Στην τελική ευθεία η μετεγκατάσταση των Ρομά της Ρόδου

Στην τελική ευθεία η μετεγκατάσταση των Ρομά της Ρόδου

Στην τελική ευθεία η μετεγκατάσταση των Ρομά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2268 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με τον Γ. Τριάντο αναμένεται στο νησί μας για το θέμα ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος, κάνοντας μία αποτίμηση των επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα.

Καταρχάς, σχετικά με τις επαφές του στην Αθήνα, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι ήταν προγραμματισμένες συναντήσεις στις οποίες τον συνόδευσαν δύο στελέχη της Διεύθυνσης η κα Καραγιάννη και ο κ. Μωραΐτης. Στο Υπουργείο Εργασίας, λοιπόν, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Σταμάτη με αντικείμενο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ.

Όπως είπε ο κ. Τριάντος, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο “τρέχει” και ως Δήμος είναι υποχρεωμένοι και από την Ε.Ε. αλλά και από τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη μετέγκατάσταση των ΡΟΜΑ από την περιοχή που βρίσκονται ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.

Ειδικότερα, θύμισε ότι είναι δύο προγράμματα αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη: Το ένα είναι με την επιδότηση ενοικίου, με τις κατοικίες, και το άλλο είναι αυτό που ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, της δημιουργίας νέου οικισμού, το οποίο ολοκληρώθηκε επί δικής τους θητείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται στην τελική έγκριση της χρηματοδότησης, οι μελέτες είναι έτοιμες, έχουν μία πληρότητα που αγγίζει το 99,9% και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενώ απομένει μόνο η συγκρότηση της Επιτροπής και η έκδοση της ΚΥΑ.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτού του προγράμματος, προγραμματίζεται κατά το διάστημα 5-10 Φεβρουαρίου και η επίσκεψη του κ. Σταμάτη στη Ρόδο, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα αλλά και να επισκεφθούν και τους χώρους που θα γίνει η μετεγκατάσταση. Ήδη, μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί η προκήρυξη για τα επιδοτούμενα διαμερίσματα και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα προχωρήσουν.

Στη συνέχεια, ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της «Ροδιακής» στο οποίο εκπρόσωπος των ΡΟΜΑ έκανε παράπονα σχετικά με τη μεταφορά των παιδιών και θέλησε να ξεκαθαρίσει:

«Θέλω να γίνει γνωστό ότι στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ο Δήμος δεν έχει καμιά δεσμευτική υποχρέωση από το πρόγραμμα να μεριμνήσει για τη μεταφορά των παιδιών, όπως δεν γίνεται και με τα δικά μας παιδιά». Παρ’ όλα αυτά- συνέχισε-στο πλαίσιο διευκόλυνσης του προγράμματος και σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος θα αναλάβει τη μεταφορά τους. Επεσήμανε ωστόσο το πρόβλημα με την παλαιότητα των οχημάτων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος μια και είχε βάλει λεωφορείο με δικό του οδηγό.

Ο Αντιδήμαρχος, θέλησε να γίνει κατανοητό ότι κάτι τέτοιο είναι εξωσυμβατική υποχρέωση του Δήμου ενώ και ένας διαγωνισμός που διενήργησε η Περιφέρεια απέβη άγονος αλλά και το συγκεκριμένο λεωφορείο βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα στο συνεργείο-ελπίζουν ωστόσο ότι θα αποκατασταθεί σύντομα μια και η μεταφορά των παιδιών δεν μπορεί να γίνει με συμβατικά αυτοκίνητα αφού πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας.

Σχετικά με τον χώρο που έχει επιλεγεί για τη μετεγκατάστασή τους είπε ότι έχει ελεγχθεί και είναι όλα εντάξει και τόνισε ότι ο Δήμος τα έφερε σε πέρας και τα υπόλοιπα ανήκουν σε εκείνους που θα αποφασίσουν την απομάκρυνση, τη χωροθέτηση του χώρου και την επίβλεψη της μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται περίπου για 48 οικογένειες στο Καρακόνερο, οι οποίες είναι πολυπληθείς βέβαια. Από αυτές, περίπου 18-19 οικογένειες έχουν υπεύθυνες δηλώσεις που λένε ότι επιθυμούν να γίνει η μεταφορά τους.

Ωστόσο υπάρχουν και τα εσωτερικά προβλήματα των ΡΟΜΑ. Πάντως, ο κ. Τριάντος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν θα μπουν σε καμία διαδικασία χρηματικής διαπραγμάτευσης με τους ΡΟΜΑ αφού δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο και από το νόμο. Οι όροι είναι ξεκάθαροι και οι οικισμός μπορεί να δημιουργηθεί μόνο σε περιοχή που είναι δημόσια γη.

Παραχώρηση κτηρίου ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποίησαν στην Αθήνα ήταν με τον Υφυπουργό Υγείας με τον κ. Κοντοζαμάνη για ένα θέμα που τους απασχολεί πολύ σοβαρά και έχει να κάνει με την παραχώρηση του κτηρίου πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ /ΚΕΘΕΑ. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση ως «ερμαφρόδιτη» αφού κανείς δεν γνωρίζει που ανήκει το κτήριο. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ανήκει στο Νοσοκομείο της Ρόδου παραχωρημένο από τη ΔΥΠΕ, αλλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα συντήρησης και επισκευής του.

Όπως είπε, λοιπόν, ο κ. Τριάντος, το κτήριο αυτή τη στιγμή έχει άμεση ανάγκη επισκευής και συντήρησης αλλά κυρίως έχει άμεση ανάγκη να λειτουργήσει για τον σκοπό για τον οποίο είχε γίνει, δηλαδή να γίνει ένα ανοιχτό κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης που δεν υπάρχει στα Δωδεκάνησα και το έχουμε ανάγκη, όπως για παράδειγμα για τους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

Μ’ αυτή τη λογική λοιπόν, σκέφτηκαν έπειτα από συνεννόηση και με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, να κάνουν προσπάθειες ώστε το κτήριο αυτό να περιέλθει στον Δήμο με σκοπό να αναμορφωθούν οι δομές των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, να γίνουν περισσότεροι λειτουργικοί χώροι και επιτέλους να λειτουργήσει αυτό το Κέντρο που έχει έναν τεράστιο εξοπλισμό ο οποίος καταστρέφεται μέρα με την ημέρα.

Ο Υφυπουργός άκουσε τις απόψεις τους και συμφώνησε να παραχωρηθεί στον Δήμο. Έτσι, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες υπάρχει το ενδεχόμενο να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου ως τελικού δικαιούχου του ΚΕΘΕΑΠ και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ώστε να παραχωρηθεί το κτήριο στο Δήμο.

Για τη μεταστέγαση του ΙΚΑ
Ο Αντιδήμαρχος, έκανε επίσης γνωστό ότι με τον Υφυπουργό συζήτησαν και τη μεταστέγαση του ΙΚΑ. Όπως είπε ο κ. Τριάντος, πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι χώροι, να μην τρέχουμε τόσα χρόνια να πληρώνουμε ενοίκια και να υπάρχει αυτή η αιμορραγία εις βάρος του ασφαλισμένου. Πρότειναν, μάλιστα από την πλευρά τους, παρουσία και της βουλευτή Δωδεκανήσου κας Μίκας Ιατρίδη, ότι ο χώρος που ενδείκνυται είναι αυτός του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στους Αγίους Αποστόλους, κάτω ακριβώς από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

Συμφώνησαν, λοιπόν, ότι αφενός αυτοί οι χώροι πρέπει να γίνουν χρηστικοί και αφετέρου με το να μεταφερθούν εκεί οι δημόσιες υπηρεσίες, κόσμος και άλλες υπηρεσίες, πιστεύουν ότι αναβαθμίζει και μία παραμελημένη περιοχή όπως είναι αυτή.

Ερωτηθείς ο κ. Τριάντος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την κατάσταση με το κτήριο στην πλατεία Φώκιαλη και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη είπε ότι θα έπρεπε αυτοί που αποφασίζουν να έρθουν στη Ρόδο, να ακούσουν τον κόσμο και να αποφασίσουν. Ο ίδιος πιστεύει ότι το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ επαρκεί, ήρθαν τα διευθυντικά στελέχη της 2ης ΥΠΕ και το είδαν.

Ακόμη, δήλωσε σύμφωνος με τη γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου αφού, όπως είπε, είναι ένας χώρος που θα διευκόλυνε γιατί είναι κοντά στο Νοσοκομείο, εξαλείφονται οι κίνδυνοι της εθνικής οδού που είχαμε ατυχήματα και ευχήθηκε στο τέλος να επικρατήσει η λογική.

Τέλος, ανέφερε ότι και ο Υφυπουργός είπε ότι και εκείνος θα έρθει στη Ρόδο όποτε βρει ευκαιρία ώστε να γίνει και μία ευρεία σύσκεψη επιτόπου και να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου