Οι «Μωμόγεροι» κατέλαβαν χθες το κέντρο της πόλης (βίντεο)

«Στη Ρόδο εμείς έρθαμε να εφτάμε Μωμοέρια. Να σαν τη μάνα που  θα ζει σάλα τα καλοκαίρια» («ήρθαμε εμείς στη Ρόδο να κάνουμε το έθιμο των Μωμόγερων, χαρά σ’ εκείνη τη μάνα που θα ζει και τ’ άλλα τα καλοκαίρια για να μας βλέπει»!), είπαν χθες στο κέντρο της Ρόδου οι Πόντιοι που διαμένουν εδώ και αναβίωσαν για δεύτερη χρονιά ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά έθιμά τους, αυτό των «Μωμόγερων»!

Μία όμορφη…αναστάτωση προκάλεσαν χθες στην καρδιά της πόλης οι «Μωμόγεροι» με το δρώμενο αυτό που είναι από τα πολύ γνωστά της παράδοσής τους και αναβιώνει κάθε χρόνο, κυρίως στην Κοζάνη. Γύρω στους 2000 είναι οι Πόντιοι που διαμένουν μόνιμα στο νησί μας και ο δραστήριος σύλλογός τους τα τελευταία δύο χρόνια αναβιώνει και το έθιμο αυτό που σκορπάει χαρά, αισιοδοξία και γέλιο στην αρχή κάθε καινούργιας χρονιάς!


Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Τοπκαράς, το έθιμο αυτό ελάμβανε χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.  Αναπαριστά τη μετάβαση από τον παλιό χρόνο στο νέο, την έλευση του νέου χρόνου, και λέγεται «κοτσαμάνια» ή «μωμόγεροι» από τον Θεό Μώμο ο οποίος είναι ο θεός της σάτιρας, ο θεός του κεφιού.

Είναι ένα δρώμενο όπου ένας θίασος αναπαριστά μία νύφη που προσπαθούν να την κλέψουν ο παλιός χρόνος με το νέο χρόνο και στο τέλος νικάει βέβαια ο νέος που τελικά έρχεται και συμβολίζει τη νέα χρονιά και για εμάς.
Γύρω στη 1:00 χθες το μεσημέρι, λοιπόν, οι Μωμόγεροι» ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ρόδου με πρώτη στάση την οδό Αλεξάνδρου Διάκου (σ.σ. απέναντι από την πιάτσα των ταξί) όπου βλέποντάς τους ο κόσμος σταματούσε να τους παρακολουθήσει και να τους φωτογραφήσει.


Αφού περιδιάβηκαν στους κεντρικούς δρόμους και…αναστάτωσαν πολύ όμορφα την πόλη, το αποκορύφωμα ήταν στην πλατεία Κύπρου όπου πράγματι έδωσαν ρεσιτάλ με τον εντυπωσιακό χορό τους αλλά και ολόκληρο το δρώμενο όπου ο παλιός χρόνος πάει να κλέψει τη νύφη (σ.σ. που είναι άντρας μεταμφιεσμένος) από τον καινούργιο. Πολύς ήταν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να το παρακολουθήσει ενώ στο τέλος τους καταχειροκρότησε.

Εκπρόσωπός τους από το δρώμενο ευχαρίστησε τον κόσμο για την αποδοχή του εθίμου τους που πάει σε βάθος χρόνου, το εξήγησε ενώ παρέφρασε και μία ρήση τους λέγοντας: «στη Ρόδο εμείς έρθαμε να εφτάμε Μωμοέρια».
Χαρακτηριστικό είναι ότι όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς-ακόμα και οι διερχόμενοι οδηγοί σταματούσαν για να το παρακολουθήσουν-αλλά πραγματικά όλοι όσοι έτυχε να βρεθούν στο κέντρο της πόλης έδειξαν να το ευχαριστιούνται. Και του χρόνου!