Στο εδώλιο δύο Αλβανοί και  δύο τσιγγάνοι για κλοπές και διαρρήξεις στη Ρόδο

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν την επόμενη εβδομάδα, δύο αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής και δύο αθίγγανοι οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία κλοπών και διαρρήξεων στο νησί της Ρόδου!

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί το φθινόπωρο του 2012 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου με αφορμή «έφοδο» που είχαν πραγματοποιήσει οι αστυνομικοί στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο.

Όπως είναι γνωστό, η  μεγάλη και καλά οργανωμένη επιχείρηση στήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Κορακόνερο, στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ωστόσο τα αδικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπραχθεί δεν ήταν στο πλαίσιο αυτοφώρου, και έτσι σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε και από την αστυνομία από τους συνολικά 69 προσαχθέντες Ρομά είχαν συλληφθεί 29 άτομα, από τα οποία 27 άνδρες ηλικίας από 19 έως 56 ετών, μια 19χρονη και ένας ανήλικος 15 ετών, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της στέρησης δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και ανεξέλεγκτης εγκατάστασης στην περιοχή χωρίς άδεια της αρμόδιας Αρχής.

Επίσης στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας - εξέτασης των προσαχθέντων και αξιοποίησης στοιχείων σε συνδυασμό με τα ανευρεθέντα πειστήρια κατά την διάρκεια της επιχείρησης, εξιχνιάστηκαν δέκα (10) περιπτώσεις κλοπών σπιτιών και οχημάτων.

Για τις περιπτώσεις αυτές κατηγορούνταν τέσσερις νεαροί Ρομά ηλικίας από 16 έως 17 ετών οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου.

Επιπλέον ένας από αυτούς ηλικίας 17 ετών καθώς και ένας 15χρονος, ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες που από κοινού μαζί με δύο ακόμα νεαρούς (που αναζητούνταν) στις 17-10-2012 το βράδυ επιτέθηκαν, εξύβρισαν και προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε δύο λιμενικούς που περιπολούσαν στην περιοχή.

Οι κλεμμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα οχήματα και μέρος των κλεμμένων κοσμημάτων που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου που πραγματοποίησε τις έρευνες υπεβλήθη στην  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και έτσι η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις απολογίες τους οι δύο Ρομά και ο ένας αλλοδαπός αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο έταιρος 38χρονος Αλβανός  εντοπίστηκε τον Μάιο του 2018 στην Κάρπαθο, συνελήφθη και μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε τον δρόμο για τις φυλακές.

Η δίκη των εμπλεκομένων προσδιορίστηκε να γίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2020.