Κυκλοφόρησε ο 11ος τόμος του «Δωδεκανησιακού Αρχείου»

Κυκλοφόρησε ο 11ος τόμος του «Δωδεκανησιακού Αρχείου»

Κυκλοφόρησε ο 11ος τόμος του «Δωδεκανησιακού Αρχείου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 488 ΦΟΡΕΣ

Η Δωδεκανησιακή Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία (Δ.Ι.Λ.Ε.) της Αθήνας κυκλοφόρησε πρόσφατα τον 11ο τόμο του "Δωδεκανησιακού Αρχείου" (2019), με πλούσιο περιεχόμενο. Τη γενική επιμέλεια και φροντίδα του τόμου είχε ο Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς. Στον πρόλογο της έκδοσης σημειώνεται μεταξύ άλλων: "... Στον προηγούμενο τόμο δώσαμε υπόσχεση στην ιερή μνήμη των Δωδεκανησίων του πνεύματος και της επιστήμης που το 1948 ίδρυσαν τη Δωδεκανησιακή Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία (Δ.Ι.Λ.Ε.), ότι θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο τους. Την τηρήσαμε, τη σεβαστήκαμε και συνεχίζουμε...".

Ο τόμος αυτός να είναι αφιερωμένος στην αναγνωρισμένη λαογράφο της Κω, την αείμνηστη Περσεφόνη Κουτσουράδη, για το πλούσιο έργο της. Η πρόεδρος του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων Ελένη Τσαλδάρη, γράφει για την τιμώμενη: "Υπήρξε η πρωτοπόρος Πρόεδρος του ακριτικού Παραρτήματος της Κω, το οποίο διοίκησε με σύνεση και γνώση για 34 ολόκληρα χρόνια...πρωτοστάτησε στην αναβίωση σειράς τοπικών και άλλων εθίμων με χορευτικά δρώμενα, με εκθέσεις και με παράλληλη συγγραφική δραστηριότητα σχετικά με την τοπική λαογραφία, τα τοπικά έθιμα και την τοπική γαστρονομία".

Ας μη λησμονούμε, ότι ο 1ος τόμος του 1955, ήταν αφιερωμένος στον επιφανή λόγιο από την Κάρπαθο, στον αγωνιστή της Δωδεκανησιακής Ελευθερίας ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ-ΝΟΥΑΡΟ. Οι Ιδρυτές της Δ.Ι.Λ.Ε. είχαν οραματιστεί κάθε τόμος να είναι αφιερωμένος σε μια προσωπικότητα των Γραμμάτων, προσπάθεια όμως που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησε. Και επισημαίνεται στον πρόλογο: "... Δεν κατηγοριοποιούμε πρόσωπα, ούτε αντιπαραθέτουμε τον πνευματικό μόχθο κάθε Δωδεκανήσιου. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση για συγκρίσεις. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι αφιερωματικοί τόμοι, εφόσον αξιωθούμε...".

Ο παρών 11ος τόμος είναι χωρισμένος σε τρία μέρη. Στο Α’ μέρος περιλαμβάνονται "Εργασίες για το έργο της Περσεφόνης Κουτσουράδη". Αρθρογραφίες: Επιστολή Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για την προσφορά της Περσεφόνης Κουτσουράδη. Χαιρετισμός Ελένης Τσαλδάρη, προέδρου Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων. Αργυρώ Κατσίλλη: Η προσφορά και το έργο της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη. Αντώνης Νικολής: Προσφώνηση στην Περσεφόνη Κουτσουράδη (Μαστιχάρι, Αύγουστος 1997). Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Η δική μας Περσεφόνη.

Το Β’ Μέρος τιτλοφορείται: "Μελετήματα". Από τα περιεχόμενα, μεταγράφουμε: Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς: Ανέκδοτα Δημοτικά Τραγούδια της Ρόδου -Παραλογές- (καταγραφή). Μ. Γ. Βαρβούνης: Σαμιακές συμβολές στη Δωδεκανησιακή Βιβλιογραφία. Θεοδόσης Ν.Διακογιάννης: Αναζητώντας τον τάφο του Ιπποκράτη. Ελένη Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα: Λιανοτράγουδα της Σύμης εμπνευσμένα απ' τους καημούς του χωρισμού. Σοφία Α. Ηρακλείδου: Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα μέσα από τη σκοπιά της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero di Rodi. Γιάννης Β. Κασιώτης: Παροιμίες της Κεφάλου Κω. Αχιλλέας Γ. Κουτσουράδης: Λίγες γραμμές για το λοχαγό Διογένη Φανουράκη. Εμμανουήλ Ι. Κωνσταντινίδης: Η ίδρυσις της Μητροπόλεως Σύμης και η υπαγωγή της Νισύρου εις την Μητρόπολιν Κω. Νικόλαος

Νικηταρίδης: Η συγκρότηση του Δωδεκανησιακού Τάγματος Μέσης Ανατολής. Κατερίνα Παπαθωμά. Μαστοροπούλου: Κως, η οδός Νικ(ηφόρου) Μανδηλαρά. Εμμανουήλ Π. Περσελής: Η απελευθέρωση της Κάσου από την ιταλική κατοχή τον Οκτώβριο του 1944. Αντώνης Δ. Πινότσης: Η ανάδειξη και αξιοποίηση του σπουδαίου επιστημονικού έργου των Θετικών Επιστημόνων που ήκμασαν στην αρχαία Ρόδο - Προτάσεις. Ειρήνη Ε. Τόλιου: Η φιλαναγνωσία ως εργαλείο προπαγάνδας μέσω της εφημερίδας Il Messaggero di Rodi. Ζαχαρίας Ν. Τσιρπανλής: Διευκρινιστικά για τα οικόσημα των Ιωαννιτών Ιπποτών στο κάστρο του Μαντρακίου Νισύρου. Βασίλης Χατζηβασιλείου: Τα οικόσημα του κάστρου της Νεραντζιάς της Κω -Η συμβολή τους στην ιστορία της Ιπποτοκρατίας.

Το Γ’ Μέρος έχει γενικό τίτλο: "Σύμμεικτα-Εκδηλώσεις". Οι εργασίες κατά σειρά, είναι οι εξής: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης: LAUDATIO-Αεροπαγίτης Πάνος Μ. Χατζηπαναγιώτης, ένας αφανής ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Εκδήλωση παρουσίασης του 9ου τόμου του "Δωδεκανησιακού Αρχείου" (εισηγητές: Εμμανουήλ Π. Περσελής, Χάρης Ν. Μπαμπούνης). Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης: Δύο πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Πηγαδιωτών Καρπάθου Αττικής με σημαντική προσφορά (Ειρήνη Χριστοδούλου-Λάμπρου και Ασημίνα Ρουμελιώτη-Χατζηγεωργίου). Εκδήλωση παρουσίασης του 10ου τόμου του "Δωδεκανησιακού Αρχείου (εισηγητές: Ζέφυρος Καυκαλίδης, Αρχιμανδρ. Πλάτων Κρικρής, Βασιλική Χρυσανθοπούλου).

Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Γιάννη Β. Κασιώτη (συντονιστής: Αχιλλέας Γ. Κουτσουράδης). Τα κείμενα εκτυλίσσονται με τις τακτικές στήλες ΧΡΟΝΙΚΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και την τρίτη προσέγγιση της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ από τον Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά. Ακολουθούν ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ από τους: Ζαχαρία Ν. Τσιρπανλή, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη καιΜιχάλη Εμμ. Αρφαρά. Ο τόμος ολοκληρώνεται με τις στήλες: ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ - ΑΝΤΙ ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΩΝ και με πίνακα των συνεργατών του 11ου τόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή παραγγελία τόμων, αξίας 25 ευρώ, να απευθύνεστε στον Αντιπρόεδρο Φίλιππο Μ. Καλλούδη (email: phkalloudis@gmail.com) ή το Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Εμμ. Αρφαρά (τηλ. 210.2818842) και Διεύθυνση: Ταχ. Θυρίδα 3810, Αθήνα 10 210.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion