Θετικά τα μηνύματα από τους τουρ οπερέιτορ για τα νησιά μας

Θετικά είναι τα μηνύματα από την πλευρά των τουρ οπερέιτορ για τα νησιά μας, μια και των περισσότερων οι κρατήσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, εμφανίζουν αύξηση.  Οι απόψεις των στελεχών του ΕΟΤ εξωτερικού είναι και αυτές αισιόδοξες.

Όμως, τονίζουν ότι θα πρέπει να δούμε συνολικούς αριθμούς κατά περιοχή λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ένας μεγάλος παίκτης (Thomas Cook) βρίσκεται εκτός παιχνιδιού, άρα η μάχη δίνεται για το μερίδιο αγοράς που αυτός είχε, και επομένως ωφελούνται όλοι οι άλλοι τουρ οπερέιτορ.
 
Την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι εκθέσεις της Ολλανδίας και της Φινλανδίας για πρώτη φορά ταυτόχρονα μια και μέχρι πέρυσι γίνονταν σε διαφορετικές ημερομηνίες.  Η έκθεση της Ουτρέχτης είναι η μεγαλύτερη έκθεση κοινού της Ευρώπης και η Ρόδος – δυστυχώς χωρίς υλικό – εκπροσωπήθηκε από το περίπτερο της Περιφέρειας.  Μικρή ομάδα επιχειρηματιών και διευθυντών ξενοδοχείων βοήθησε με δικά τους έντυπα στη ζήτηση από το κοινό.

Νικητής της κούρσας των κρατήσεων τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω εμφανίζεται μέχρι στιγμής ο τουρ οπερέιτορ Corendon ο οποίος παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά αυξήσεων και στα δύο νησιά αλλά και γενικότερα σ’ όλους τους προορισμούς του στην Ελλάδα.  

Ο Sjoerd de Kort – γενικός διευθυντής προϊόντος της Corendon – που εικονίζεται στη φωτογραφία μαζί με τον Ανδρέα Χριστοφή, διευθυντή συμβολαίων της εταιρείας Top Eurotravel Net που αντιπροσωπεύει στη Ρόδο και στην Κω τον συγκεκριμένο τουρ οπερέιτορ,  δήλωσε ότι κάτω από την καθοδήγηση του εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Atilay Uslu, οι φετινές επιδόσεις της εταιρείας για όλους τους προορισμούς στην Ελλάδα εμφανίζουν πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Σημειωτέον ότι ο κ. Uslu – στη φωτογραφία στη μέση με τους στενούς του συνεργάτες κ. Onal και κ. Mestan από παλιότερη επίσκεψή τους στη Ρόδο -  αναδείχθηκε επιχειρηματίας της χρονιάς στην Ολλανδία.
 

O κ. Sjoerd de Kort, γενικός διευθυντής προϊόντος της Corendon με τον κ. Ανδρέα Χριστοφή, διευθυντή συμβολαίων της εταιρείας Top Eurotravel Net
O κ. Sjoerd de Kort, γενικός διευθυντής προϊόντος της Corendon με τον κ. Ανδρέα Χριστοφή, διευθυντή συμβολαίων της εταιρείας Top Eurotravel Net


Στη Φινλανδία, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ομοσπονδίας των τουρ οπερέιτορ, η Ελλάδα το 2019 με 239.448 κρατήσεις ήταν ο πρώτος προορισμός για τους Φινλανδούς με δεύτερη την Ισπανία με 233.054.  Η αύξηση για την Ελλάδα σε σύγκριση με το 2018 ήταν 2,9% ενώ η πτώση για την Ισπανία -8,1%.

Ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ της αγοράς,  Aurinkomatkat,  είχε το 2019 μερίδιο αγοράς 29,5%.  Ακολουθεί η TUI-Nordic με 25,1%.   Τρίτος σε κατάταξη ο Tjaereborg με 19,9% που ανήκε στο γκρουπ του Thomas Cook και που σώθηκε από την πτώχευση.  Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ποσοστά αυτά στο τέλος του 2020.

Μετά από τις εκθέσεις των Βρυξελλών και του Ισραήλ που ακολουθούν και που είναι σημαντικές για τα νησιά μας, μαζί με κάποιες μικρότερων αγορών – Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σερβίας – αλλά κυρίως μετά το Βερολίνο και τη Μόσχα που θα γίνουν τον Μάρτιο, τα διάφορα ερωτήματα για τη σεζόν και κυρίως αυτό της αναπλήρωσης των πελατών του Thomas Cook,  θα βρει την απάντησή του.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΤ
Για την έκθεση στην Ολλανδία, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΤ αναφέρει τα εξής:
«Αισιόδοξα μηνύματα για αυξημένες προκρατήσεις τουριστών από την Ολλανδία  προς Ελλάδα το 2020, προέκυψαν στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της χώρας «Vakantiebeurs 2020», στην Ουτρέχτη (15 έως 19/1), στην οποία συμμετείχε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας αναδείχθηκε ως ο καλύτερος προορισμός διασκέδασης από την τουριστική πλατφόρμα Reisgraag.nl, επιβεβαιώνοντας την αγάπη των Ολλανδών για το ελληνικό γλέντι. (https://www.reisgraag.nl/awards/2020/)

Στις συναντήσεις που είχαν με την Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Κάτω Χωρών, οι Ολλανδοί Τ.Οs έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι  οι μέχρι τώρα  κρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση, σε σχέση με τις αντίστοιχες της περυσινής περιόδου, καθώς το μερίδιο του τουρ οπερέιτορ Τhomas Cook έχει ήδη απορροφηθεί από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός  θέσεων στις αεροπορικές  γραμμές που συνδέουν απευθείας την Ολλανδία με 20 ελληνικούς προορισμούς, καθώς εντάσσονται επιπλέον νέα δρομολόγια.
 

Ο κ. Atilay Uslu, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Corendon, με τους συνεργάτες του κ.κ. Onal και Mestan
Ο κ. Atilay Uslu, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Corendon, με τους συνεργάτες του κ.κ. Onal και Mestan


Σύμφωνα με τον ΕΟΤ, η ολλανδική αγορά ακολουθεί τα τρία τελευταία χρόνια ανοδική πορεία, με έτος ορόσημο το 2019, που έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου Ολλανδών επισκεπτών  στη χώρα μας. Είναι επίσης η πέμπτη σε σειρά μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία σε αφίξεις για την Ελλάδα, καταδεικνύοντας το σταθερό ενδιαφέρον των Ολλανδών για ταξίδια στη χώρα μας.

Η Κρήτη παραμένει ο πρώτος αγαπημένος προορισμός τους και ακολουθεί η Κως. Για πρώτη φορά, η Ζάκυνθος πέρασε στις προτιμήσεις τη Ρόδο και την Κέρκυρα. Έπονται η Σάμος, η Λέσβος, η Κεφαλονιά, η Κάρπαθος και η Χαλκιδική.

Στο περίπτερο του ΕΟΤ μετείχαν 16 συνεκθέτες, μεταξύ των οποίων οι Περιφέρειες: Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, οι Δήμοι Β. Τζουμέρκων και Ναυπλιέων και ο Οργανισμός Προβολής Χαλκιδικής».