Πλούσιες εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στη Ρόδο

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

 

Με πρωτοβουλία του δραστήριου και επί 32 χρόνια εφημερίου του Πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και των Τριών Ιεραρχών του Αιγαίου Ρόδου πρωτοπρεσβύτερου Κυριάκου Αναστ. Μανέττα, κληρικού-εκπαιδευτικού, έχουν προγραμματιστεί πλούσιες πνευματικές εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών Αγίων της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων με επίκεντρο το Ιερό Ναΰδριον, του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου.

Συγκεκριμένα: την Τετάρτη (29 Ιανουαρίου 2020), παραμονή της ιερής τους μνήμης θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο ναΰδριο του Πανεπιστημίου που φέρει το όνομά τους, με την παρουσία του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου και Ιεροψαλτών και κληρικών. Είναι τιμητικοί προσκεκλημένοι ο Γέροντας σεβάσμιος Αρχιμανδρίτης και επί 55 χρόνια ευεργέτης, εφημέριος του Αγίου Ιωάννου και της Παναγίας του Χάρου Λειψών, πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος.

Επίσης ο λόγιος κληρικός, έγγαμος και με πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο πατήρ Χρήστος Αιγίδης που υπηρέτησε επί αρκετά χρόνια στα Χανιά της Κρήτης και τώρα στα Κύμινα στη Μητρόπολη Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης, όπου είναι ο τόπος καταγωγής του. Ο πατήρ Χρήστος Αιγίδης θα είναι και ομιλητής. Υπάρχει η θαυματουργός εικόνα των Τριών Ιεραρχών και τεμάχιον ιερού λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου, θα γίνουν αρτοκλασίες, αγίασμα, πλούσια κεράσματα στους πιστούς. Οι Ακολουθίες θα γίνουν ώρα (6η-8η) βραδινή. Θα διαβαστούν και τα κόλλυβα των Τριών Ιεραρχών.

Την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου 2020) ημέρα μνήμης των Τριών Ιεραρχών στο πανεπιστημιακό ναΰδριο και ώρα 7:00- 10:30 πρωινή θα τελεστεί ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με την παρουσία των δύο Ιερέων πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου και Χρήστου Αιγίδη όπου θα ομιλήσει επίκαιρα ο πατήρ Χρήστος Αιγίδης. Αρτοκλασίες και πρωινό θα προσφερθεί στους πιστούς. Το ναΰδριο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το απόγευμα για προσκύνηση των πιστών.

Την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου 2020) και ώρα (4.30-7.30) απογευματινή στο ναΰδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα τελεστεί με την παρουσία των πατέρων παράκληση των Τριών Ιεραρχών για φωτισμό και ευλογία της νεολαίας, κηδεμόνων, γονέων και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων της παιδείας.

Θα τελεστεί το ιερό μυστήριο του Ευχελαίου και οι Χριστιανοί θα αλειφθούν από τους πατέρες ιερού Ελαίου και θα προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα των Αγίων. Ο πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος θα ομιλήσει για την Παναγία του Χάρου και για τον Άγιο σύγχρονο όσιο της Πάτμου Αμφιλόχιο Μακρή. Αξίζει αυτή η ωραία εμπειρία, πνευματικής παρουσίας των πατέρων.  

Την Παρασκευή (31 Ιανουαρίου 2020) ημέρα επετείου χειροτονίας του πατρός Κυριάκου Μανέττα και ημέρα κοίμησης του αξέχαστου Πρωτοσυγκέλλου Ρόδου Αλεξάνδρου Θεοδωρακοπούλου, (31-1-1982) θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση-τελετή στο αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων “Ροδίων Παιδεία” στην οδό Ηλία Βενέζη και ώρα (5:00-7:30) απογευματινή με τον π. Κυριάκο Μανέττα και με τον αντιπεριφερειάρχη-δικηγόρο Γιάννη Φλεβάρη για την 55χρονη προσφορά του πατρός Νικηφόρου Κουμουνδούρου στο νησί των Λειψών θα γίνει εκτενής αναφορά-βράβευση με επαίνους και πλακέτες, χορευτικό συγκρότημα με παραδοσιακές στολές, θα χορέψουν, θα ομιλήσει για το έργο και την πολύχρονη προσφορά του ο πατήρ Νικηφόρος Κουμουνδούρος, το συγκρότημα τα “Μανουσάκια”, θα προσφέρουν παραδοσιακή μουσική και στο τέλος θα γίνει δεξίωση για τους παρευρισκομένους με δωρεάν είσοδο για όλους.

Την Κυριακή (2 Φεβρουαρίου 2020) της Υπαπαντής και ώρα (7-10.30) πρωινή οι δύο πατέρες θα λειτουργήσουν στο ναΰδριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα ομιλήσει επίκαιρα ο πατήρ Χρήστος Αιγίδης. Στο τέλος θα προσφερθούν κεράσματα στους πιστούς.

Την ίδια ημέρα (Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020) και ώρα (7η-11η) βραδινή θα κοπεί η βασιλόπιτα του πανεπιστημιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών σε εστιατόριο-κέντρο με πλούσια ζωντανή μουσική, με φαγητό-λαχειφόρο αγορά και με τιμή κατ’ άτομο 20 ευρώ ενισχύοντας το έργο και τη λειτουργία του ιερού ναϋδρίου. Θα είναι παρόντες οι δύο κληρικοί και θα τραγουδήσουν κάνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκομένους. Την πίτα θα κόψει ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος.

Και του χρόνου να αξιώσει ο Θεός και οι Τρεις Ιεράρχες να γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της προσφοράς τους.