Αθλητικός τουρισμός 12 μήνες: Το παράδειγμα της περιοχής του Garmisch - Partenkirchen στην Γερμανία

Γράφουν Αχιλλέας Τζίμας και Χρήστος Πετρέας


Στις θεματικές – εναλλακτικές μορφές, οι δραστηριότητες του αθλητικού τουρισμού αναψυχής μπορούν να αναπτυχθούν βασισμένες σε πολλά αθλήματα έτσι ώστε να διαχέονται σε όλο το διάστημα του έτους και να προσελκύουν τουριστικές ροές.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να έχουμε περιοχές με τέτοια 12-μηνη αθλητική δραστηριότητα αναψυχής, αλλά στο εξωτερικό έχουμε παραδείγματα, από τα οποία μπορούμε να πάρουμε ιδέες.

Η ευρύτερη περιοχή του Μονάχου στην Γερμανία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικού προορισμού που εκμεταλλεύεται με μεγάλη επιτυχία τις δραστηριότητες του αθλητικού τουρισμού αναψυχής, όχι μόνο ως χαρτοφυλάκιο προϊόντων για την προσέλκυση τουριστών αλλά και τις συνδυάζει και με επαγγελματικές δράσεις αθλητικού τουρισμού όπως εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ GARMISCH-PARTENKIRCHEN
Κοντά στο Μόναχο βρίσκεται στις Βαυαρικές Άλπεις και η περιοχή του GarmischPartenkirchen, που προβάλλεται με το σλόγκαν «Είστε έτοιμοι να ζήσετε ειδικές στιγμές; Καλώς ήρθατε στο Garmisch-Partenkirchen - Ο τόπος όπου δημιουργούνται αναμνήσεις».

Οι μήνες του χειμώνα είναι γεμάτοι από εκδηλώσεις, όπως το παγκοσμίου φήμης πρωτοχρονιάτικο άλμα με το σκι, το Παγκόσμιο Κύπελλο Άλπεων Σκι (Kandahar Alpine Skiing World Cup) ενώ στους άλλους μήνες εκτός από τις αθλητικές γίνονται και πολλές πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, όπως μουσική στο πάρκο, παραδοσιακά φεστιβάλ, ενδεικτικά, το AlpenTestival, το Φεστιβάλ Richard-Strauss, και πολλά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, που συντελούν να δημιουργήσουν έναν προορισμό για 365 μέρες το έτος, που περιλαμβάνουν μουσεία, εκθέσεις, θέατρο, συναυλίες, και τοπικά έθιμα.

Άλλωστε, το Garmisch-Partenkirchen – “GAPA.DE” (https://www.gapa.de/en/Your-GaPa-experience) είναι στους πρόποδες των βουνών Alpspitze και Zugspitze, την ψηλότερη κορυφή των Βαυαρικών Άλπεων, με την εκπληκτική θέα των τεσσάρων χωρών και των αμέτρητων βουνών.

Περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα εκδρομικούς προορισμούς, το Garmisch-Partenkirchen, όπως οι δυνατότητες για διακοπές με ενασχόληση σε πεζοπορία, σε ημερήσιες εκδρομές, διάσχιση του φαραγγιού Partnach, διακοπές για σκι, οικογενειακές διακοπές, διακοπές υγείας και ευεξίας, και άλλες ευκαιρίες ενασχόλησης και ενεργητικές και λιγότερης δραστηριότητας.

 

 

Η περιοχή είναι γνωστή από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όπου καταγράφηκαν σημαντικές επιδόσεις, ενώ σήμερα, το άλμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Gudiberg και το ολυμπιακό bobsleigh είναι εντυπωσιακά αξιοθέατα που αξίζουν μια επίσκεψη στην περιοχή.

Πάνω από τη λίμνη Riessersee είναι η τοποθεσία που έλαβε χώρα το αγώνισμα του bobsleigh, που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους αγώνες ταχύτητας του κόσμου. Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, τότε, οι αθλητές έτρεξαν στην καμπύλη διαδρομή στην κοιλάδα. Το 1936, ο φυσικός πάγος ήταν ένας χώρος ανταγωνισμού για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι το 1966, πραγματοποιήθηκαν τακτικά βαυαρικά και γερμανικά πρωταθλήματα, καθώς και ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ήταν και παραμένει ένας δημοφιλής εκδρομικός προορισμός, είναι η καρδιά των αθλημάτων στο Garmisch-Partenkirchen, και τέθηκε υπό προστασία ως ιστορικό ορόσημο το 1973. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο των ελκύθρων Bob, με 17 ιστορικά bobs (τα «οχήματα» του bobsleigh) και πολυάριθμα εκθέματα, που σας ταξιδεύουν στην ιστορία και στους πρώην ήρωες και σε μερικές περιπτώσεις και στις κάπως τραγικές τους ιστορίες. Προβάλλεται και πρωτότυπο βίντεο που αναπαριστά την ατμόσφαιρα παρελθόντων αθλητικών γεγονότων σχεδόν από πρώτο χέρι.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1921 O ΑΓΩΝΑΣ KANDAHAR ΤΟΥ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ
Mοναδικό παράδειγμα επαναλαμβανόμενου αγώνα αλπικού σκι που έχει οργανωθεί περισσότερες από 60 φορές από το 1921 σε διάφορες χώρες, μετά την πρώτη οργάνωσή του από Βρετανό στο χωριό Murren στην Ελβετία.

Στη συνέχεια οργανώθηκε σε διάφορες περιοχές και από το 1954 γίνεται μόνο στο Garmisch-Partenkirchen, ως ένας κλασικός αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Alpine Ski, ψυχή του οποίου επί πολλά χρόνια είναι ο κ. PETER FISCHER, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης και Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, με τους συνεργάτες του. O αγώνας κατάβασης - downhill - στο αλπικό σκι εκφράζει θάρρος, κίνδυνο και πάθος και αντιπροσωπεύει το όριο των χειμερινών αθλημάτων.

Ο αθλητής κινείται με ταχύτητα 140 χλμ. και τα κλάσματα του δευτερολέπτου, κρίνουν τον νικητή. Για τους άνδρες η πίστα είναι 3,300 μέτρα μήκος με κλίση 92%, ενώ για τις γυναίκες 2,920 μέτρα. Τον Φεβρουάριο 2013 έγινε η 60ή διοργάνωση και το 2020 θα γίνει στα Σαββατοκύριακα «1 και 2» και «8 και 9» Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητικού γεγονότος που αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην περιοχή.

 

 

Ο αγώνας KANDAHAR γοητεύει τους θεατές και έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο που έρχονται στο και πληρώνουν μεμονωμένα εισιτήρια θέασης μέχρι €42 Ευρώ ή αγοράζουν το πακέτο των δύο Σαββατοκύριακων (το ένα αγώνες ανδρών, το άλλο γυναικών) που περιλαμβάνει και VIP υπηρεσίες με διαμονή σε ειδικό grand stand στον τερματισμό, και κοστίζει περισσότερο από €400. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για επίσκεψη σε ένα διακεκριμένο χειμερινό τουριστικό προορισμό, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις δραστηριότητες στο χιόνι.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – MICE – ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ
Αξίζουν επίσκεψη και οι εντυπωσιακές κορυφές της περιοχής Zugspitz. Εκεί υπάρχει μία μοναδική πλατφόρμα θέασης AlpspiX στο Osterfelderkopf, λίγα βήματα μακριά από τον ορεινό σταθμό του τελεφερίκ Alpspitzbahn, είναι μία χαλύβδινη κατασκευή σε σχήμα Χ που προχωρεί 25 μέτρα πάνω από τον γκρεμό και βλέπει σε μια κατακόρυφη πτώση χιλίων μέτρων.

 

 

Η περιοχή έχει εύκολη προσβασιμότητα σε όλους τους μήνες του έτους, και για την ανάβαση στην κορυφή, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς υπάρχει τούνελ σκαμμένο στο βουνό στο οποίο λειτουργεί τραίνο για να διευκολύνει την μεταφορά των επισκεπτών από το κέντρο του Garmisch στην κορυφή του βουνού. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και για συνεδριακό τουρισμό προσφέροντας και γαστρονομία (μάλιστα λειτουργούν και τρία Ελληνικά εστιατόρια) ενώ τα κατ’ έτος διοργανωνόμενα πρωταθλήματα κρατάνε το ενδιαφέρον του κοινού, που προσέρχονται και ως θεατές.

Η πληροφόρηση παρέχεται άνετα και η ηλεκτρονική ιστοσελίδα έχει πληροφορίες σε 20 γλώσσες. Είναι ενδιαφέρον ότι στην κορυφή του βουνού, στο Gletschergarten, λειτουργεί και εντυπωσιακής κατασκευής, συνεδριακή αίθουσα, από γυαλί, χάλυβα, ξύλο και σχιστόλιθο, που δημιουργεί εντυπώσεις τόσο ποικίλες, όσο και δυνατότητες για την διοργάνωση επαγγελματικών εκδηλώσεων. Είναι ένα μοναδικό σκηνικό, με οπτική επαφή από το γυάλινο περίπτερο που διαθέτει και κινητή στέγη, που ανοίγει, προς τον παγετώνα Zugspitz.

 ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ISPO ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
Ο Ιανουάριος επίσης είναι μήνας επαγγελματικών εκθέσεων για τον αθλητικό τουρισμό αναψυχής. Στο Μόναχο πραγματοποιείται, από το 2010, η μεγαλύτερη επαγγελματική - εμπορική έκθεση για αθλητικές επιχειρήσεις, ISPO 2020 Munich, όπου για φέτος αναμένονται περισσότεροι από 2.800 εκθέτες που θα παρουσιάσουν τα τελευταία αθλητικά προϊόντα και τεχνολογίες.

Καλύπτονται πολλές αθλητικές δραστηριότητες, κατά τμήμα, ενώ οι ποσοστιαίες κατανομές των τμημάτων των εκθετών που αναφέρονται (απολογιστικά στοιχεία για το 2018) είναι για χειμερινά αθλήματα και αθλήματα στο χιόνι (22%), για αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο (31%), για άθληση συνδυασμένη με την υγεία και την ευεξία (15%), για αθλήματα που γίνονται στις αστικές περιοχές – στον αστικό ιστό (10%), και για ομαδικά αθλήματα (10%).

Επίσης προβλέπονται στην Έκθεση και ειδικά τμήματα για καινοτομίες, για τις διαμορφούμενες τάσεις και για τις τεχνικές παραγωγής αθλητικού εξοπλισμού (41% ποσοστό συμμετοχών).

 

 

Στην έρευνα των 84,000 επισκεπτών από 120 χώρες (του 2018), επισημάνθηκαν ότι οι επαγγελματίες επισκέπτες προήλθαν κατά 28% από κλάδο δραστηριοτήτων υπαίθρου, 21% από κλάδο δραστηριοτήτων χειμερινών – χιονοδρομικών αθλημάτων, 15% από τον κλάδο υγείας - ευεξίας, 12% από τους κατασκευαστές, 8% από τα ομαδικά αθλήματα. Αποδεικνύεται λοιπόν σαφώς το ενδιαφέρον για αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής, σε μία όπου ακόμη η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται για τα τουριστικά της χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΒΟΟΤ ΣΤΟ DÜSSELDORF
Μία άλλη σημαντική πόλη – γνωστή για την σημαντικότατη Έκθεση κυρίως θαλάσσιου αθλητισμού αναψυχής, πιο βόρεια από την Βαυαρία, είναι και η πόλη του Düsseldorf. Εδώ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο τέλος Ιανουαρίου, η ΒΟΟΤ, το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Ναυτικό Σαλόνι, που είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του αθλητικού τουρισμού αναψυχής για την Ελλάδα, με την μεγάλη έκταση της ακτογραμμής και τα δεκάδες τουριστικά νησιά.

 

 

Η ΒΟΟΤ είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για σκάφη και θαλάσσια σπορ στον κόσμο, με περισσότερους από 250.000 επισκέπτες, στην οποία περίπου 2.000 εκθέτες παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες καινοτομίες και τις νέες εξελίξεις και ναυτιλιακό εξοπλισμό. Είναι εντυπωσιακές οι παρουσιάσεις των διαφόρων αθλημάτων, με κορυφαίες τις επιδείξεις του surfing στην εσωτερική εγκατάσταση του τεχνητού κυματισμού – WAVE – όπου επαγγελματίες αλλά και απλοί επισκέπτες μπορούν να επιδείξουν τις ικανότητές τους.

Οι θαλάσσιες (και γενικότερα στο νερό – θαλάσσιο ή εσωτερικό) αθλητικές δραστηριότητες, όπως ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη, κανό, καγιάκ, kitesurfing, κωπηλασία, καταδύσεις, surfing, wakeboarding, windsurfing, SUP, ψάρεμα, υπηρεσίες και εξοπλισμός και ναυτικές τέχνες, καθώς και εγκαταστάσεις για αυτά όπως μαρίνες και παραλιακά θέρετρα.

Οι δραστηριότητες της Έκθεσης το 2019 καλύφθηκαν από περισσότερους από 2000 δημοσιογράφους από 50 χώρες.

 

 

Στην ΒΟΟΤ του 2019, ειδικά για τον καταδυτικό τουρισμό, που τώρα έχει ανακοινωθεί ότι θα αναπτύξει και η Ελλάδα, με την νέα νομοθεσία περί καταδυτικών πάρκων, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 εκθέτες, ενώ ο Ελληνικής καταγωγής, κ. Πέτρος Μιχελιδάκης, Διευθυντής της ΒΟΟΤ Düsseldorf, εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση του για την έντονη ζήτηση της δραστηριότητας και επεσήμανε ότι η Έκθεση παραμένει διεθνές κέντρο για τον τουρισμό καταδύσεων.

Για την διοργάνωση του 2020, οι επισκέπτες, αρχάριοι και έμπειροι δύτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες για εξωτικούς προορισμούς καταδύσεων, να παρευρεθούν σε συνεντεύξεις με διεθνώς αναγνωρισμένους ηθοποιούς και άλλους επωνύμους πρωταθλητές καταδύσεων, και να λάβουν συμβουλές, ακόμη και να δοκιμάσουν την δραστηριότητα στην εσωτερική πισίνα.

 

 

Επίσης πολύ ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η συνεδριακή εκδήλωση για τον θαλάσσιο τουρισμό: «Sea Tourism Summit: Navigating a sea of opportunities». Για τις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμού πολύ ενδιαφέρον για το 2020 θα έχει και η καμπάνια «αγάπα τον ωκεανό σου» [love your ocean] που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019, και θα προβληθεί με το Ocean Forum, στην φετινή διοργάνωση.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ρόδος, για πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια, συμμετέχει κυρίως για να προβάλει τον θαλάσσιο τουρισμό, diving, yachting, κλπ. στο Περίπτερο 11. Στο ίδιο Περίπτερο, μετά από αρκετά χρόνια αποχής από τις Εκθέσεις αυτές, έχει επανέλθει με σημαντική παρουσία ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – ΕΟΤ, παρουσιάζοντας την Ελλάδα, κυρίως για τον θαλάσσιο τουρισμό, ενώ γενικότερα, η Ελλάδα μπορεί να προβάλει και τους ορεινούς της προορισμούς, αν όχι για τα χιόνια και τα χιονοδρομικά κέντρα, για τις άλλες μοναδικότητες του ορεινού τοπίου.

Σε αυτές τις Εκθέσεις οι επαγγελματίες του Ελληνικού τουρισμού μπορούν να αντλήσουν εμπειρίες και παραδείγματα για την επίτευξη και στην Ελλάδα 12-μηνου αθλητικού τουρισμού αναψυχής.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ “SURFPOWER” KAI “PLUSTOUR”
ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ PROJECT “SPORTS TOURISM GREECE”

Ειδικότερα για την Ρόδο, στο Περίπτερο 8 της ΒΟΟΤ, συμμετέχει η εταιρεία SURFPOWER SPORTS TOURISM RESORT, ένα μοναδικό πολυτελές αθλητικό τουριστικό θέρετρο, το οποίο σε συνεργασία με την Rhodes Windsurfing, Kitesurfing and SUP Academy and Other Sports and Activities, που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες αθλητικού τουρισμού σε όλη την περιοχή της Ρόδου, και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες παραλίας, και προβάλει στο Γερμανικό και το διεθνές κοινό της Έκθεσης, κυρίως τα αθλήματα του windsurfing, kitesurfing και SUP, και άλλα.

Όπως δηλώνει ο Ρώσος επενδυτής και ιδιοκτήτης της Εταιρείας, κ. Alexey V. Vlasov, «Η Ελλάδα είναι προβεβλημένη κυρίως για παραθεριστικές διακοπές, δεν είναι γνωστή ως προορισμός αθλητικού τουρισμού αναψυχής, στους sports tour operators, διεθνώς, ενώ συνολικά περίπου 30 αθλήματα, που μας προσφέρει η φύση απλόχερα, μπορούν να αναδειχθούν και να γίνονται σε όλη την επικράτεια, και για 12 μήνες.

Η Ρόδος έχει αναπτυχθεί περισσότερο και μέσα στα περίπου 2,5 εκατομμ. τουρίστες, που υποδέχεται, πολλοί – ίσως και 10% - έρχονται για περισσότερο από 20 χρόνια, για να κάνουν ή να μάθουν windsurfing και για kitesurfing, και τα τελευταία 5 χρόνια επίσης για SUP, που αναπτύσσεται διεθνώς, ραγδαία».

«Η Ρόδος είναι μία θαυμάσια τοποθεσία και για πολλά άλλα αθλήματα αναψυχής και περιπέτειας», συνεχίζει ο κ. Vlasov, «όπως ιστιοπλοΐα [dingy], καταδύσεις, ομαδική αλιεία, θαλάσσιο κανό - καγιάκ, ιστιοπλοΐα (με ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο σκάφος), τρέξιμο, πεζοπορία, ορειβασία, trekking, ιππασία, ποδηλασία βουνού και πόλης, γκολφ, αναρρίχηση, γιόγκα, εκδρομές μοτοσυκλέτας, αιωροπτερισμό, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, σε όλο το νησί, που διοργανώνονται από το τουριστικό μας Πρακτορείο, PLUS TOUR, που ειδικεύεται στην διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και αγώνων για τους εταιρικούς πελάτες του MICE και ταξιδίων κινήτρων που περιλαμβάνουν TEAM BUILDING».

 

 

Η Εταιρεία SURFPOWER, έχει εγκαταστάσεις στην παραλία της Ιαλυσού, μια κορυφαία τοποθεσία στον κόσμο λόγω συνεχών και κατάλληλων ανέμων για windsurfing, kitesurfing και SUP, όπου διοργανώθηκαν 9 ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρωταθλητικές εκδηλώσεις για windsurfing.

Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υπάρχει γκουρμέ εστιατόριο και είναι φιλικές για επισκέπτες με ποδήλατα, και για άτομα με ειδικές ανάγκες, φροντίζουν οικογένειες με παιδιά και διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και τραπεζικό ATM. Στο SURFPOWER, ο Διευθυντής, Αχιλλέας Ε. Τζίμας, πρώην Εθνικός Αθλητής του Windsurfing, GRE-1111, πιστοποιημένος προπονητής ιστιοπλοΐας κατηγορίας Β’ (από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), από το 1997, και οι έμπειροι συνεργάτες, προπονούν ομάδες νέων και επισκέπτες – τουρίστες της Ρόδου, σε μια ποικιλία αθλημάτων στη θάλασσα και στην ξηρά, και προσφέρουν ποιότητα υπηρεσιών και γνώσεων, για να κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται άνετοι και ασφαλείς για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής και περιπέτειας.

Ο κ. Τζίμας, στο πλαίσιο της Έκθεσης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των παγκόσμιων Ομοσπονδιών για να συζητήσει για 5-ετές πρόγραμμα διοργάνωσης διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Ρόδο, για την περίοδο 2020-2024.