Οξεία αντιπαράθεση του δημάρχου Λέρου με τον περιφερειάρχη

Οξεία αντιπαράθεση του δημάρχου Λέρου με τον περιφερειάρχη

Οξεία αντιπαράθεση του δημάρχου Λέρου με τον περιφερειάρχη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ

Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Νέα επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με τη στάση του στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος μετά μάλιστα και από την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεδρίασε εκτάκτως.


Ο περιφερειάρχης μίλησε μεταξύ άλλων για: «Μάχη με τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις μίας γκρίζας Ελλάδας που ο λαϊκισμός και το ψέμα και η απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δόλια τεχνάσματα ήταν το κυρίαρχο κομμάτι της πολιτικής», και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να έχουμε όλοι την ίδια άποψη, όπως είπε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα υπογράμμισε ότι και με το δήμαρχο της Κω υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, όμως δεν έχει εξελιχθεί σε αντιπαράθεση με τον κ. Χατζημάρκο να λέει χαρακτηριστικά: «Εμείς έχουμε διαφορετική άποψη και με το δήμαρχο της Κω στο ζήτημα των δομών. Είδε κανείς καμία οξεία αντιπαράθεση μεταξύ μας; Θεωρητικά έχουμε την ίδια διαφωνία που έχουμε και με το δήμαρχο της Λέρου. Εμείς είμαστε υπέρ των κλειστών δομών αυτό είναι πολιτισμός, δημοκρατία. Γιατί με το δήμαρχο της Κω δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα; Γιατί υπάρχει σεβασμός στο ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του».


Παράλληλα υπεραμύνθηκε του δικαιώματος κάποιου να έχει διαφορετική άποψη όπως ακριβώς συμβαίνει σε δημοκρατικά καθεστώτα καθώς σε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για φασισμό. «Σε ποια είδους δημοκρατία μπορεί κάποιος να συκοφαντείται για μία άποψή του; Αυτό είναι ο ορισμός του φασισμού. Έχουμε το δικαίωμα να διαφωνούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Στο πλαίσιο των δηλώσεών του εξαπέλυσε όμως επίθεση σε όσα μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν τις θέσεις του δημάρχου της Λέρου, παρέχοντάς του… ασυλία, όπως είπε, επειδή ο κ. Κόλιας υβρίζει τον ίδιο, κάνοντας λόγο για… χορηγούς στα μέσα ενημέρωσης που… ικανοποιούνται από αυτή την τακτική.


Μάλιστα διάβασε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λέρου, σύμφωνα με την οποία καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών ροών εντός των ορίων της περιφέρειας με διάχυση των φιλοξενούμενων σε άλλα νησιά ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό εκάστου, κάτι που προκάλεσε την οργή του περιφερειάρχη.


«Δώστε στο δήμαρχο της Λέρου αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης όση ασυλία θέλετε για να βρίζει τον περιφερειάρχη. Αυτό ικανοποιεί τους χορηγούς σας. Προστατεύστε όμως τη Ρόδο» ήταν η δήλωση του κ. Χατζημάρκου ο οποίος πρόσθεσε: «Δίνουμε μάχη για αποσυμφόρηση της περιοχής, και ενδιαφέρομαι να προστατέψω όλα τα νησιά και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Επίσης, αφού είπε ότι «η Εκστρατεία συκοφάντησης της περιφερειακής αρχής άρχισε πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο δήμαρχος Λέρου με τους χειρισμούς του ζητά να μεταφερθούν πρόσφυγες και στη Ρόδο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά τη στιγμή κατά την οποία κερδίζεται η μάχη για να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Σε αυτή τη φαυλότητα δεν πρόκειται να συναινέσω ποτέ, ας απειλεί όσο θέλει εμένα και τους συνεργάτες μου». Κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.


Απάντηση δήμου Λέρου: «Η Ρόδος να "κερδάει" και όλοι οι άλλοι να…»
Σε ανακοίνωση-απάντησή του ο δήμος Λέρου αναφέρει τα εξής:
«Αυτή είναι η λογική της Περιφέρειας (μόνο κατ’ όνομα πλέον) Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά μας. Δεν ζητάμε πια τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη (αυτή γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να την έχουμε) στον αγώνα της Λέρου και της Κω, όπως γίνεται με τον ομόλογό του της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ενδεικτικώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου).


Το μόνο που ζητάμε από τον Περιφερειάρχη μας είναι να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παύσει επιτέλους να λειτουργεί σαν Περιφερειάρχης Ρόδου και περιχώρων. Ο Δήμος Λέρου δεν προβάλλει μαξιμαλιστικά αιτήματα, παρά ζητάει να περιοριστούν οι φιλοξενούμενοι αυστηρώς στις θέσεις δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ. και επομένως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιθυμεί να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».


Όπως ο Πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. δικαίως ζητάει να μην επωμίζονται 2-3 χώρες του νότου το βάρος του προσφυγικού, έτσι και ο Δήμος Λέρου ζητάει εντός των ορίων της ίδιας Περιφέρειας να μην επωμίζονται δύο νησιά (το ένα εκ των οποίων μικρό σε έκταση και πληθυσμό) το ίδιο βάρος, αλλά αυτό να μοιράζεται αναλογικώς και στα υπόλοιπα νησιά.

Τόσο «μυωπική» είναι πια αυτή η προσέγγιση;
Λέρος: Έκταση 54 τ.χλμ., πληθυσμός 7.917, πρόσφυγες/μετανάστες 3.500.
Ρόδος: Έκταση 1.401 τ.χλμ., πληθυσμός 115.490, πρόσφυγες/μετανάστες 0.
Κάτι τελευταίο: στις 14-1-2020 ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου. Η απαξίωση της απόφασης αυτής δεν είναι πράξη περιφρόνησης προς το Δήμαρχο Λέρου (ο οποίος σε τελική ανάλυση εισηγείται, δεν ψηφίζει), αλλά προς την ίδια την τοπική κοινωνία.


Κατά τα λοιπά, τόσον οι κυβερνώντες, όσο και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις τις προσεχείς ημέρες στις τοπικές κοινωνίες της Λέρου και της Κω. Και κυρίως στους ξενοδόχους τους».

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία