες επειδή, όπως είπε, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν περιελήφθησαν στον διαγωνισμό που είχε γίνει για τις προμήθειες, ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι των χωριών. Σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, η προμήθεια σε λάμπες δεν είχε γίνει επειδή είχε ξεκινήσει η εργολαβία για τα LED, ο εργολάβος είχε πει ότι θα ολοκλήρωνε γρήγορα και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή…τον πίστεψε ότι θα τελειώσει γρήγορα και θα έχουν φώτα τα χωριά.

«Δεν έχουν φώτα τα χωριά γιατί ο εργολάβος δεν προχώρησε όσο έπρεπε. Άρα, λοιπόν, είμαστε…σκοτεινά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος και δήλωσε ότι είναι πρόθυμοι, έχουν και τα καλαθοφόρα και τους εργαζόμενους για να τοποθετήσουν τις λάμπες στα χωριά της περιοχής. Απλώς, για να γίνει αυτό έπρεπε να μπει η νέα χρονιά και έτσι θα προχωρήσουν άμεσα αφού θα κάνουν προμήθεια για να μπορέσουν να καλύψουν το τεράστιο κενό που υπάρχει σε λάμπες.

Το μεγάλο πρόβλημα
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όμως, και στις δύο Δ.Ε. είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων και μπαζών που είναι…παντού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαρίτης. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι στη Λάρδο έχει αλλάξει τελείως το περιβάλλον αφού τα δένδρα είναι μαζί με σκουπίδια μέσα στο δάσος! Έχουν μία συνεργασία με το Δασαρχείο και αποφάσισαν μόνοι τους να καθαρίσουν τα δάση. Ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για πρωτοφανείς εικόνες αφού πρόκειται για απίστευτους όγκους σκουπιδιών. Όπως είπε, επειδή δεν υπάρχει χώρος εναπόθεσης στερεών αποβλήτων ή μπαζών, τα φορτηγά τα πετάνε «δεξιά και αριστερά». Ανάμεσά τους είναι και πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές και τοξικά αντικείμενα, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες.

Χαρακτηριστικό του όγκου των απορριμμάτων που συγκεντρώνεται στην περιοχή είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν μαζέψει 200 φορτηγά, ενώ ο Αντιδήμαρχος υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της θητείας τους…δεν θα μείνει ούτε ένα μπουκαλάκι καθώς θα κάνει το παν για να τα μαζέψουν, τουλάχιστον σε έναν συγκεκριμένο χώρο και από εκεί να τα μεταφέρουν σε αδειοδοτημένους χώρους ους οποίους θα φροντίσουν πρώτα να χωροθετήσουν αφού όπως είπε δεν βρήκαν τέτοιους για την εναπόθεση μπαζών και προϊόντων εκσκαφής.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην επιβολή προστίμων σε αυτούς που καταλαμβάνονται να εναποθέτουν απορρίμματα και μπάζα ανεξέλεγκτα. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να σταματήσουν να ρίχνουν τα μπάζα, να μην ρυπαίνουν», διεμήνυσε ο κ. Καραμαρίτης. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν επιβληθεί ένα-δύο πρόστιμα για όσους είναι υπότροποι, καλώντας τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές εφόσον πέσει στην αντίληψή τους τέτοια δραστηριότητα. Βέβαια, δεν παρέλειψε να πει ότι και αυτοί έχουν κάποια επιχειρήματα λόγω της έλλειψης αδειοδοτημένων χώρων. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει τουλάχιστον να τα έχουμε μαζεμένα μέχρι να φτιαχτεί κάποιος χώρος ώστε τα μπάζα και τα απορρίμματα να εναποτίθενται εκεί που είναι αδειοδοτημένα και όχι…όπου να ‘ναι όπως γίνεται σήμερα.

Είπε, ακόμη, ότι και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι ευαισθητοποιημένοι αλλά και το προσωπικό δουλεύει και μάλιστα εξήρε τη δουλειά που κάνει δηλώνοντας ότι έχει εκπλαγεί από την παραγωγή έργου, παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται βάσει των όσων προβλέπει ο κανονισμός καθαριότητας, ανάλογα με τα σκουπίδια. Ο κ. Καραμαρίτης ανέφερε, ακόμη, ότι δεν είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας ότι δική του πεποίθηση είναι ότι πρέπει να επιβάλλονται. Σημειώνεται ότι για την εναπόθεση μπαζών και ογκωδών αντικειμένων με φορτηγό το πρόστιμο ανέρχεται στα 1000 ευρώ. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται και μήνυση, κάτι που σημαίνει ότι ο υπαίτιος κινδυνεύει να χάσει και την άδεια του φορτηγού, ακόμη και να το κατασχέσουν οι αρμόδιες αρχές.
«Το πρόστιμο είναι κομμένο και βρίσκεται στο γραφείο μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, ενημερώνοντας ότι ήδη έχει επιδοθεί στον ιδιώτη, μετά από καταγγελία που έγινε.

Για τη σεζόν
Εκτός από τα παραπάνω, αυτή την περίοδο ξεκινούν στη Λίνδο και τη Νότια Ρόδο οι ετοιμασίες για την υποδοχή της νέας τουριστικής περιόδου. Οι πρώτες ενέργειες που θα γίνουν είναι να φυτεύσουν τους στρογγυλούς κόμβους, επίσης να φτιάξουν τα πρανή στην εθνική οδό, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια με την οποία συνεργάζονται άψογα, όπως είπε ο κ. Καραμαρίτης.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι αυτή την περίοδο γίνονται πολλές επενδύσεις στη Νότια Ρόδο και χτίζονται πολλά ξενοδοχεία. Το θέμα βέβαια είναι το νερό που λόγω υλαμύρωσης καταστρέφονται υποδομές. Γι’ αυτό, όπως είπε, θα πρέπει και η ΔΕΥΑΡ να κάνει τα δέοντα για τη Δ.Ε. Λινδίων αφού όλα τα χωριά της περιοχής πίνουν αλμυρό νερό.

Για την Υγεία
Ερωτηθείς, τέλος, για τον τομέα της Υγείας στη Νότια Ρόδου, εξήγησε ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με το αγροτικό ιατρείο Γενναδίου και σε συνεργασία με τους βουλευτές έδωσαν μία λύση. Αυτό είναι ένα ιατρείο που έχει δύο γιατρούς και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν εφημερίες. Έτσι, από την προηγούμενη κυβέρνηση σταμάτησαν τις εφημερίες στο Γεννάδι αφού δεν δικαιολογούνταν από το νόμο. Δεν εξέτασαν όμως-συνέχισε ο κ. Καραμαρίτης-γιατί έπρεπε να γίνονται εφημερίες στο Γεννάδι, ότι δηλαδή είναι το κέντρο ολόκληρης της περιοχής της Νότιας Ρόδου που απέχει πάρα πολύ από τη Ρόδο. Το Κ.Υ. έγινε στον Αρχάγγελο με πολιτική παρέμβαση ενώ έπρεπε να γίνει στο Γεννάδι βάσει αποστάσεων, τόνισε ακόμη. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι εξήγησε στο νέο Πρόεδρο της 2ης ΥΠΕ, τον κ. Ροϊλό, και κατάλαβε τι πρέπει να κάνει γι’ αυτό και έβαλε κάποιες τηλεφωνικές εφημερίες οι οποίες εφαρμόζονται κανονικά, κάτι, όμως, που αποτελεί μεσοπρόθεσμη λύση αφού κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνονται κανονικές εφημερίες, δηλαδή να γίνει το ιατρείο πολυδύναμο όπως είχε αποφασιστεί αρχικά.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς