Εκδικάστηκε η πρώτη υπόθεση ποινικής διαπραγμάτευσης στη Ρόδο

Η πρώτη υπόθεση ποινικής διαπραγμάτευσης εξετάστηκε προχθές από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και αφορά την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης αλλά και κοκαΐνης, που είχε εξιχνιαστεί τον περασμένο Αύγουστο στην Πάτμο.

Οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τρεις άνδρες ηλικίας 38, 42 και 57 ετών και δύο γυναίκες 41 και 35 ετών, στην κατοχή των οποίων είχαν εντοπιστεί συνολικά περισσότερα από δύο κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 270 γραμμάρια κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνη αλλά και το συνολικό χρηματικό ποσό των 6.145 ευρώ.

Ωστόσο ο 38χρονος δια του δικηγόρου του κ. Μανώλη Βλάχου, εκμεταλλευόμενος τις σχετικές διατάξεις του νόμου κατέθεσε τον Οκτώβριο του 2019, αίτημα για ποινική διαπραγμάτευση η οποία και έγινε με την Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ένα μήνα αργότερα.

Σε αυτήν, ο 38χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τις πράξεις (οργάνωση κοινής ομάδας με άλλους για να διαπράξουν το κακούργημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και διάπραξη του εν λόγω κακουργήματος δια της αποθήκευσης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών), τον βαθμό υπαιτιότητάς του (μεγάλη ποσότητα κάνναβης επιμερισμένη σε μικρότερες συσκευασίες ) και συμφώνησε στην ποινή που θα του επιβληθεί.

Έτσι προχθές η υπόθεση εισήχθη στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκισης 2 μηνών στον 38χρονο την οποία θα εκτίσει σε κατάστημα κράτησης.

Η «έφοδος»  των αστυνομικών και οι συλλήψεις
Η υπόθεση ξεκίνησε να απασχολεί στα μέσα καλοκαιριού 2019 τους αστυνομικούς του Τμήματος Πάτμου, οι οποίοι διακριτικά αξιοποίησαν όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους. Έτσι στις 31 Ιουλίου 2019 αργά το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση σε τρία σπίτια και μία επιχείρηση του νησιού.

Συγκεκριμένα, η πρώτη «έφοδος» των αστυνομικών έγινε στην επιχείρηση όπου και βρισκόταν η 41χρονη.

Εκεί, παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν 270 γραμμάρια κοκαΐνης αναμεμειγμένης με μαγειρική σόδα, 2 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης (MDMA), το χρηματικό ποσό των 4.400 ευρώ και διάφορα σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα, πάντα παρουσία δικαστικού λειτουργού στο σπίτι του 38χρονου όπου βρισκόταν και ο 42χρονος. Οι αστυνομικοί εντόπισαν 2.081 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μία ζυγαριά, δύο κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 1.745 ευρώ καθώς και σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι του 57χρονου ο οποίος απουσίαζε, όμως εκεί βρισκόταν η 35χρονη. Οι αστυνομικοί παρουσία δικαστικού λειτουργού εντόπισαν σύνεργα χρήσης ναρκωτικών, 3 ναρκωτικά χάπια, δύο κινητά και 22 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας». Επίσης κατά την έρευνα στο σπίτι του 57χρονου κατασχέθηκε και ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο.

Τέλος, οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο και σε ένα τέταρτο σπίτι στην Πάτμο όπου εντόπισαν μόνο σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Όλα τα αντικείμενα, οι ποσότητες των ναρκωτικών, καθώς και τα χρήματα κατασχέθηκαν, ενώ οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν, πλην του 57χρονου ο οποίος αναζητούνταν.
Τελικά αργά το βράδυ στις 31 Ιουλίου 2019, οι αστυνομικοί του Τμήματος Πάτμου κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν και τον 57χρονο, λίγα λεπτά αφότου είχε φθάσει με πλοίο της γραμμής στο νησί.

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση εκδόθηκε ανακοίνωση και από την αστυνομία στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων για τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των εμπλεκομένων και τα όσα εντοπίστηκαν, τα εξής:
«Η αστυνομική επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε στοχευμένες έρευνες στις κατοικίες των κατηγορουμένων, οργανώθηκε-υλοποιήθηκε από Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου σε συνεργασία με την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής  Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω.

Κατά τις αστυνομικές έρευνες, που διενεργήθηκαν και, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
• Κοκαΐνη βάρους -270- γραμμαρίων αναμεμειγμένης με μαγειρική σόδα
• Κάνναβη ακατέργαστη βάρους -2- κιλών και -81- γραμμαρίων 
• Κάνναβη κατεργασμένη βάρους -22- γραμμαρίων
• Μεθαμφεταμίνη (MDMA) βάρους -2- γραμμαρίων
• -3- ναρκωτικά δισκία
• Ζυγαριά ακριβείας
• Σύνεργα χρήσης ναρκωτικών ουσιών
• -5- κινητά τηλέφωνα
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
• Το χρηματικό ποσό των 6.145€.