Κινητοποιήσεις σήμερα για το μεταναστευτικό σε Κω και Λέρο

Κινητοποιήσεις στην Κω και στη Λέρο, έχουν προγραμματιστεί σήμερα, εξαιτίας της απόφασης να μετατραπούν σε κλειστές δομές τα κέντρα μεταναστών που υπάρχουν στα δύο νησιά.

Την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή, έχουν εκφράσει τα δημοτικά συμβούλια και οι τοπικοί φορείς.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε να είναι κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κω
«Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω με θέμα τη λήψη απόφασης αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, (συνεδρίαση της 19/01/2020), η οποία διήρκεσε για περισσότερες από 5 ώρες, αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισε η Δύναμη Αλλαγής και η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Κω) τα παρακάτω:
Καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για κλειστή δομή μεταναστών στο Πυλί. Ανοιχτή και αυστηρά ελεγχόμενη δομή.
Άμεση και γενναία αποσυμφόρηση.

Καμία διαπραγμάτευση για αριθμητική αύξηση των μεταναστών στην υπάρχουσα δομή στο Πυλί, πέραν του επιπέδου του σχεδιασμού του 2015 και του 2017, δηλαδή 816 συν 428 στο ΠΡΟΚΕΚΑ.
Να υπάρξουν δομές υγείας και να ανακουφιστεί το νοσοκομείο της Κω, το οποίο έχει αναλάβει όλο τον φόρτο του ΚΥΤ!
Άρση του ΦΕΚ του Λινοποτίου και επιβεβαίωση της απόφασης ανάκλησης!
Παλεύουμε και διεκδικούμε να φύγει η Κως από τον χάρτη του μεταναστευτικού».

Στα δύο νησιά ο υπουργός Ν. Μηταράκης
Επισκέψεις σε Κω και Λέρο θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότης Μηταράκης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προγραμματίσει ήδη να επισκεφθεί την Κω προκειμένου να δει τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.
Θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τους επικεφαλής των παρατάξεων και φορείς του νησιού με τους οποίους θα συνομιλήσει για το μεταναστευτικό.

Την επομένη ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Λέρο. Αν είναι εφικτό, θα μεταβεί αεροπορικώς στο νησί από την Κω.
Με αφορμή την άφιξη του υπουργού θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λερου στις 12:30 το μεσημέρι.
Δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε τη Σάμο και τη Λέσβο και τόνισε πως “προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών μεταναστών προς τα νησιά»”