Σήμερα στις 2 το μεσημέρι η κηδεία του Σίμου Παρασκευά

Έφυγε χθες τα ξημερώματα από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, ο Σίμος Παρασκευάς, μετά από σκληρή αλλά άνιση μάχη που έδωσε με σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Σίμος Παρασκευάς, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτου για πάνω από μισό αιώνα, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, δημοτικός σύμβουλος Ρόδου και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροοπής της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 2μ.μ. από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ρόδου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΙΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ
Ο Σίμος Παρασκευάς γεννήθηκε το 1940 στη Ρόδο. Γιος του εμπόρου Γεωργίου Παρασκευά και της Νομικής Λαμπαδαρίου, Μεγάλωσε στη μεταπολεμική Ρόδο, στη γειτονιά του Αγ. Γεωργίου και γαλουχήθηκε στην Εμπορική αγορά της Παλιάς Πόλης.  Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή της Ρόδου και μετά τη στρατιωτική του θητεία απασχολήθηκε για μια διετία ως Εκτελωνιστής. Το ανήσυχο επιχειρηματικό του πνεύμα τον ώθησε σχεδόν αμέσως στον κόσμο της αγοράς.
 Σε ηλικία μόλις 24 ετών τον εμπιστεύθηκε η αντιπροσωπεία της Mercedes και τoν όρισε ως εκπρόσωπό της στα Δωδεκάνησα.
Μετά από μερικά χρόνια γνώρισε στην Αθήνα τον Νίκο Θεοχαράκη και ξεκίνησε μια «συνεργασία ζωής» ως αντιπρόσωπος αυτοκινήτων (αρχικά της Datsun και μετά της Nissan) που διήρκησε 50 χρόνια και συνεχίζεται ακόμη από την οικογενειακή επιχείρηση.
 

Όλη του τη ζωή την πέρασε στην αγορά της Ρόδου, έχοντας έντονη παράλληλα συνδικαλιστική δράση.
Ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου την περίοδο 1992 – 2006. Απετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου από το 1993 έως το 2006 και θήτευσε ως Αντιπρόεδρός του την περίοδο 1997 – 2006.

Ήταν παρών ως βασικός πρωτεργάτης σε όλες τις διεκδικήσεις και σε όλους τους αγώνες του επιχειρηματικού κόσμου της Δωδεκανήσου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ειδικό δασμολόγιο, κ.ο.κ.).
Από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Δωδεκανήσου, υπηρέτησε στο Διοικητικό της Συμβούλιο την περίοδο 1994 – 2004. Περιοδικά υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διαγόρα και συμμετείχε στο Δ.Σ. του Κολοσσού Ρόδου τα έτη 1981 – 1982.
Αγαπούσε παθολογικά τη  Ρόδο. Την ήθελε πάντα πρωτοπόρα και «όμορφη».

Η αγάπη του αυτή τον ώθησε από πολύ μικρό στα «κοινά». Εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος επί δημαρχίας Στ. Αυγουστάκη το διάστημα 1975 – 1978. Εκλέχθηκε και Νομαρχιακός Σύμβουλος για την περίοδο1989 – 1991. Ήταν ενεργό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας  για 60 περίπου χρόνια. Διετέλεσε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου επί δεκαετία και ήταν επί 40 έτη αντιπρόσωπός της σε όλα τα κεντρικά όργανά της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αναμφισβήτητα η πιο εμβληματική μορφή του χώρου τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε όλη του τη ζωή ήταν άνθρωπος πρακτικός, που ήθελε τους γύρω του να προοδεύουν και να εξελίσσονται. Μαχητικός και ασυμβίβαστος. Δεν τον δελέαζαν οι «θέσεις» γι’ αυτό και δεν τις διεκδίκησε ενώ μπορούσε. Ήθελε πάντα την ουσία. Ήταν άνθρωπος του «δια ταύτα», όπως συνήθιζε να λέει.

Ο Σίμος ήταν παντρεμένος με την Κατίνα (το γένος Γεωργάκη) και είχε ένα γιο τον Γιώργο.
Υ.Γ. – Επιθυμία του εκλιπόντος είναι να μην εκφωνηθούν επικήδειοι την ημέρα της κηδείας. Οποιοδήποτε ψήφισμα μπορεί να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.
- Επιθυμία του επίσης ήταν αντί στεφάνων, οποιαδήποτε συνεισφορά να κατατεθεί στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης Ρόδου.  

Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Σίμου Παρασκευά:
«Ο Σίμος Παρασκευάς ήταν ο «Νέστορας» της παράταξής μας στα Δωδεκάνησα, ο άνθρωπος που έδωσε μάχες για τη Νέα Δημοκρατία σε εποχές δύσκολες.

Με τίμησε με τη φιλία του, στάθηκε δίπλα μου με τις πολύτιμες συμβουλές του και η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους μας.
Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και ενεργός πολίτης αυτού του τόπου, κέρδισε την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων όσοι τον γνώρισαν.
Στην οικογένειά του, απευθύνω τα πλέον ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Α. Υψηλάντης στο άγγελμα του θανάτου του Σίμου Παρασκευά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του προσφιλούς μου Σίμου Παρασκευά.  Ενός ανθρώπου που απετέλεσε, όσο ζούσε, σημαντικό καταλύτη για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Το κενό που αφήνει, τόσο στην οικογένειά του, όσο και σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και τον ζήσαμε, είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.
Προσωπικά είχα την τύχη να διδαχθώ αλλά και να συμπορευτώ μαζί του σε σημαντικά πράγματα για τα νησιά  μας.  Η Νέα Δημοκρατία στα Δωδεκάνησα χάνει το στυλοβάτη της. Τον άνθρωπο που, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ήταν σημείο αναφοράς για όλους μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ροδίτικης γης που θα τον σκεπάσει».

Η ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
«Η Τοπική Οργάνωση Ρόδου της Ν.Δ. αποχαιρετά το ιστορικό της στέλεχος, Σίμο Παρασκευά
Με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό η κοινωνία της Ρόδου αποχαιρετά έναν άξιο συμπολίτη μας τον Σίμο Παρασκευά που επί σειρά ετών η ενασχόλησή του με τα κοινά, σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου μας.

Ο εκλιπών διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, θέσεις στις οποίες υπηρέτησε με πάθος, όραμα, συνέπεια, ήθος και αγωνιστικό πνεύμα.
Για όλους εμάς που υπηρετούμε τη Νέα Δημοκρατία, ο Σίμος Παρασκευάς αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη και θα αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης καθώς διακρίθηκε για τη μαχητικότητα, το σθένος και την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος σε όσα πίστευε.
Συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου
Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, με θλίψη άκουσε το άγγελμα του θανάτου του τέως Προέδρου του ΣΙΜΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ.

Υπήρξε πρωτοπόρος του Ροδιακού επιχειρείν, υπόδειγμα επιτυχημένου επιχειρηματία, εξαιρετικού ανθρώπου, οικογενειάρχη και άοκνου συνδικαλιστή, ο οποίος υπηρέτησε επί χρόνια το ροδιακό εμπόριο και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου.  Με τη συνδικαλιστική του δράση σφράγισε μια ολόκληρη εποχή αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη και ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τόπο και στο επιχειρείν.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση και Ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:
Α) Να συμμετάσχει στην εξόδιο ακολουθία.
Β) Να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους του.
Γ) Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του.
Δ) Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο».