Οι Μωμόγεροι στ’ Αφάντου

Ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου "Ο Διγενής" με αφορμή την ετήσια χοροεσπερίδα του την οποία διοργανώνει την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 13:00 στην αίθουσα "Διονύσιον Παλλάς" στ' Αφάντου, δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της κοινότητας Αφάντου αλλά και των γύρω περιοχών, να παρακολουθήσουν από κοντά το θεατρικό δρώμενο των Μωμόγερων σήμερα στις 19:00 στην Κεντρική Πλατεία Αφάντου μπροστά από το Δημαρχείο. 


Πριν το θεατρικό δρώμενο ο θίασος των Μωμόγερων θα ξεκινήσει από την πλατεία και θα περάσει χορεύοντας από τους κεντρικούς δρόμους της κοινότητας (Εθν. Μακαρίου - Εμμ. Μπακίρη - Μ. Κωνσταντίνου - Περνός) και θα καταλήξει πάλι στην πλατεία όπου θα δώσει την παράσταση. Σύμφωνα με το έθιμο, τα μαγαζιά θα πρέπει να προσφέρουν ποτά και αναψυκτικά, καθώς και τοπικούς μεζέδες στους χορευτές και τους θεατές του θιάσου.

Λίγα λόγια για το δρώμενο
Το δρώμενο των Μωμόγερων αναφέρεται στον θεό Μώμο, τον θεό της σάτιρας και συνδέεται με γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον θεό Διόνυσο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων όπου λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι. Σήμερα ο σκοπός των παραστάσεων κατέληξε να είναι κυρίως ψυχαγωγικός, όπου ο θίασος των Μωμόγερων χορεύει στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών, με τους κατοίκους αυτών να τους προσφέρουν ποτά και αναψυκτικά, καθώς και τοπικούς μεζέδες.